iunie 2019
Festivalul TIFF 2019
Cele mai bune filme ale ediţiei şi cei mai importanţi cineaşti ai momentului au fost premiaţi sâmbătă seară, pe 8 iunie 2019, pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Filmul Monos, în regia lui Alejandro Landes, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 18-a ediţii TIFF. Fabula tribală columbiană a impresionat juriul cu o poveste despre supravieţuire, putere şi anarhie, şi a primit Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de Euro.

Din juriul competiţiei oficiale au făcut parte, anul acesta, regizorii Denis Côté şi Constantin Popescu, producătorii Mike Goodridge şi Anita Juka, alături de Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film din Dublin. Aceştia i-au acordat Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, cineastei May el-Toukhy, "pentru maniera încrezătoare, matură şi sofisticată în care a regizat filmul Dama de cupă / Queen of Hearts".

Pentru rolul excepţional din filmul Alb cât vezi cu ochii / A White, White Day, actorul islandez Ingvar E. Sigurdsson, premiat recent la Cannes 2019, a fost laureat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab. Comedia romantică Un om fidel / A Faithful Man, regizată de Louis Garrel, a impresionat cu "distribuţia foarte bine gândită şi scenariul fermecător" şi a fost distinsă cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO.

"Am făcut un experiment. Cred că ne-a reuşit. Am încercat să strâng laolaltă 12 filme care nu fac politică, ci fac cinema. Vorbesc despre relaţii, vorbesc despre noi. Sunt filme foarte intime.", a subliniat directorul artistic Mihai Chirilov în prezentarea filmelor incluse în Competiţia Oficială la ediţia cu numărul 18. Acesta le-a mulţumit regizorilor care au fost prezenţi la Cluj în ultimele 10 zile, în fruntea listei aflându-se chiar cineastul Corneliu Porumboiu, care a acceptat să aducă La Gomera la TIFF, la câteva zile după lansarea filmului la Cannes.

Sute de invitaţi au păşit sâmbătă seară pe covorul roşu, la Gala prezentată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu. Vlad Ivanov, Alexandru Papadopol, Andreea Esca, Amalia Năstase, Pavel Bartoş, Dana Rogoz, Radu Dragomir, Jonathan Agassi, Claudiu Mitcu şi Elvira Deatcu s-au numărat printre actorii de renume, regizorii de top, producătorii, vedetele tv şi jurnaliştii prezenţi la eveniment. Pentru prima data în istoria festivalului, alte câteva zeci de mii de oameni au putut urmări Gala în întregime, prin intermediul transmisiunilor live online. Spectacolul a debutat cu un scurt moment umoristic, prezentat de actorul Alex Bogdan, amfitrionul Galei Premiilor Gopo din ultimii ani, şi fost condimentat de solo-ul chitaristului şi compozitorului american Garry Lucas, care a surprins audienţa, reuşind să dizolve timpul şi spaţiu, pentru câteva clipe, de pe scena Teatrului Naţional.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea tematică "Ora de religie", a fost acordat filmului Cler / Clergy regizat de Wojciech Smarzowski, "pentru modul ingenios în care îi prezintă pe preoţi atât ca agresori, cât şi ca victime". Juraţii au apreciat faptul că "interpretările excepţionale, imaginea şi umorul negru vicios accentuează singurătatea personajelor în rătăcirea lor, fără a le transforma, totuşi, în caricaturi".

Favoritul publicului vine din Germania şi ilustrează lupta unei fetiţe de 9 ani cu monştrii din mintea ei psihotică. Copilul-problemă / System Crasher, regizat de Nora Fingscheidt, a cucerit inimile cinefililor şi a câştigat Premiul Publicului, oferit de MasterCard. La sfârşitul lui 2019, filmul va intra în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

Unul din cei mai importanţi şi prolifici creatori de costume de film din România, Oana Păunescu a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră - o încununare a tuturor succeselor înregistrate atât în ţară, cât şi peste hotare. "Acum 34 de ani, când debutam în filmul românesc, eram unul dintre cei mai tineri pictori de costume. Şi cred că astăzi sunt printre cei mai tineri designeri care primesc o distincţie atât de importantă.", a subliniat artista, mulţumindu-le organizatorilor.

Prezentat de Cătălin Ştefănescu ca fiind "actorul român cu cel mai consistent succes internaţional", inegalabilul Marcel Iureş a primit, în aplauzele furtunoase ale publicului, Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz. "Toate nebuniile pe care le-am avut la 28 de ani le-am trăit aici. O parte din moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraş şi acestui public.", a spus actorul, emoţionat, pe scena teatrului unde a şi debutat, în urmă cu patru decenii.

