mai 2019
Articole diverse
Unul dintre cei mai activi muzicieni români din Franţa, cu o carieră desfăşurată în Europa şi Asia, pianista Axia Marinescu va susţine un recital la Bucureşti, în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, ca parte a Sezonului cultural România-Franţa. Evenimentul este programat joi, 6 iunie 2019, de la ora 19.00, la Sala Radio. Programul muzical cuprinde Gymnopedie nr. 1 şi Gnossienne nr. 1 de Erik Satie, caietul I din ciclul "Imagini" de Claude Debussy, "Tableaux de France" de Romain Zante, Sonatina în fa diez minor de Maurice Ravel şi Două piese impromptus op. 18 de George Enescu.

Lucrarea compozitorului francez Romain Zante, "Tableaux de France", este inspirată de opere de artă semnate de creatori români, în care sunt portretizate imagini din Franţa: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Victor Brauner, etc. Suita "Tableaux de France" poate fi ascultată în premieră românească în cadrul recitalului din 6 iunie 2019, în prezenţa compozitorului Romain Zante. Întregul recital este însoţit de proiecţii ale tablourilor pictorilor români care s-au lăsat inspiraţi de peisaje franceze.
După recital, Axia Marinescu va oferi autografe pe discurile ei disponibile la standul Humanitas din foaierul Sălii Radio.

Recitalul din 6 iunie 2019 marchează şi revenirea pianistei Axia Marinescu (32 ani) pe marile scene bucureştene. Ea a părăsit România la 17 ani, pentru a-şi continua studiile la şcoli de prestigiu din străinătate. Axia Marinescu a studiat pianul de la vârsta de 5 ani şi a fost elevă a Liceului de muzică "George Enescu" din Bucureşti. A debutat pe scena Sălii Radio la vârsta de doar 11 ani, interpretând un concert de Mozart, fiind numită atunci de critică drept "o tânără pianistă incredibilă". Numeroase premii obţinute în România şi în străinătate se regăsesc în palmaresul pianistei. La 17 ani a fost admisă la Conservatorul din Lausanne; a studiat apoi la Conservatorul naţional superior de muzică din Paris şi la Conservatorul Regal din Bruxelles, fiind absolventă cu distincţii maxime.
Renumitul pianist şi profesor de origine română, Theodore Paraschivesco, o descria pe discipola sa, Axia Marinescu, drept "o personalitate puternică cu un autentic caracter de solist, însoţit de un sunet curat şi colorat".

Activitatea recentă a Axiei Marinescu include un turneu în China - ea este, de altfel, imaginea pianelor Pleyel în China -, şi lansarea primului său disc, apărut în septembrie 2018, cu titlul "Introspections". Recitalul de la Bucureşti, din 6 iunie 2019, face parte din turneul "Imageries musicales": Axia Marinescu va apărea între 28 mai şi 8 iunie 2019 la Timişoara, Sibiu, Braşov, Iaşi, în cadrul Sezonului cultural România-Franţa.

Proiectul "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil şi cu o durată de o oră, fără pauză.

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membri profesionişti din toate vocaţiile, este o reţea globală de lideri care acţionează pentru a contribui la comunităţile din întreaga lume şi a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului şi promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educaţională şi inspiraţională. Toate fondurile strânse de Rotary Club Pipera pentru acest proiect servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiştilor şi a unei părţi din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susţinerea proiectului, prin donaţii în contul Rotary Club Pipera. Amănunte despre posibilităţile active de implicare pot fi accesate pe contul facebook/rotaryclubpipera/.

Precedentele evenimente organizate în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" s-au bucurat de un remarcabil succes de public şi de critică. Protagonişti au fost pianiştii Florian Mitrea (16 octombrie 2018), Adela Liculescu (17 octombrie 2018), Mara Dobrescu (18 octombrie 2018) şi violoncelistul Andrei Ioniţă, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (15 aprilie 2019).

Următoarele evenimente din cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" vor avea loc pe 12 octombrie 2019 (violonista Ioana Cristina Goicea şi pianistul Andrei Banciu) şi 14 noiembrie 2019 (pianista Sînziana Mircea).

Biletele pentru recitalul Axiei Marinescu din 6 iunie 2019 sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, (https://www.bilete.ro/recital-axia-marinescu/), în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio sunt valabile.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, revista Cariere, Adevărul, Dilema veche, Historia, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.