octombrie 2019
Articole diverse
Maurice Béjart reprezintă o parte consistentă a istoriei coregrafiei secolului XX iar compania Béjart Ballet Lausanne, condusă de succesorul Gil Roman, este o referinţă la fel de importantă în lumea baletului contemporan. Pe 12 şi 13 octombrie 2019, Béjart Ballet Lausanne revine în Bucureşti, pe scena Sălii Palatului, cu cel mai nou spectacol de balet contemporan al companiei, în premieră în România, ce include momentele Tous les hommes presque toujours s'imaginent şi 7 Danses Grecques. Organizator: Events.

Maurice Béjart a dorit întotdeauna să deschidă lumea baletului unui public cât mai larg. Animaţi de acelaşi spirit, Gil Roman şi dansatorii săi ţin vie opera lui, reprezentând-o în turnee prin toată lumea, atât în cadrul unor evenimente mari sau recepţii oficiale, precum şi în cadrul unor evenimente caritabile. Coregraf de 20 de ani, Gil Roman păstrează opera lui Maurice Béjart şi adaugă noi creaţii la repertoriul companiei.

Tous les hommes presque toujours s'imaginent (coregrafie: Gil Roman, muzica: John Zorn)

Spectacolul este o producţie excepţională, de o radicalitate poetică intensă - rareori avem ocazia să vedem o creaţie de o calitate teatrală atât de intensă, reflectivă şi senzuală care împinge toate artele cu mult peste limitele lor. - Patrick Ferla, jurnalist şi scriitor elveţian, despre Tous les hommes presque toujours s'imaginent.

 
 
 
 
John Zorn este unul dintre principalii compozitori de muzică americană contemporană. Densitatea şi diversitatea operei sale extraordinare, care a început la mijlocul anilor '70, precum şi îndrăzneala şi libertatea artistică pe care le exprimă prin creaţia sa nu au încetat niciodată să-l provoace şi să-l fascineze pe directorul artistic al baletului Béjart Lausanne.

În 2016, cei doi artişti discută pentru prima dată despre propriile experienţe artistice, povestind despre patrimoniul cultural şi dorinţa de a-l depăşi şi de a se elibera de el pentru a depăşi graniţele artei.

 

În 2018, confruntat cu un volum considerabil de lucrări, Gil Roman se scufundă în compoziţiile care alcătuiesc universul pe care strălucitul compozitor l-a explorat din 1990 până în 2017. În acest balet, pas cu pas, cu o mişcare, un gest, Gil Roman îşi aduce dansatorii dincolo de limite, creând un spectacol extraordinar, care vă va fascina până în ultima secundă.

7 Danses Grecques (coregrafie: Maurice Bejart, muzica: Mikis Theodorakis)

Maurice Bejart despre acest balet: "Ceea ce numim "folclor" (din punctul meu de vedere, prefer formula "artă tradiţională") este întotdeauna dificil de accesat şi aproape imposibil de capturat, iar faptul că ceva aparţine sau nu culturii tradiţionale în cauză nu este nici un avantaj, dar nici un handicap.

Deoarece civilizaţiile noastre au fost atât de înstrăinate de spiritul tradiţional, a devenit dificil pentru noi să percepem procesul mental care a dat naştere artei în trecutul îndepărtat.

Există totuşi o cheie a problemei: să devii celălalt, nu să îl portretizezi. Pentru a prelua linia iniţială a creaţiei, forţa ei ascunsă, e necesar să înţelegem rădăcinile unui grup cultural sau etnic şi să reducem la minimum citările evidente de folclor.

 
 

Pentru aceste "danses grecques", am căutat să limitez la maxim "paşii greceşti" autentici. Unele dansuri includ doi sau trei dintre aceştia, altele deloc, iar acestea din urmă sunt cu siguranţă cele mai de succes, cele mai greceşti!"


*
Din 2007, începând cu căutarea şi efortul său pentru creaţia contemporană, Gil Roman întreţine şi dezvoltă repertoriul Baletului Béjart Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, cum ar fi Ritul de primăvară, Boléro, Simfonia Nouă sau Baletul Vieţii dar Gil Roman doreşte să prezinte varietatea acestui repertoriu cu Piaf sau Flautul Fermecat, de exemplu. Coregraf timp de 20 de ani, directorul artistic a hrănit repertoriul cu propriile sale creaţii.

Biletele sunt disponibile pentru următoarele categorii: Categoria 1: 150 lei, Categoria 2 (loje): 200 lei, Categoria 3 (sect. B, C, D, E, F, G, H, I): 260 lei, Categoria 4 (sect. A): 320 lei şi VIP: 440 lei şi se pot cumpăra online pe www.eventim.ro, prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone şi reţeaua Carrefour, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti şi librăriile Diverta) sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.

Despre Events
Events este una dintre cele mai mari companii organizatoare de evenimente din România, a cărei misiune este să aducă entertainmentul cât mai aproape de oameni. Din anul 2000, sloganul lor este "de neuitat" iar printre evenimentele care vor rămâne mereu în memoria spectatorilor se numără concertele The Rolling Stones, Linkin Park, Aerosmith şi Leonard Cohen, The Cranberries, Pink Martini spectacolele Cirque du Soleil sau Sensation.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus