septembrie 2019
Articole diverse
Pe 28 septembrie 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Român se va decide cel mai bun tânăr dirijor al lumii, în cadrul Concertului de Gală al celei de-a X-a ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti. Concertul de Gală îi va avea ca protagonişti pe finaliştii Concursului de Dirijat, Orchestra Filarmonicii George Enescu si pe unul dintre cei mai talentaţi violonişti ai momentului - Charlie Siem.
 
În fiecare an, Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti reuneşte 50 dintre cei mai buni dirijori din lume, cu vârsta până în 35 de ani, care îşi dispută unul dintre cele mai dorite titluri din domeniu în faţa unui juriu format exclusiv din personalităţi marcante ale vieţii culturale internaţionale: Sigmund Throp, Vasile Cazan, Bujor Prelipcean, Jacek Rogala, Christian Ehwald, Gheorghe Costin şi Horia Andreescu.
 
Noutatea acestei ediţii o reprezintă prezenţa unuia dintre cei mai talentaţi violonişti ai momentului, Charlie Siem. Artistul vine pentru prima dată în România şi este un simbol al noii generaţii de violonişti, talentul şi carisma sa traversând numeroase genuri şi stiluri muzicale. De aceea, anul acesta, a fost ales pentru a-i ajuta pe cei mai talentaţi tineri dirijori ai lumii în drumul lor spre trofeul celei de-a X-a ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti. În etapa finală a acestui concurs, cei mai talentaţi trei dirijori îşi vor arăta abilităţile de leadership pe scena Ateneului Român, într-un Concert de Gală extraordinar, care va avea loc în data de 28 septembrie, în prezenţa invitatului special şi a celei mai bune orchestra simfonice din România, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu".
 
"Muzica este cea mai puternică formă de magie", spune Charlie Siem, care a descoperit de multe ori, pe parcursul călătoriei sale muzicale, puterea muzicii clasice de a uni şi de a vindeca oamenii indiferent de graniţe, de sex, de vârstă.
 
Charlie Siem nu ajunge întâmplător în România. La vârsta de trei ani, pe când era în maşină cu mama sa, Siem a auzit, la radio, concertul pentru vioară a lui Beethoven în interpretarea lui Yehudi Menuhin. Astfel, discipolul de suflet al lui George Enescu i-a insuflat tânărului Charlie Siem dragostea şi pasiunea pentru vioară. Ba mai mult, chiar pentru vioara sa...
 
Instrumentul pe care va cânta acesta în cadrul recitalului extraordinar din 30 septembrie este chiar legendara "D'Egville" (supranumită aşa după ce contele Louis D'Egville a intrat în posesia ei, în anul 1867), vioara care i-a aparţinut şi lui Yehudi Menuhin.
Pentru mai multe detalii despre concurs, consultaţi http://www.bucharestcompetition.ro/
Proiectul este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.
 
Mulţumim Primăriei Municipiului Bucureşti care susţine acest proiect prin Centrul de Tineret al Municipiului Bucureşti.
 
Violonistul Charlie Siem va mai concerta la Ateneul Roman pe 30 septembrie 2019, alături de pianistul israelian Itamar Golan.  Biletele la recital se găsesc pe www.eventim.ro.
 
Cele două popasuri muzicale ale talentatului violonist în România au loc sub umbrela Elite Art Club pentru UNESCO, cu sprijinul partenerilor Kaufland, CA IMMO Urban Benchmarks, Careless Beauty Romania, Aqua Carpatica şi a partenerilor media Revista Cariere, Camera de Comerţ România-Israel, Cool ART TV, Asociaţia Cultural Artistică "JOC" BMR,  România Liberă, Societatea Muzicală, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Observator Cultural, Ceaşca de Cultură, Revista Fashion Premium Magazine.
 
Elite Art Club pentru UNESCO este o organizaţie non-guvernamentală nonprofit ce şi-a început activitatea în 2003 iar, în 2010, a devenit unicul reprezentant în România al reţelei globale Jeunesses Musicales International - cea mai amplă organizaţie non-guvernamentală din lume dedicată promovării tinerilor muzicieni.
 
Direcţiile de muzică clasică şi artă vizuală sunt definitorii pentru Elite Art Club pentru UNESCO şi majoritatea proiectelor iniţiate în aceste domenii au devenit evenimente anuale precum Festivalul Classics for Pleasure şi Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti - ambele concepte internaţionale implementate de asociaţie în România de aproape un deceniu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus