După 60 de ani în care a marcat cinema-ul francez, regretata regizoare Agnès Varda, recent dispărută dintre noi, va fi omagiată în cadrul secţiunii 3 x 3, o şansă de a o redescoperi pe "mama Noului Val Francez".
100% Michel Gondry la TIFF 2019
La cea de-a 18-a ediţie, TIFF dedică o retrospectivă completă regizorului, scenaristului şi producătorului francez Michel Gondry. Premiat cu un Oscar în 2005 pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), realizat alături de Charlie Kaufman şi Pierre Bismuth, Gondry este cunoscut pentru versatilitatea sa şi pentru inovaţiile stilistice care au revoluţionat cinematografia contemporană. Tehnica, experimentul, instalaţia (în înţelesul artistic al cuvântului) sunt elemente foarte importante pentru regizorul francez, al cărui stil unic şi foarte inventiv, copilăros şi deopotrivă sofisticat, cucereşte de fiecare dată publicul. Este recunoscut în industrie pentru soluţiile sale creative şi pentru tehnicile inedite la care apelează pentru a crea efecte vizuale handmade, printre inovaţiile stilistice care se leagă de numele lui numărându-se şi efectul bullet time, atât de spectaculos rafinat de autorii trilogiei Matrix.
Cariera sa a debutat pe vremea când studia artele vizuale şi activa ca toboşar într-o formaţie pop, pentru care a realizat primele sale videoclipuri. În scurt timp, Gondry a ajuns să semneze clipuri pentru Björk, The Rolling Stones, Massive Attack, Radiohead, Beck, The Chemical Brothers, Daft Punk şi mulţi alţii, iar în scurt timp a intrat în atenţia Hollywood-ului. În 2001 se lansa la Cannes comedia Human Nature, debutul său regizoral (inclus în competiţia primei ediţii de TIFF, în 2002), iar în 2005, cineastul se afla pe lista câştigătorilor la Oscar, cu povestea de dragoste metafizică din Eternal Sunshine of the Spotless Mind, în care Jim Carrey şi Kate Winslet, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, intră în pielea unor foşti iubiţi care decid să-şi şteargă din minte, printr-o procedură medicală, orice amintire legată de relaţia lor.
Evadarea din realitate este, de altfel, una dintre temele favorite ale lui Gondry. În 2006, regizorul o abordează din nou, în La science des rêves / The Science of Sleep, unde personajul principal alege să trăiască în lumea fantastică a viselor sale, în detrimentul incertitudinilor din viaţa lui de zi cu zi. Coloana sonoră a filmului, premiată la Cannes în 2007, este semnată de Jean-Michel Bernard, şi el confirmat deja ca prezenţă la cea de-a 18-a ediţie TIFF. Unul dintre colaboratorii frecvenţi ai regizorului, artistul care va concerta la Cluj-Napoca a compus şi muzica pentru Be Kind Rewind (2008), lansat la Sundance, în care Jack Black şi rapperul Mos Def interpretează rolurile a doi angajaţi ai unui centru de închirieri video, care şterg accidental toate casetele din magazin şi hotărăsc apoi să înlocuiască tot conţinutul video cu o serie de filme realizate chiar de ei, cu buget zero. Lansat în acelaşi an, tripticul Tokyo! regizat alături de Bong Joon-ho şi Leos Carax a avut premiera la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.
Pasiunea sa pentru inventică îşi face simţită prezenţa în multe dintre filmele lui. Maşinile de luptă din comedia cu supereroi The Green Hornet (2011), marele succes de box-office din cariera sa, frizează realităţile tehnice, iar lumea fantastică imaginată în L'écume des jours / Mood Indigo (2013), povestea adaptată după romanul suprarealist semnat de Boris Vian, a fost distinsă cu un Premiu César pentru decorurile fabuloase cu maşini zburătoare şi tehnologii care prind viaţă.
Versatilitatea lui Gondry e evidenţiată de diversitatea de genuri pe care artistul le-a abordat de-a lungul carierei sale: de la portrete-documentar precum Dave Chappelle's Block Party (2005) şi L'epine dans le coeur / The Thorn in the Heart (2009), la comedii cu adolescenţi - The We and The I (2012), filme de aventură - Microbe et Gasoil (2015) şi producţii animate precum filmul-experiment ce ilustrează o conversaţie cu Noam Chomsky, intitulat enigmatic Is The Man Who Is Tall Happy? (2013).
Alături de filmele incluse în Retrospectiva integrală Michel Gondry 100%, publicul TIFF este invitat să experimenteze şi Uzina Filmelor de Amatori - proiectul creat de cineastul francez, un concept interactiv în care publicul devine creator de film, parcurgând toate etapele de producţie şi având la dispoziţie peste 15 decoruri şi toată aparatura necesară. Toate detaliile despre proiect se regăsesc pe www.uzinadefilme.com unde pot fi deja rezervate locurile.
3 x 3 - In memoriam Agnès Varda (30 mai 1928 - 29 martie 2019)
Un omagiu adus reginei cinematografiei franceze, scurta selecţie de filme proiectate în 2019 la TIFF în cadrul secţiunii 3x3 evocă stilul inconfundabil al legendarei Agnès Varda. În cei 60 de ani de carieră, Varda a alternat între ficţiune şi documentar, păstrând, în acelaşi timp, o viziune cinematografică unică. Un simbol inegalabil al Noului Val Francez, artista a primit de-a lungul timpului numeroase distincţii de onoare la cele mai importante evenimente cinematografice din lume: César (1997), Palme d'Or la Cannes (2005), un Leopard de onoare la Locarno (2014), Berlinale Camera (2019) şi a fost prima femeie regizor care a primit Premiul pentru întreaga carieră la Oscar (2017), fiind totodată şi cel mai în vârstă câştigător al râvnitei statuete.
Selecţia TIFF propune 3 dintre cele mai importante producţii ale sale: Cléo de 5 à 7 / Cleo de la 5 la 7 (1961) este un mix de documentar şi ficţiune, în care protagonista, o cântăreaţă de succes, aşteaptă rezultatul unei biopsii în intervalul orar din titlu. Sans toit ni loi / Fără acoperiş şi fără lege (1985), premiat cu Leul de aur la Festivalul de Film de la Veneţia, este portretul complex al unui suflet pierdut într-o lume total indiferentă.
Forţa şi originalitatea incredibilă a cineastei franceze se regăsesc şi în Visages Villages / Chipuri, locuri (2017), realizat la vârsta de 89 de ani, alături de fotograful JR, unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali ai momentului. Nominalizat la Oscar, premiat la Cannes şi desemnat cel mai popular documentar la Vancouver, documentarul spune poveştile unor oameni obişnuiţi într-o manieră neobişnuită.
Agnès Varda s-a stins din viaţă pe 29 martie 2019, lăsând iubitorilor de cinema o moştenire inestimabilă, un model de curaj şi creativitate şi o adevărată sursă de inspiraţie.
Retrospectiva Michel Gondry şi selecţia de filme incluse în 3x3 Agnès Varda sunt prezentate la TIFF 2019 în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français şi Groupama Asigurări. www.sezonulromaniafranta.ro
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturiii si Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca. Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Masina Oficiala: Mercedes Benz
Cafeaua Oficiala: Nespresso
Sponsori: Orange, MOL Romania, Lidl, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies.
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Descarcă programul TIFF 2019 aici..