"O remarcabilă radiografie a dinamicii mentale şi fizice a torturii", Arest, cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorului Andrei Cohn, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (servicii de post-producţie) oferit de Cinelabs România. Vizibil surprins, regizorul şi-a invitat echipa pe scenă şi a mulţumit tuturor celor care au sprijinit realizarea acestui film. Monştri., în regia lui Marius Olteanu, premiat în trecut în cadrul Transilvania Pitch Stop, i-a uimit pe juraţii secţiunii, care i-au acordat anul acesta Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania, apreciind faptul că filmul este "realizat cu atâta siguranţă, inteligenţă şi măiestrie încât este greu de crezut că reprezintă un debut".

O menţiune specială în competiţia Zilele Filmului Românesc *ZFR*, Timebox, de Nora Agapi, s-a remarcat prin ilustrarea unui "portret documentar minunat, trist şi onest a unei vieţi complete ce se destramă treptat". Moromeţii 2 - continuarea, după 30 de ani a celebrei ecranizări regizate de acelaşi Stere Gulea, a primit cele mai multe stele din partea cinefililor în această ediţie pentru un film românesc şi a fost recompensat cu Premiul Publicului, în valoare de 1.500 Euro, oferit de DACIN SARA.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi servicii echipament, cameră, electrică şi grip, în valoare de 5.000 euro, oferit de CutareFilm, i-a revenit filmului Opinci, regizat de Anton Groves şi Damian Groves. Juriul a acordat şi două Menţiuni Speciale în cadrul secţiunii. "Impresionanta calitate a animaţiei, poezia şi generozitatea ei" au pus Telefonul, realizat de Anca Damian, pe lista celor mai apreciate filme scurte, iar Celed, în regia lui Anghel Damian, s-a remarcat prin "tensiunea exprimată de tânărul personaj ce ne face părtaşi la micile drame din care este formată viaţa".

Cel mai bun film de scurtmetraj din secţiunea Umbre, Roata / La Noria a fost recompensat cu premiul în valoare de 500 de euro, oferit de PMA, pentru "structura sa solidă şi imaginile arhetipale" utilizate cu măiestrie de regizorul Carlos Baena. O menţiune specială i-a fost acordată filmului Corbii / Corvidae, regizat de Tom de Ville, "pentru realismul magic al universului pe care îl creează".

Lina Vdovîi a fost desemnată la această ediţie marea câştigătoare a Bursei Alex. Leo Şerban. Premiul în valoare de 2.500 Euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab, va sprijini dezvoltarea proiectului de film documentar Il Bel Canto, realizat alături de regizorul Radu Ciorniciuc. Povestea îi va avea în prim-plan chiar pe câştigătoarea bursei, o tânără reporteriţă originară din Republica Moldova, şi pe tatăl ei, imigrant în Italia. Board-ul care a analizat aplicaţiile cineaştilor a decis să ofere şi o Menţiune specială, în valoare de 500 Euro, lui Iosif Prodan, pentru dezvoltarea proiectului editorial dokumentar.ro. Menţiunea specială, în valoare de 1.000 de Euro, acordată unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un film lansat în anul 2018, i-a fost înmânat de Vlad Ivanov actorului Alex Bogdan, pentru rolul memorabil din Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari' (r. Radu Jude).

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez, a fost acordat filmului Trecut prin foc / Sauver ou périr în regia lui Frédéric Tellier. Anunţul a fost făcut de Ambasadorul Franţei, Michèle Ramis, invitată de onoare la eveniment.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, i-a fost acordat proiectului Democracy work in progress, de Mihály Schwechtje. O menţiune specială i-a fost acordată proiectului Athlete, regizat de Semih Gulen şi Mustafa Emin Buyukcoskun. Serviciile de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului Between Two Dawns, în regia lui Selman Nacar. Un premiu în valoare de 5.000 de euro, oferit cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, a ajuns la Maksym Nakonechnyi, creatorul proiectului Spas.

Sub umbrela Transilvania Pitch Stop Workshop, premiul CoCo Award a fost câştigat de proiectul Carbon, în regia lui Ion Borş, care va fi invitat să participe în Connecting Cottbus East West Co-production Market (Germania). Rezidenţa de 5 zile în Berlin, cu scopul dezvoltării scenariului de film, a fost oferită proiectului Océane, regizat de Eva Pervolovici, câştigătoarea premiului Villa kult Cultural Residency.

Premiile celei de-a 18-a ediţii TIFF, 2019

Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro
Monos, regizat de Alejandro Landes

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro
May el-Toukhy pentru filmul Dama de cupă / Queen of Hearts

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO
Un om fidel / A Faithful Man, regizat de Louis Garrel.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab
Ingvar E. Sigurdsson pentru rolul din filmul Alb cât vezi cu ochii / A White, White Day.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea "Ora de religie"
Cler / Clergy regizat de Wojciech Smarzowski.

Premiul Publicului, oferit de MasterCard
Copilul-problemă / System Crasher regizat de Nora Fingscheidt

Premiul Publicului, pentru filmul cel mai popular din secţiunea Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1.500 Euro, oferit de DACIN SARA
Moromeţii 2, în regia lui Stere Gulea

Trofeul Transilvania pentru contribuţia specială adusă cinematografiei mondiale
actorului Nicolas Cage

Premiul pentru întreaga carieră
designerul de costume Oana Păunescu

Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz
actorului Marcel Iureş

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (servicii de post-producţie) oferit de Cinelabs România
Arest, regizat de Andrei Cohn

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania
Monştri., regizat de Marius Olteanu

Menţiunea specială a juriului pentru lungmetraj în Zilele Filmului Românesc
Timebox, de Nora Agapi

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi servicii echipament, cameră, electrică şi grip, în valoare de 5.000 euro, oferit de CutareFilm
Opinci, regizat de Anton Groves şi Damian Groves

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de PMA
Roata / La Noria, regizat de Carlos Baena

Menţiune Specială în Secţiunea Umbre - scurtmetraj
Corbii / Corvidae, regizat de Tom de Ville

Premii în cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop

Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro
Democracy work in progress, în regia lui Mihály Schwechtje, produs de Genovéva Petrovits

Eurimages Co-production Development Award, menţiune specială
Athlete, regizat de Semih Gulen şi Mustafa Emin Buyukcoskun, produs de Oyku Kanli şi Arda Ciltepe

Servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro
Between Two Dawns, în regia lui Selman Nacar, produs de Burak Çevik

Premiul Transilvania Pitch Stop oferit cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în valoare de 5.000 de euro
Spas, regizat de Maksym Nakonechnyi, produs de Yelizaveta Smith

Transilvania Pitch Stop Workshop - Villa Kult Cultural Residency Award, constănd într-o rezidenţă de 5 zile în Berlin pentru un proiect românesc în scopul dezvoltării scenariului de film
Océane, regizat de Eva Pervolovici, produs de Tudor Giurgiu şi Matei Truţă

CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus + proiectul câştigător va fi invitat să susţină un pitch în faţa profesioniştilor prezenţi la Connecting Cottbus (Germania)
Carbon, în regia lui Ion Borş, produs de Ion Borş, Sergiu Cumatrenco Jr..

Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania
Laura Pop, cu filmul de animaţie Monstrul.

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale
, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule
Cum înalţi un zmeu, în regia lui Loránd Gábor

Alte premii

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez
Trecut prin foc / Sauver ou périr în regia lui Frédéric Tellier

Bursa Alex. Leo Şerban, în valoare de 2.500 Euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab
regizorului Lina Vdovîi, pentru dezvoltarea proiectului de film documentar Il Bel Canto, alături de regizorul Radu Ciorniciuc

Menţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 500 Euro
Iosif Prodan, pentru dezvoltarea proiectului editorial dokumentar.ro.

Menţiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 1.000 de Euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab unui tânăr actor roman care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2018: Alex Bogdan, pentru rolul din Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari.

***
Ne puteţi urmări pe: Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene, Dacin Sara, Uniunii Cineastilor din Romania, Departamentului pentru Relatii Interetnice - Guvernul României
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficiala: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Transportator oficial: Tarom
Sponsori: Orange, Cemacon, Lidl, HBO GO, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS, Tenaris Silcotub, Groupama, Cinema City, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Energobit, Madd Electronics, Eximtur, Ecco, Maris, Obsentum, Via Viticola Sarica Niculitel, Zetea, BDG, Clever, PMA, IKEA
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies
Parteneri media locali: TVR Cluj, EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Transindex
Partener de monitorizare: mediaTRUST.

Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus