Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2019

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Une comédie à la française - L'homme fidèle / Un om fidel la TIFF, 2019


iunie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Chiar se mai fac filme drăguţe, amuzante, plăcute, destinate destinderii şi nu căderii în abisale trăiri terifiante. Nu comedii grosiere cu umor forţat, căutat cu lumânarea gagului ieftin sau tragedii traumatizante extrase din minţi bolnave. Nu "filme de artă" sibilinice, tratate în regim codat, super-elitist, lipsite de substanţa comunicării, vidate de limbaj vizual autentic. Adică rămâne drumul deschis şi spre subiectele şarmante, de gust comun, turnate în bun simţ artistic şi realizate ca atare. Unul dintre acestea este L'homme fidèle / Un om fidel produs în 2018 în Franţa, filmat în Paris, în regia lui Louis Garrel. Dulce şăgălnicie a spiritului francez ce flirtează din nou, după reţeta Marivaux, cu "jocul dragostei şi al întâmplării" în zilele noastre!


Scenariul dezvoltat de Jean-Claude Carrière şi Louis Garrel din replici savuroase, nu pretenţioase sau cu iz sclifosit, ci pur şi simplu fireşti, atrage atenţia de la bun început prin fancheţea lui neostentativă. Nu întâmplător a fost premiat la San Sebastian 2018. Actorii sunt admirabili. Louis Garrel, bărbatul fidel, docil şi înţelegător, în rolul Abel, este un Tony Musante mai chipeş, mai viril, în mod vădit adorat de femei, Laetiţia Casta în rolul oscilantei Marianne este mai seducătoare decât Catherine Deneuve, iar Lily-Rose Depp, în rolul îndrăgostitei Eva, sora decedatului Paul, soţul ales arbitrar de infidela Marianne, e frumuseţea ingenuă, vaporoasă, evident mai mult decât un topmodel de renume mondial pe lângă frumuşelul ei tată, "corsarul din Caraibe". De un farmec deosebit e puştiul Joseph, copilul Mariannei (poate şi al lui Abel, nu se ştie precis), un fel de Gavroche intrigant, fără revoluţie. Bănuielile lui în legătură cu moartea lui Paul (virtualul lui tată, în orice caz, tatăl lui oficial) susţin o parte a comicului picurat din pipeta inteligentă a scenariştilor.

După trei ani trăiţi împreună, în apartamentul ei, senzuala Marianne îl anunţă pe Abel că e însărcinată. Nu cu el, ci cu Paul, prietenul lui Abel. Se despart, dar acţiunea filmului începe propriu-zis după opt ani, la moartea subită a lui Paul, după care Joseph începe să bage fitile între cei doi care vor să reînceapă convieţuirea. Personajele au o eleganţă tipic franceză în abordarea cu luciditate a situaţiei şi în tratarea raporturilor dintre ele. Triunghiul amoros clasic e şarmant în sine şi aduce multe nuanţe şi elemente-surpriză. Eva, eterna ispită, îşi vâră coada avansurilor, dar Abel, după ce a muşcat din măr, rămâne fidel şi când înşală. De ce? Situaţiile amuzante prin care trece eroul vă vor dezvălui secretul. Nu vi le spun. Trebuie să vedeţi filmul. Merită!

Descarcă programul TIFF 2019 aici.. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019
 Toate articolele despre Homme fidèle, L'


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Adrian Ţion


Alte articole

 Un alt film cu un criminal în serie - Der goldene Handschuh / Mănuşa de aur, Victor Morozov
 Scurtmetrajele 10 pentru FILM - TIFF, 2019, Comunicat de presă
 O capodoperă a cinema-ului senzorial-psihedelic - Monos la TIFF, 2019, Andrei Bangu
 TIFF UNLIMITED - filme şi muzică sub clar de lună, în Bucureşti, Comunicat de presă
 Gândurile de după punct - Monştri. la TIFF, 2019, Iulia Hossu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer