Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2019

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Autoportretul artistului la bătrâneţe - Dolor y Gloria / Durere şi glorie la TIFF, 2019


iunie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Autoportretul e Dolor y Gloria / Durere şi glorie şi artistul e Pedro Almodóvar. Filmul a fost la Cannes 2019, bifând prin, the one and only, Antonio Banderas premiul pentru interpretare masculină, şi a poposit, la nici două săptămâni distanţă, la TIFF 2019, bifând două săli de cinema şi o Piaţă a Unirii ultra-fericite.

Trebuie că e o senzaţie cu totul năucitoare să ai orgoliul şi tupeul să poţi sa scrii şi să turnezi un film despre tine însuţi pe care sute, mii, zeci de mii, sute de mii de oameni să îl vadă zâmbind, râzând, lăcrimând, aplaudând, cu garda jos, pradă plăcerii simple de a privi un om privindu-şi viaţa, păcatele, bucuriile, reproşurile, visurile, şi cele împlinite, şi cele în curs de fugărire, şi cele despre care ştie precis că nu au nici o şansă de a se transforma în realitate.


Toate marile teme şi motive ale marelui spaniol sunt acolo, în frunte cu roşul acela obsedant al (aproape) fiecărui cadru, roşul acela parcă mai intens ca niciodată, ca şi cum, la bătrâneţe, sângele ar prinde să curgă încă mai învolburat.

Obosit, ezitant, suferind, melancolic, aproape resemnat, Banderas e fix ce trebuie, e, păstrând şi nu prea proporţiile, ce era Mastroianni pentru Fellini, e imaginea lui, a regizorului, dar şi a fiecăruia dintre noi, cei vizitaţi când şi când, din ce în ce mai des, de fricile acelei vârste care va veni.

După a doua proiecţie de la TIFF, cea din a doua sâmbătă (8 iunie 2019), dintr-o Casă de Cultură a Studenţilor în care s-a respirat greu, s-a stat pe jos şi s-a aplaudat vârtos, lumea s-a răspândit pe străzile oraşului pe care ploaia a avut blândeţea să îl cruţe, în fine.

Dincolo de miezul nopţii, pe Universităţii, în faţă la CasaTIFF, la Sisters, la Cinema Arta şi la Biserica Piariştilor, sute de oameni au băut, au fumat, au râs. Pe strada fără de maşini, un poliţist a vegheat un gard şi petrecăreţii. După ce o sticlă s-a spart din neatenţie, poliţistul s-a înfiinţat pe dată cu un bărbat dotat cu o mătură şi un făraş. În autoportretul fiecăruia dintre cei care au trăit-o, acea noapte clujeană a rămas ca un mic moment de glorie.

Descarcă programul TIFF 2019 aici.. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019
 Toate articolele despre Dolor y Gloria
 Toate articolele despre Festivalul de Film Cannes, 2019


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 Fetiţa fără adresă - Systemsprenger / Systemcrasher / Copilul-problemă la Zilele Filmului German, 2019, Cristian Caloian
 Post-comunismul se tratează bine cu umor - Gospod postoi, imeto i' e Petrunija / Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija, Cristian Caloian
 Porumboiu pe insula lui Aristofan - La Gomera, Roxana Pavnotescu
 În noapte - Monştri., Victor Morozov
 Ca în filmele americane - La Gomera, Victor Morozov
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer