iunie 2019
Articole diverse
În 3 iunie 2019, prestigiosul post britanic BBC Radio 3, dar şi alte 10 posturi de radio publice europene, participante la proiectul Notturno (România, Grecia, Suedia, Turcia, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia) au difuzat cele două recitaluri organizate în octombrie 2018 de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, susţinute de pianiştii Florian Mitrea şi Adela Liculescu în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale". Postul public de radio românesc îşi dovedeşte astfel, încă o dată, rolul activ în promovarea tinerilor muzicieni, în ţară, dar şi peste hotare.

"Moştenitorii României muzicale" este un proiect iniţiat de Radio România Muzical în coproducţie cu Rotary Club Pipera în 2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului României Mari. În cadrul acestui proiect, au cântat la Sala Radio pianiştii Florian Mitrea, Adela Liculescu şi Mara Dobrescu (2018) şi violoncelistul Andrei Ioniţă, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (aprilie 2019). Recitalurile se adresează unui public larg: durează o oră fără pauză, programul muzical este uşor de urmărit de oricine, indiferent de pregătirea muzicală, beneficiind de prezentarea pe scenă a lucrărilor muzicale şi a artiştilor interpreţi.

Următorul recital din această serie de succes este programat joi, 6 iunie 2019, de la ora 19.00, la Sala Radio. Protagonistă: pianista Axia Marinescu, unul dintre cei mai activi muzicieni români din Franţa, cu o carieră desfăşurată în Europa şi Asia. Evenimentul se derulează în cadrul Sezonului România-Franţa, iar programul este adaptat acestei idei, cuprinzând Gymnopedie nr. 1 şi Gnossienne nr. 1 de Erik Satie, caietul I din ciclul "Imagini" de Claude Debussy, "Tableaux de France" de Romain Zante, Sonatina în fa diez minor de Maurice Ravel şi Două piese impromptus op. 18 de George Enescu.


Lucrarea compozitorului francez contemporan Romain Zante, "Tableaux de France", este inspirată de opere de artă semnate de creatori români, în care sunt portretizate imagini din Franţa: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Victor Brauner, etc. Suita "Tableaux de France" poate fi ascultată în premieră românească în cadrul recitalului din 6 iunie 2019, în prezenţa compozitorului Romain Zante. Întregul recital este însoţit de proiecţii ale tablourilor pictorilor români care s-au lăsat inspiraţi de peisaje franceze.
Recitalul este prezentat de Andreea Kiseleff, realizator al matinalului Radio România Muzical.
După recital, Axia Marinescu va oferi autografe pe discurile ei disponibile la standul Humanitas din foaierul Sălii Radio.

Recitalul din 6 iunie 2019 marchează şi revenirea pianistei Axia Marinescu (32 ani) pe marile scene bucureştene. Ea a părăsit România la 17 ani pentru a-şi continua studiile la şcoli de prestigiu din străinătate. Axia Marinescu a studiat pianul de la vârsta de 5 ani; a fost elevă a Liceului de muzică "George Enescu" din Bucureşti. A debutat pe scena Sălii Radio la vârsta de doar 11 ani, interpretând un concert de Mozart, fiind numită atunci de critică drept "o tânără pianistă incredibilă". Numeroase premii obţinute în România şi în străinătate se regăsesc în palmaresul pianistei. La 17 ani a fost admisă la Conservatorul din Lausanne; a studiat apoi la Conservatorul naţional superior de muzică din Paris şi la Conservatorul Regal din Bruxelles, fiind absolventă cu distincţii maxime.

Renumitul pianist şi profesor de origine română, Theodore Paraschivesco, o descria pe discipola sa, Axia Marinescu, drept "o personalitate puternică cu un autentic caracter de solist, însoţit de un sunet curat şi colorat".
Activitatea recentă a Axiei Marinescu include un turneu în China - ea este, de altfel, imaginea pianelor Pleyel în China -, şi lansarea primului său disc, apărut în septembrie 2018, cu titlul "Introspections". Recitalul de la Bucureşti din 6 iunie 2019, face parte din turneul "Imageries musicales": Axia Marinescu va apărea între 28 mai şi 8 iunie 2019 la Timişoara, Sibiu, Braşov, Iaşi, în cadrul Sezonului cultural România-Franţa.

Proiectul "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar.

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profesionişti din toate vocaţiile, este o reţea globală de lideri care acţionează pentru a contribui la comunităţile din întreaga lume şi a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului şi promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educaţională şi inspiraţională. Toate fondurile strânse de Rotary Club Pipera pentru acest proiect servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiştilor şi a unei părţi din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susţinerea proiectului, prin donaţii în contul Rotary Club Pipera. Amănunte despre posibilităţile active de implicare pot fi accesate pe contul facebook/rotaryclubpipera/

Următoarele evenimente din cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" vor avea loc pe 12 octombrie 2019 (violonista Ioana Cristina Goicea şi pianistul Andrei Banciu) şi 14 noiembrie 2019 (pianista Sînziana Mircea).

Biletele pentru recitalul Axiei Marinescu din 6 iunie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, (www.bilete.ro/recital-axia-marinescu/), în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio sunt valabile.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, revista Cariere, Adevărul, Dilema veche, Historia, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus