Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2019

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Competiţie TIFF, 2019 (II): Yumorist / The Humorist / Umoristul


iunie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"A face haz de necaz", pe cât de nevinovat sună, pe atât de riscant pare să fie, atunci când avem de-a face cu cenzura libertăţii cuvântului. Dacă astăzi, umorul se manifestă sub formă de meme-uri, care nu cunosc limite sau interdicte, în anii '80, legătura publicului cu umorul era intermediată de umorişti. Aceasta pare să fie concluzia lui Mikhail Idov, regizorul filmului Yumorist / The Humorist / Umoristul, pentru care umorul este o reţetă universală, dar cu ingrediente destul de variate, versatile, dar şi riscante, atunci când, în calcul intră un sistem politic opresiv, precum cel Comunist. În această situaţie intervine o luptă între formă şi conţinut, idee şi mesaj, interdict şi transgresiune. Adică, exact reţeta din Yumorist / The Humorist / Umoristul, unde comedia şi umorul nu reprezintă nimic altceva decât un produs foarte bine cântărit, filtrat şi adaptat în limitele a ceea ce trebuie să fie spus şi auzit (în paradigma oricărui sistem totalitar), în detrimentul a ceea ce se doreşte să fie transmis, susţinut şi inovat (în paradigma libertăţii cuvântului).


Boris Arkadiev, un comediant pe jumătate evreu-iubit, admirat şi dorit de către doamne, pentru charmul său, dar urât de către domni, pentru limba sa prea ascuţită, atunci când vine vorba despre sistem-este imaginea micului burghez sovietic, care încearcă să îi asigure familiei sale un trai decent, prin show-urile de stand-up comedy pe care le ţine în diferitele regiuni ale Uniunii Sovietice. Nu este nimic neobişnuit în această activitate, însă maniera în care regizorul îşi poartă publicul, într-un mod ironic, printre de formalităţile, interdictele şi intimidările pe care sistemul Comunist rus, prin imaginea KGB-ului o impune cetăţenilor săi, subliniază nu numai drama artistului, într-un astfel de sistem sufocant, ci şi ipocrizia puterii care, în spatele uşilor închise, gustă într-un mod lacom primele incursiuni în visul american-sub formă de filme porno, petreceri deocheate şi opulenţă. Condamnat să zică la nesfârşit "gluma cu maimuţa", Boris se vede prins ca într-o menghină în arta umorului, pe care nu o poate nici exploata şi nici extrapola în direcţia libertăţii occidentale, fiind în permanenţă prizonierul propriului său text, care i-a adus succesul şi despre care acum simte că îl ţine într-o continuă zbatere sisifică a banalităţii creatoare. Nimic din ceea ce înseamnă o nouă creaţie nu pare să aibă şansa avizului sistemului, până în ziua în care, chemat la o petrecere privată organizată de câţiva şefi ai Partidului Comunist, renunţă la norme, siguranţă şi integritate, pentru a fi el însuşi şi pentru a face din ironia şi arta umorului, o armă anti-sistem.


Deşi filmul nu este un manifest împotriva vechiului regim Comunist, el păstrează reminiscenţele unei epoci care şi-a pus amprenta nu numai asupra întregii istorii ci şi asupra existenţei individului.

Descarcă programul TIFF 2019 aici.. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Aura Schussler


Alte articole

 Iubirea, între zero şi infinit - Sin fin / Fără sfârşit, Anca Mureşan
 Fetiţa fără adresă - Systemsprenger / Systemcrasher / Copilul-problemă la Zilele Filmului German, 2019, Cristian Caloian
 Post-comunismul se tratează bine cu umor - Gospod postoi, imeto i' e Petrunija / Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija, Cristian Caloian
 Porumboiu pe insula lui Aristofan - La Gomera, Roxana Pavnotescu
 În noapte - Monştri., Victor Morozov
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer