mai 2019
Festivalul TIFF 2019
La aniversarea celor 18 ani de la prima ediţie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania celebrează, printr-o serie de proiecţii şi evenimente speciale, cinematografia română şi succesele profesioniştilor din domeniu, aici şi peste hotare. Sute de invitaţi vor veni la Cluj între 31 mai şi 9 iunie 2019, pentru a-şi întâlni publicul şi pentru a fi prezenţi la numeroasele premiere anunţate.

Joi, 6 iunie 2019, actorul Pavel Bartoş îşi face debutul regizoral alături de publicul TIFF din Piaţa Unirii Open Air, cu scurtmetrajul Romanian Tradition. Comedia pe care o semnează este bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, şi are o distribuţie generoasă. Parte din aceasta va fi alături de Pavel Bartoş, la Cluj, printre cei confirmaţi numărându-se Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu şi Adrian Damian. Cum filmul va fi prezentat în deschiderea proiecţiei Moromeţii 2, întâlnirea cu atât de multe personalităţi româneşti va fi o încântare pentru publicul prezent la eveniment. Moromeţii 2 vine, la rândul său, cu parte din echipă, actorii Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina, Gheorghe Visu şi regizorul Stere Gulea urmând să fie prezenţi la Cluj.

Ediţia TIFF din 2019 va continua să celebreze şi acei profesionişti din film pe care nu-i vedem niciodată pe marele ecran, dar ale căror eforturi creative sunt esenţiale pentru succesul unei producţii. Astfel, un Premiu pentru întreaga carieră îi va fi oferit Oanei Păunescu, unul din cei mai importanţi şi prolifici creatori de costume de film din România. Cariera sa în film a început în anii '80, iar în 1992 a fondat, alături de Vlad Păunescu, Castel Film, una dintre cele mai mari companii de producţie autohtone. Odată cu dezvoltarea producţiei de film în România, a început să realizeze costume pentru regizorii străini care alegeau să filmeze aici. Creaţiile sale au îmbrăcat personaje interpretate de actori celebri ca Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Wesley Snipes, Jude Law sau Jean-Claude Van Damme. A colaborat cu regizori de renume pentru zeci de producţii de top şi a fost de două ori nominalizată la Gala Premiilor Gopo, în 2009 pentru costumele din Nunta mută (r. Horaţiu Mălăele), şi în 2015 pentru Kira Kiralina (r. Dan Piţa). Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, este cel mai recent proiect autohton în care s-a implicat.


Între 31 mai şi 8 iunie 2019, creaţiile Oanei Păunescu vor putea fi admirate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul expoziţiei EPIC, o călătorie simbolică generată de mii de ore de lucru transpuse într-un concept al visării, care marchează evadarea personală din planul real în cel ireal. Joi, 6 iunie 2019, Oana Păunescu va fi prezentă la proiecţia filmului What Happened to Monday / Ce s-a întâmplat cu luni, thriller-ul science fiction regizat în 2017 de Tommy Wirkola, în care costumele create de designer au îmbrăcat vedete precum Noomi Rapace, Glenn Close şi Willem Dafoe. La finalul proiecţiei de la cinema Arta, Oana Păunescu va împărtăşi publicului detalii din procesul complex de creaţie a costumelor în cadrul unui film.

O proiecţie-eveniment îi va fi dedicată la această ediţie uneia dintre cele mai importante personalităţi feminine din istoria ţării. Dezvăluind detalii prea puţin cunoscute din viaţa eroinei, documentarul Maria, inima României, produs de John Florescu, este cea mai amplă prezentare a Reginei: imagini video din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, restaurate şi colorizate de unii dintre cei mai buni specialişti ai lumii, vocea Reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o şi nenumărate detalii din trecut vor ieşi la iveală în filmul proiectat la TIFF sâmbătă, pe 1 iunie 2019, în prezenţa realizatorilor.


De pe covorul roşu de la Cannes 2019, alături de echipa filmului La Gomera, regizorul Corneliu Porumboiu va fi prezent la prima proiecţie din România a celei mai noi pelicule pe care o semnează.


Monştri., inclus atât în competiţia pentru Trofeul Transilvania, cât şi în Zilele Filmului Românesc, ajunge la Cluj însoţit de echipa de producţie şi de actorii Cristi Popa, Judith State, Şerban Pavlu şi Dorina Lazăr. Proiectat în premieră absolută la Gala de deschidere TIFF, Parking (r. Tudor Giurgiu), va oferi cinefililor şansa de a-i întâlni pe membrii echipei de producţie şi pe actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu şi Erzsébet Fülöp. Nu va lipsi de la eveniment nici scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului Apropierea, care a inspirat scenariul filmului. Publicul va putea urmări în premieră mondială filmul MO, debutul regizorului Radu Dragomir, care va fi prezent la proiecţia filmului alături de interpreta rolului principal, actriţa Dana Rogoz. Regizorul Bogdan Mirică şi toţi eroii serialului Umbre vor sosi la Cluj în Ziua HBO, joi 6 iunie 2019, pentru a prezenta fanilor, în premieră, primul episod din cel de-al treilea sezon.

***
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj. Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Maşina Oficială: Mercedes Benz
Cafeaua Oficială: Nespresso
Sponsori: Orange, MOL Romania, Cemacon, Lidl, HBO GO, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS, Tenaris Silcotub, Groupama, Cinema City, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Energobit, Madd Electronics, Eximtur, Ecco, Maris, Obsentum, Via Viticola Sarica Niculitel, Zetea, PMA, IKEA
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Transindex
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus