aprilie 2019
Festivalul TIFF 2019
Poveşti trăsnite, personaje bizare, o proiecţie-maraton şi invitaţi speciali vor poposi pe 1 şi 2 iunie 2019 la Bonţida, în Weekend la Castel. Ca în fiecare an, concertele organizate la Cluj vor face deliciul iubitorilor de muzică prezenţi la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar proiecţiile în aer liber şi petrecerile vibrante vor anima împrejurimile Castelului Bánffy în primul weekend de festival.

CoinCoin & The Extra-Humans, r. Bruno Dumont
Sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 21:45, Castelul Bánffy din Bonţida
Fanii ştrengarului Quinquin îşi amintesc, cu siguranţă, de grozăviile petrecute în micul orăşel din nordul Franţei şi de anchetele caraghiosului comandant Van der Weyden. După succesul seriei P'tit Quinquin / Micuţul Quinquin, prezentată la TIFF 2015 după lansarea oficială la Cannes, regizorul Bruno Dumont creează un arc peste timp şi readuce pe marele ecran personajele ciudate care au uluit publicul în comedia poliţistă adesea comparată de critici cu Twin Peaks.

În sequelul CoinCoin & The Extra-Humans / CoinCoin şi extratereştrii, Quinquin nu mai e un copil. Ajuns deja la vârsta adolescenţei, el îşi spune acum CoinCoin şi îşi petrece timpul cu prietenul său din copilărie, care-l însoţeşte uneori la mitingurile Partidului Naţionalist. Lucrurile nu s-au schimbat major în micul orăşel, până când o nouă provocare îi pune în alertă pe comandantul Van der Weyden (Bernard Pruvost) şi pe ajutorul său, Carpentier. O iminentă invazie extraterestră va deveni obiectul anchetelor comice din rândul comunităţii care se pregăteşte acum de sfârşitul lumii.


După proiecţia-maraton, împrejurimile Castelului vor deveni locul de întâlnire al creaturilor nopţii la Full Moon Party. Pentru al doilea an la TIFF, echipa Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină va da startul unei petreceri, la care publicul va fi invitat să danseze până în zorii zilei.

Proiecţia The Bra, în prezenţa regizorului Veit Helmer şi a actriţei Maia Morgenstern
Duminică, 2 iunie 2019, ora 21:45, Castelul Bánffy din Bonţida
Duminică seară, în decorul enigmatic al Castelului, cinefilii îl vor întâlni pentru prima dată la Cluj pe multi-premiatul regizor, scenarist şi producător Veit Helmer, invitat special al ediţiei. Alături de îndrăgita actriţă Maia Morgenstern, parte din distribuţia noului său film, cineastul german va fi prezent la proiecţia comediei mute cu accente absurde The Bra / Sutienul. Filmată în satele pitoreşti din Azerbaidjan, aventura inocentă a mecanicului pornit în căutarea sufletului pereche, cucerit iremediabil de un sutien agăţat de locomotiva pe care o conduce, este de-a dreptul irezistibilă. În povestea reimaginată a Cenuşăresei, prinţul ajuns aproape de vârsta pensionării (interpretat de Miki Manojlovic) străbate împrejurimile în lung şi-n lat pentru a o găsi pe minunata posesoare a delicatului articol vestimentar.

The Goddess - Cine-concert Gary Lucas
Un cine-concert de senzaţie îl readuce pe legendarul chitarist Gary Lucas în România, după succesul înregistrat în 2010 la TIFF, când artistul american a acompaniat live proiecţia filmului Dracula (1931, R. George Melford). Gary Lucas revine la Cluj cu o serie de compoziţii unice inspirate de clasicul mut The Goddess / Zeiţa. Filmul regizat de Wu Yonggang, cu Ruan Lingyu în rol principal, a stârnit valuri de admiraţie încă de la momentul lansării, în 1934, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai populare titluri din Epoca de Aur a cinematografiei chineze. Protagonista poveştii considerată extrem de curajoasă pentru acea perioadă este o tânără mamă singură, nevoită să se prostitueze pentru a susţine financiar educaţia fiului său.


"Vrăjitoriile din chitara lui Lucas nu îşi exprimă niciodată virtuozitatea doar de dragul de a o face. Muzica lui reuşeşte să ne facă să apreciem şi mai mult această poveste despre soarta decadentă a unei femei.", sublinia Richard Ponton, editorul Cineaste Magazin, imediat după premiera show-ului.

În realizarea compoziţiilor unice care vor acompania proiecţia filmului, Gary Lucas şi-a folosit vastele cunoştinţe despre muzica pop a Shanghaiului anilor 30', reuşind să recreeze atmosfera epocii şi să redea încărcătura emoţională a acestei impresionante poveşti.

Cine-concertul este parte din Focus China la TIFF.18, secţiune realizată cu sprijinul SHANGHAI International Film Festival, Belt and Road Film Festival Alliance şi Ambasada Republicii Chineze în România.

The Kabatronics: Fanfara Tirana meets TransGlobal Underground
Luni, 3 iunie 2019, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenţilor
Două trupe speciale pe scena muzicală, britanicii eclectici de la TransGlobal Underground şi maeştrii brass ai Fanfarei Tirana din Albania s-au unit în 2013 pentru a crea un proiect transfrontalier şi transcultural unic. Rezultatul a fost apariţia unui nou univers muzical pe care publicul TIFF va avea ocazia să-l exploreze la cea de-a 18-a ediţie a festivalului, în cadrul Focus Albania. Ritmurile kaba specifice zonei de sud a Albaniei se împletesc cu influenţele reggae, tobele cu muzica electronică şi cu sunete de sitar, toate creând un rezultat hipnotizant - muzică fără frontiere, dincolo de barierele ideologice.


"O călătorie magică pe un covor zburător, între Londra şi Tirana", descria revista Rolling Stone primul album The Kabatronics. Cele două trupe au cântat în întreaga lume în cele mai mari festivaluri şi evenimente, de la pieţele din Shanghai în Budapesta, de la festivaluri în India până la cele mai importante evenimente muzicale din toată Europa. În cei 5 ani de proiect, au fost nominalizaţi şi au câştigat importante premii din industria muzicală.

Bilete sunt disponibile aici: http://bit.ly/2PhW5xU
***
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, DilemaVeche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies.
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus