Bilete pe: https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2019-gala-de-deschidere-parking-premiera
Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Córdoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto iar existenţa lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreaţă spaniolă şi dorul de casă, de familie. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări, pe care publicul din România o va urmări în premieră la TIFF, pe ecranul gigant din Piaţa Unirii Open Air.
Din distribuţie fac parte actori spanioli de talie internaţională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar şi actori români: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru. În rolul principal, iubitorii de teatru şi film îl vor recunoaşte pe Mihai Smarandache, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului Odeon din Bucureşti, premiat în numeroase festivaluri de teatru pentru performanţele sale de pe scenă (Festivalul de Teatru Independent Undercloud - Cel mai bun actor, cu rolul din Menajeria de sticlă; Festivalul Comediei Româneşti - FestCO, pentru interpretarea din De vânzare). Ca actor de film Mihai Smarandache s-a remarcat, printre altele, în lungmetrajul De ce eu? (2015) şi în serialul Hacker (2003), difuzat de TVR1.
Partenera lui Mihai Smarandache din film, Belén Cuesta, este una dintre cel mai bine cotate actriţe spaniole din noua generaţie. Rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016) i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia anului, iar în 2017 a câştigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar în serialul Paquita Salas.
Un rol important are şi Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite şi iubite actriţe spaniole de teatru şi film. Au consacrat-o roluri în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriţă, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internaţional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen şi alţi mari actori.
Parking este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. "Întâlnirea cu Marin Mălaicu Hondrari mi-a dat ocazia să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorinţa de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi şi a nu mai putea lucra, teama de eşec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag şi sfială personajele lui şi mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistriţean idealist şi visător vede lumina ecranului." (Tudor Giurgiu)
Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, răsplătit de-a lungul carierei cu şase Premii Gopo, pentru filme precum Restul e tăcere, Poliţist, adjectiv sau Aferim!. Costumele poartă amprenta lui Fernando García, cunoscut pentru multi-premiatul La Isla Minima (2014), A Perfect Day (2015), sau Unit 7 (2012), iar muzica este creaţia lui Julio de la Rosa, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori şi muzicieni spanioli ai momentului, cunoscut pentru coloana sonoră a serialului La Peste, dar şi pentru filme precum El hombre de las mil caras (2016) şi La isla mínima (2014), cel din urmă aducându-i primul premiu Goya din carieră. Producători filmului sunt Bogdan Crăciun şi Olmo Figueredo González-Quevedo.
La baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu şi Marin Mălaicu-Hondrari stă cartea Apropierea, publicată în 2010 la editura Cartea Românească, tradusă în Spania în 2015, cu titlul Cercanías (Ediciones Traspies), dar şi precedentele cărţi ale autorului, Cartea tuturor intenţiilor (2008) şi Zborul femeii pe deasupra bărbatului (2004).
Parking va ajunge în cinematografele din toată ţara din 14 iunie 2019, fiind distribuit de Transilvania Film. Puteţi urmări un teaser aici:
Un exemplu de antreprenoriat cinematografic românesc de succes, Parking este produs de Libra Film Productions, co-produs de La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE (Spania) şi Evolution Films, Studio Beep (Cehia), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Junta de Andalucia, Czech Film Fund, Canal Sur, TVR, HBO, Eurimages şi al programului Creative Europe al Uniunii Europene.
Co-finanţatori: McDonald's Romania, Focus Sat, Asociatia Victoria Film, Zenith Media, Henkel Romania (Persil), McCann Erickson, Happy Cinema, Publicis Groupe Media (Samsung), Initiative Media (Orange), Initiative Media (Lidl).
***
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturiii şi Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj. Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Maşina Oficială: Mercedes Benz
Cafeaua Oficiala: Nespresso
Sponsori: Orange, MOL Romania, Lidl, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies.
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Descarcă programul TIFF 2019 aici..