august 2019
Festivalul de teatru Undercloud, 2019
E mult de povestit despre Bad Talks.
Iar povestea se consumă cel mai bine de către spectatori în timpul spectacolului.

Hai să zicem că la început a fost un alt text. Alte formulări, altă abordare. Puţin mai comică, mai ridicolă şi un pic prea explicită.
Am citit acea variantă de mai multe ori.
Şi aproape că am renunţat. Am mutat textul într-un folder de încercări.

Mai apoi, am urmat un sfat. Sau mai degrabă, mi-am răspuns la o întrebare: Care e partea din text care te consumă cel mai mult?

După câteva luni bune, a apărut un draft nou.
Din versiunea veche am păstrat un singur monolog.
Primul.

Dar tot nu aveam curajul să îl fac. Mi se părea prea mult. Nu făcusem niciodată un one man show pornind de la un text al meu.

Am trimis textul şi altor persoane. Căutam confirmări. Unora le-a plăcut, alţii l-au considerat... subţire. Pe cei din urmă îi înţeleg. E destul de greu să îţi imaginezi un text de teatru montat în forma lui finală.

Mai apoi a fost aruncatul în apă. Decizia de a-l face.
Unde?
Într-un loc în care există curaj. Şi dragoste pentru teatru.
Teatrul Unteatru.

În timpul repetiţiilor trăgeam de mânecă oameni să vină să mă vadă.
Dădeam examene la fiecare repetiţie. Aşa au apărut Lucian Iftime, Ionuţ Vişan, Ana Ularu, Lia Bugnar, Rodica Lazăr, Cătălin Babliuc, Andrei şi Andreea Grosu. Cu sfaturi, cu corecturi, cu feedback.
M-au ajutat foarte tare. Şi le mulţumesc.

Mai apoi a fost Tudor Prodan. Colegul. Partenerul de idei. Prietenul. El mi-a oferit ideea spaţiului. Atunci am ştiut că spectacolul se poate face. La fel, îi mulţumesc.
Şi la urmă... etapele realizării unui spectacol independent. Trecusem deja prin asta. Bani de-acasă, goliri din garderoba personală, obiecte adunate de prin teatru.

Pe 9 august 2019, prima întâlnire cu publicul.
Emoţie multă, dar şi un sentiment ciudat de uşurare.
Spectacolul era pregătit să-şi cunoască spectatorii.

Ce se va întâmpla pe viitor cu el?
Asta vom vedea în următoarele reprezentaţii.

Bad Talks de Radu Iacoban
Cu: Radu Iacoban
Scenografia: Tudor Prodan / Muzica: Aida Šošić
Mulţumiri: Dan Samoilă
Producţie unteatru / Durata: 80 min

Bad Talks e un spectacol dus cu pluta, populat de personaje pe care sigur le ştii, dar cu care nu ai stat de vorbă niciodată. Dacă ar fi să atribuim un gen acestui exerciţiu dramatic, am pierde foarte mult timp. Sfatul meu ar fi să vă rupeţi o oră şi jumătate din timpul dumneavoastră pentru a vă crea propria părere legată de experienţa avută. Ce vă pot spune sincer, este că veţi avea posibilitatea să râdeţi sau să vă emoţionaţi după bunul plac în funcţie de starea, problemele sau contextul care vă găseşte înainte de a intra în sala de spectacole. (Radu Iacoban)

Spectacolul Bad Talks va fi prezentat duminică, 25 august 2019, la ora 22, în cadrul Festivalului Undercloud, 2019, la Muzeul Ţăranului Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus