iunie 2019
Festivalul TIFF 2019
Scarborough, o dramă britanică ce expune două poveşti de iubire - victime ale ciclului karmic. Un film ce ne poartă, aparent fără motiv, în staţiunea engleză Scarborough - încremenită parcă în timp, cu faleze golaşe şi un hotel fumuriu, evidenţiat de un decor greoi, în care nici personalul de la recepţie nu se schimbă, doar îmbătrâneşte - în care vom descoperi multe secrete bine îngropate.

Scarborough e un film în care avem de-a face cu un du-te-vino, între flashback-urile unei iubiri adolescentine şi karma acesteia. Redat ca un film în care avem de-a face, în paralel, cu două iubiri diferite - în care elementul de legătură este iubirea profesor-elev - Scarborough dezvăluie treptat monştrii trecutului, care se răzbună în prezent cu aceeaşi monedă cu care au fost creaţi.

Liz, profesoară, se îndrăgosteşte de elevul ei de 16 ani, Daz, pe care îl duce în Scarborough cu scopul de a decide împreună soarta relaţiei lor. Pe de altă parte, adolescenta de 16 ani Beth şi profesorul ei de arte, Aiden, formează un alt cuplu, venit cu acelaşi scop, în aceeaşi staţiune. Ambele perechi se cazează la acelaşi hotel ponosit, în camere identice, cu aceleaşi temeri - şi anume să nu le fie descoperită relaţia.


Replicile, gesturile şi reacţiile identice, pe care cele două cupluri le trăiesc până într-un punct, creează senzaţia unui déjà vu chinuitor care nu face altceva decât să răscolească în permanenţă stihiile timpului. Indiciile de pe parcursul filmului conduc într-un crescendo bine orchestrat spre certitudini şi conturează mecanismul nemilos al karmei, venit să îşi ceară plata.

Oglinzile paralele ale celor două relaţii în care rolurile sunt inversate au ca scop stabilirea unui echilibru, dar nu reuşesc în fapt decât să adâncească suferinţa. Repetarea la nesfârşit a aceloraşi greşeli transformă ideea de iubire din film într-o adevărată armă de tortură. Drama sufletească a femeilor din Scarborough creşte odată cu conştientizarea faptului că, indiferent în ce ipostază a vieţii s-ar afla, în această paradigmă a vârstei interzise (în cea de victimă sau de seducătoare), gesturile li se învârt în acelaşi cerc vicios şi fără scăpare - cel al iubirii.

Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus