septembrie 2019
Articole diverse
Una dintre cele mai importante tinere violoniste la nivelul internaţional, laureată în 2019 a celei mai dificile competiţii de vioară din lume, Regina Elisabetha de la Bruxelles, Ioana Cristina Goicea va susţine un recital pe scena Sălii Radio, în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Alături de partenerul său de recital, pianistul Andrei Banciu, ea propune lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Maurice Ravel şi Camille Saint-Saëns, un program muzical ce reuneşte virtuozitatea şi lirismul. Recitalul este programat sâmbătă, 12 octombrie 2019, de la ora 19.00.

Acesta este primul recital susţinut la Bucureşti de Ioana Cristina Goicea, după succesul său la concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles: în mai 2019, ea a devenit laureată a acestei competiţii, reînnodând tradiţia premianţilor români la Bruxelles, după 26 ani de la obţinerea premiului al doilea de către violonistul Liviu Prunaru, în 1993.

Premiul al şaselea obţinut la Bruxelles de Ioana Cristina Goicea la acest concurs considerat cel mai greu din lume pentru vioară, cu sute de participanţi, confirmă încă o dată calităţile excepţionale ale muzicienei despre care presa internaţională vorbeşte ca despre "o nouă stea în ascensiune pe firmamentul violonisticii mondiale". Şi alte premii foarte importante jalonează cariera deja impresionantă a violonistei române: premiul I în 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeelandă, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis.

Ioana Cristina Goicea (26 ani) este absolventă a Universităţii de muzică din Hanovra. A concertat în calitate de solistă pe importante scene internaţionale din Europa, America, Australia, alături de orchestre reputate. În egală măsură, este interesată şi de repertoriul dedicat muzicii de cameră, pe care-l abordează alături de pianistul Andrei Banciu. Cei doi au participat în 2015 la o importantă competiţie de profil din Italia, unde au obţinut premiul al doilea.

Andrei Banciu (34 ani) este originar din Timişoara; absolvent al Universităţii de arte din Berlin, desfăşoară o interesantă carieră pe trei planuri: de pianist concertist, de interpret specializat în muzică de cameră şi de profesor la importante universităţi de muzică din Germania. Este fondator al trio-ului Jacques Thibaud. A apărut pe scene dintre cele mai importante, atât în calitate de solist, cât şi de membru în ansambluri de cameră.

Proiectul "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil şi cu o durată de o oră, fără pauză.

Precedentele evenimente organizate în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" s-au bucurat de un remarcabil succes de public şi de critică. Protagonişti au fost pianiştii Florian Mitrea (16 octombrie 2018), Adela Liculescu (17 octombrie 2018), Mara Dobrescu (18 octombrie 2018), violoncelistul Andrei Ioniţă, acompaniat de pianista Naoko Sonoda (15 aprilie 2019) şi pianista Axia Marinescu (6 iunie 2019).

Următorul eveniment din cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" va avea loc pe 14 noiembrie 2019, cu pianista Sînziana Mircea în prim plan.

Biletele pentru recitalul din 12 octombrie 2019 sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio nu sunt valabile.

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profesionişti din toate vocaţiile, este o reţea globală de lideri care acţionează pentru a contribui la comunităţile din întreaga lume şi a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului şi promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educaţională şi inspiraţională. Toate fondurile strânse de Rotary Club Pipera pentru acest proiect servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiştilor şi a unei părţi din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susţinerea proiectului, prin donaţii în contul Rotary Club Pipera. Amănunte despre posibilităţile active de implicare pot fi accesate pe contul facebook/rotaryclubpipera/.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Adevărul, Dilema veche, Historia, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.
Cu sprijinul Hotel Epoque.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus