mai 2019
Articole diverse
Două piane, patru mâini, un saxofon bariton şi infinite explorări de Jazz modern vor compune o seară de excepţie pe scena sălii Elvire Popesco, luni, 20 mai 2019, ora 19:30.

Institutul francez din Bucureşti organizează Jazz Confluences, un concert de jazz contemporan atipic. Cu această ocazie, Lucian Ban, celebrul pianist de origine română stabilit la New York, revine în capitală pentru un concert-concept în care îi va avea alături pe Benoît Delbecq şi Alex Harding. Cei trei muzicieni vor intra în jocul confluenţelor de jazz pentru o experienţă muzicală ce va surprinde, provoca şi transcende paradigmele genului.

Ascultaţi două fragmente din piese din repertoriul lui Lucian Ban:
"Chakra, The Island" (4,51 Mb)
"Not That Kind of Blues" (7,29 Mb)

Într-o seară plasată sub semnul improvizaţiei, publicul va avea ocazia de a-l reasculta pe Lucian Ban, în duet cu Benoît Delbecq şi Alex Harding. Prima parte a serii va fi consacrată unui concert la două piane, în care Benoît Delbecq şi Lucian Ban vor dialoga pentru prima dată într-un univers sonor unde frontierele convenţionale se pierd, lăsând loc imaginarului punctat de magia claviaturilor. Seara va continua, în cea de-a doua parte, cu un recital saxofon-pian susţinut de Alex Harding şi Lucian Ban, în contextul lansării albumului Dark Blue, pe 17 mai 2019. Concertul va culmina cu un moment exploziv propus de cei trei muzicieni, care vor urca pe scenă împreună, misterele jazz-ului contopindu-se într-un arc al notelor calibrate între intensitate, sensibilitate şi pasiune.

Jazz Confluences propune o serie de premiere, fiind o ocazie singulară de a vedea şi asculta pe aceeaşi scenă trei maeştri renumiţi pentru explorările inedite în materie de jazz contemporan. Concertul va fi urmat de o discuţie pe tema improvizaţiei în jazz-ul secolului al XX-lea. Dialogul dintre Benoît Delbecq, Alex Harding şi Lucian Ban va fi moderat de Andrei Ţărnea, comisar al Sezonului Franţa-România.

Benoît Delbecq se întoarce la Bucureşti, pe scena Sălii Elvire Popesco, la un an de la concertul susţinut la Institutul francez. Pianist asociat cu reînnoirea jazz-ului francez, Delbecq îmbină acorduri electronice cu ritmuri de jazz modern, creând autentice pasaje de acrobaţii sonore. Virtuozitatea pianistului este reliefată în compoziţii muzicale care invită la reverie sub semnul unor tonalităţi ale introspecţiei, departe de stereotipuri ale jazz-ului, găsind echilibrul just între influenţe clasice şi improvizaţie.

Născut în România şi stabilit la New York din 1999, Lucian Ban este considerat unul dintre cei mai creativi pianişti de jazz contemporan. În cadrul Sezonului Franţa-România, Lucian Ban a imaginat, alături de Mat Maneri, opera Oedipe Redux a lui George Enescu într-o formulă de jazz modern, în decembrie 2018, la Opera din Lyon. Cunoscut pentru reinterpretarea muzicii marelui compozitor român în cheie jazz, Ban a valorizat patrimoniul muzical tradiţional român prin transpunerea doinelor şi a cântecelor de nuntă în improvizaţii de jazz, sunetul său unic fiind apreciat de criticii de pretutindeni.

Unul dintre cei mai importanţi saxofonişti bariton din lumea jazz-ului contemporan, Alex Harding a concertat alături de Aretha Franklin şi a făcut parte din proiectul "Sun Ra All-Star". Harding este considerat de critici un muzician de mare sensibilitate, care continuă tradiţia explorării blues-ului stabilită de predecesori precum Harry Carney, Pepper Adams sau Hamiet Bluiett, apelând la pasaje de jazz modern impregnate de nuanţe stilistice dintr-o varietate de genuri muzicale.

Produs de celebra casă de albume, Sunnyside Records, Dark Blue este un album care se înscrie în tradiţia unei colaborări îndelungate între Lucian Ban şi Alex Harding. De la primul album realizat împreună, Something Holy (CIMP Records, 2001), relaţia Ban-Harding a evoluat înspre o frăţie muzicală care s-a consolidat pe parcursul a şase înregistrări. Cea de-a doua parte a concertului Jazz Confluences va pune în valoare chimia extraordinară care îi uneşte pe cei doi muzicieni, aceştia completându-se într-o complicitate muzicală care îmbină blues-uri avangardiste şi improvizaţii într-un jazz modern şi liber.

Publicul va avea ocazia de a achiziţiona cd-uri, la sfârşitul concertului fiind prevăzută o sesiune de autografe şi discuţii conviviale.

Biletele sunt disponibile pe site-ul eventbook.ro.

https://www.facebook.com/InstitutulFrancez

Organizator: Institutul francez Bucureşti
Prezentat de: Orange
Parteneri media: TV5 Monde, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator Cultural, LiterNet, IqAds, Feeder.ro; cântat de Radio Guerrilla.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus