Proiectul cultural "Turneul Dramaturgilor" vine în continuarea demersului Asociaţiei Jamais-Vu, acela de a promova dramaturgia română contemporană şi de a promova artiştii tineri.
În perioada martie-mai 2019 au fost realizate o succesiune de 3 micro-stagiuni la Teatrul Fix -Iaşi, Teatrul 74 - Târgu Mureş şi Teatrul Auăleu - Timişoara, în cadrul cărora au fost prezentate spectacole care au la bază un text dramaturgic contemporan românesc: Cui i-e frică de Mitică sau Atenţie, se taie apa! de Sever Andrei, în regia lui Matei Lucaci Grunberg, Procesul lui David M Golan, scris şi regizat de Matei Lucaci Grunberg, şi Dezintegrabilii, scris şi regizat de Radu Dragomirecu.
Scopul proiectului este de a promova dramaturgia contemporană autohtonă şi de a crea un dialog atât între dramaturgi, cât şi între aceştia şi publicul larg.
Ultima oprire va fi în Bucureşti la POINT în perioada 28-30 iunie 2019, unde teatrele partenere care au găzduit spectacolele din Capitală sunt invitate să prezinte publicului bucureştean câte o producţie din repertoriul lor, de asemenea având la bază un text contemporan al unui dramaturg român.
Astfel programul micro-stagiunii "Turneul Dramaturgilor" din Bucureşti, la POINT, este:
28 iunie 2019, ora 20:00 - invitat Teatrul 74
Semnale disperate către planeta Pluto de Elise Wilk, în regia lui Theo Marton
Semnale disperate către planeta Pluto este primul spectacol produs în cadrul celei de-a treia ediţii a proiectului "Terapie socială prin teatru contemporan", implementat de Teatru 3G şi cofinanţat de AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Municipiul Târgu-Mureş.
29 iunie 2019, ora 20:00 - invitat Teatrul Fix
School feat cool (spectacol-lectură), având la bază un text George Cocoş
Un text despre sistemul de învăţământ. Sau despre alegeri şi consecinţele acestora. Sau despre echilibrul mereu chestionabil: înnăscut versus dobândit. Perspective diferite şi nu prea, asupra impactului pe care îl pot avea contextul social, mediul familial şi cel şcolar.
Textul a fost selectat în cadrul Concursului de Dramaturgie "Corneliu-Dan Borcia" şi publicat de LiterNet (citiţi şi descărcaţi gratuit aici), iar spectacolul a fost produs în cadrul MIC-RO Laboratorului de creaţie teatrală, proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care s-a desfăşurat la Teatrul Tineretului în perioada februarie-noiembrie 2018.
30 iunie 2019, ora 20:00 -invitat Teatrul Auăleu
HUOOOOO!!!, text şi regie: Ovidiu Mihăiţă
Spectacolul cu piesa HUOOOOO!!! a avut peste 70 de reprezentaţii în mai puţin de un an de la premieră, jucându-se în toată ţara atât în cadrul unor festivaluri de profil, cât şi în cadrul unor evenimente private. Între timp, au avut loc peste 250 de reprezentaţii ale acestui spectacol.
Uneori, unii se simt atacaţi de acest spectacol, iar asta este minunat! Imaginaţi-vă un spectacol fără final, fără sfârşit, la care nu trebuie să aplauzi, un spectacol care nu are o durată fixă, poate ţine o oră şi jumătate, două sau trei. O tragicomedie politică, socială şi umană.
Toate spectacolele se desfăşoară în prezenţa dramaturgului, urmând ca după fiecare reprezentaţie spectatorii să fie invitaţi la un dialog cu acesta şi cu întreaga echipă artistică.
Intrarea la spectacolul lectură este liberă, la celelalte două spectacole biletele costă 35 lei şi se pot cumpăra aici.
De asemenea, pe parcursul proiectului dramaturgul şi regizorul Matei Lucaci Grunberg împreună cu o echipă de actori au lucrat pornind de la ateliere de improvizaţie un text original abordând tema singurătăţii din perspective diferite, care au ca rezultat spectacolul Libretto Solitudine, ce va fi prezentat în data de 13 iulie 2019 la Green Hours, teatru-gazdă al producţiei Jamais Vu. Colectivul coordonat de Matei Lucaci Grunberg, care a lucrat la acest spectacol, este format din: Ştefan Huluba, Sever Bârzan, Andrei Cătălin, Ana Şuşca, Kostas Mincu, Mădălina Craiu, Reka Szasz.
Astfel publicul bucureştean se poate bucura de întâlnirea cu trei perspective diferite, inedite, curajoase asupra unor aspecte din societatea contemporană, în spectacole ce arată diversitatea teatrului independent din ţară.
Ne vedem la teatru!
Proiectul cultural este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finaţării.