septembrie 2019
Articole diverse
În septembrie 2019 se împlinesc 7 ani de la naşterea PulzArt, un Festival de Arte Contemporane care îşi selectează invitaţii după forţa lor de a stîrni un dialog autentic, pe teme de maximă actualitate, şi de a forma în Secuime un public activ şi deschis la minte. Aşa au ajuns în Sfîntu Gheorghe scriitori şi artişti de clasă europeană, de diverse naţii, pe care pulsul cultural al oraşului nostru i-a transformat apoi într-un fel de ambasadori ai Secuimii.

De pildă, una dintre cele mai frumoase mărturii îi aparţine blogger-ului, eseistului, criticului literar, poetului, prozatorului şi traducătorului român din Republica Moldova, Alexandru Vakulovski, care, în septembrie 2016, a fost unul dintre invitaţii PulzArt4: "Din primele ore petrecute acolo am fost invidios. Pentru că am avut impresia că e un orăşel al artiştilor. Cu fiecare om pe care l-am întîlnit în Sfîntu Gheorghe puteai să discuţi despre literatură, artă contemporană, teatru, muzică. Iar faptul că în Sfîntu Gheorghe avea loc festivalul PulzArt era de neignorat: peste tot erau afişe, artişti care munceau pe stradă, diferite instalaţii, peste tot - indicatoare spre alte evenimente. Asta înseamnă să faci un festival de succes, binele pe care îl face oraşului este concret, vizibil. Pentru acest festival munceau mînă la mînă o grămadă de instituţii: Biblioteca Judeţeană, teatrele, universitatea, galeriile de artă, localurile mai importante, voluntarii, artiştii din oraş. Rezultatul, cum am spus, a fost excepţional."

Excepţional se doreşte a fi şi PulzArt7, care se va desfăşura între 19-22 septembrie 2019 şi a cărui miză sînt - ca şi la ediţiile precedente, dar mai mult ca niciodată - tinerii. Cu 7 ani în urmă, cînd organizatorii PulzArt şi-au fixat drept public ţintă tinerii, nu şi-au redus audienţa la un public format doar după criteriul biologic al vîrstei, ci şi-au propus să mizeze pe o comunitate de spectatori de toate vîrstele, care au însă în comun atributele tinereţii: curiozitate, curaj, dinamism, spirit ludic, ceva melancolie şi puţină nebunie. Pentru a răspunde nevoilor de comunicare ale unui public cu astfel de atribute, PulzArt7 a chemat în ajutor scriitori şi artişti din România, Ungaria, Marea Britanie, Austria, Franţa şi Georgia, deschizînd multe ateliere de creaţie, expoziţii şi diverse spaţii de întîlnire, unde literatura va fuziona cu muzica (jazz, hip-hop, funk) şi artele viuale.

La toate ediţiile sale, PulzArt a adus la Sfîntu Gheorghe artişti (trupe muzicale şi de teatru) din străinătate mai puţin sau deloc frecventaţi de Festivalurile din România. Spectatorii interesaţi de astfel de oferte culturale şi de Programul PulzArt7 se pot documenta pe site-ul Festivalului, care este conceput în trei limbi - maghiară, română şi engleză.

Dacă ar fi să aleg un singur invitat al PulzArt7, iar sub semnul creaţiei / ofertei sale de comunicare să aşez Festivalul de Arte Contemporane din Sfîntu Gheorghe, atunci mă opresc la scriitoarea şi traducătoarea Lavinia Branişte, pentru că în al său Interior zero ne regăsim cu toţii, în toată diversitatea noastră. Eroina Laviniei Branişte din Interior zero şi-a cucerit cititorii tocmai prin solitara şi continua sa căutare a chipului adevărat sub care vine iubirea spre noi. Un chip pe care autoarea îl conturează abia în finalul romanului Interior zero: "Abia aştept Crăciunul, să vină mama acasă. Uneori, cînd dormim amîndouă în camera noastră de la Brăila, am impresia că nu mai respiră şi atunci îmi ţin şi eu respiraţia ca să fie linişte completă şi să pot auzi: Şi asta e iubirea, e liniştea asta în care-ţi ţii respiraţia, uşor îngrozit, ca să auzi dacă îngerul tău păzitor mai e acolo."

Despre nesfîrşita căutare a momentelor cînd ne ţinem respiraţia este pînă la urmă vorba în toate gesturile de creaţie ale invitaţilor din PulzArt7.

Puteţi găsi programul evenimentului aici: https://www.pulzart.ro/ro/schedule/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus