septembrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Un bărbat şi o femeie - Un homme et une femme. Milioane de bărbaţi şi de femei de pretutindeni, vibrând la unison la un film devenit, de atunci, legendar. Cinema-ul ca experienţă şi senzaţie globală, capabil de-a uni sufletele chiar şi în cele mai îndepărtate sau izolate locuri de pe planetă. O emoţie ce pătrundea şi dincolo de Cortina de fier. În România comunistă, oamenii se îmbrăcau elegant, ca pentru un eveniment special, şi luau cu asalt cinematografele, căminele culturale sau teatrele de vară ca să ofteze în sincron cu spectatorii din lumea liberă la o poveste de dragoste simplă, dar atât de generoasă, în decoruri glam şi cu actori excepţionali, dar cumva atât de recognoscibilă şi de universală. A fost filmul generaţiei părinţilor noştri. O peliculă ce a traversat epoci, regimuri, destine: a fost cea mai populară câştigătoare a Festivalului de film de la Cannes, dovadă că cinematograful de artă şi succesul de public nu sunt incompatibile.

Pe 18 şi 19 octombrie 2019, faimosul cineast francez Claude Lelouch va fi invitatul de onoare al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Regizorul ne va încânta cu şarmul şi cu inteligenţa sa creatoare, iar festivalul îi va dedica o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate trei dintre filmele de lungmetraj ale autorului.


Lelouch a început să fie pasionat de cinema atunci când, copil fiind, se ascundea în sălile de cinema, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1957, pe când era cameraman de ştiri, a fost trimis la Moscova ca să filmeze clandestin instantanee din viaţa URSS. În timpul acestui reportaj, Lelouch a ajuns, din întâmplare, la studiourile Mosfilm, la turnajul filmului care i-a stârnit pofta să devină regizor: Zboară cocorii al lui Mihail Kalatozov. În 1960, filmează cu societatea sa de producţie Les Films 13, primul lungmetraj, Le propre de l'homme, un eşec total. În 1966, la şase ani după ce critica l-a asasinat, Un homme et une femme îi aducea Palme d'Or, trofeul suprem la Cannes. Au urmat două premii Oscar şi alte zeci de recompense internaţionale. Pelicula a însemnat naşterea unui autor popular, extrem de iubit, care a realizat de atunci mai bine de 50 de filme încununate cu premii importante pe toate continentele. Festivalul care l-a lansat, cel de la Cannes, i-a ales pentru selecţia oficială L'aventure, c'est l'aventure (1972), Les uns et les autres (1981), Roman de gare (2007) şi Les plus belles années d'une vie (2019).

Un homme et une femme a obţinut mai mult de 40 de premii internaţionale, printre care, Palme d'Or, Oscar pentru cel mai bun film străin şi cel mai bun scenariu. Filmul îi distribuie pe Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Pierre Barouh, Valérie Lagrange. O femeie, fiica şi amintirile sale. Un pilot de raliu şi fiul său. Maşini, trenuri şi o plajă. O poveste de dragoste simplă pe o muzică sublimă, care a făcut înconjurul lumii. O secretară de platou, neconsolată după moartea soţului ei, cascador, întâlneşte la Deauville un pilot de curse a cărui soţie s-a sinucis din disperare. Se iubesc, se îndepărtează, se regăsesc şi se iubesc din nou. O melodramă romantică pentru eternitate şi unul dintre cele mai mari hit-uri cinematografice ale anilor 60, graţie regiei stilizate, a scenariului, a muzicii şi a chimiei dintre o strălucitoare Anouk Aimée şi un sexy Jean-Louise Trintignant, amândoi într-o formă glorioasă.


Les plus belles années d'une vie a făcut parte din Selecţia oficială (în afara competiţiei) a Festivalului de la Cannes 2019 şi i-a distribuit din nou pe Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, şi de data aceasta pe Marianne Denicourt şi Monica Bellucci. S-au cunoscut bine acum mult timp. Un bărbat şi o femeie, o iubire fulgurantă, neaşteptată, trăită într-o paranteză devenită mitică şi care a revoluţionat modalitatea noastră de a privi dragostea. Astăzi, bătrânul pilot de curse se cam pierde pe drumurile înnegurate ale memoriei sale. Ca să-l ajute, fiul o caută pe cea pe care tatăl său n-a ştiut s-o păstreze, dar pe care o evocă fără încetare. Anne îl revede pe Jean-Louis şi vor relua povestea de dragoste din punctul în care au lăsat-o. La 53 de ani după ce-a sedus croazeta, Lelouch completează şi termină cu acest film aventura începută cu Un homme et une femme şi continuată cu Vingt Ans Déjà şi ne oferă o trilogie bulversantă, făcută să traverseze epocile.


"Cu această poveste străbătută de o imensă tandreţe şi de sensibilitatea pe care ne-o conferă perspectiva intimă asupra a doi vechi iubiţi, Claude Lelouch semnează una dintre cele mai bune creaţii ale sale din ultima vreme. Poate că îl ajută nostalgia, poate că ne tulbură mult reuniunea cu acest cuplu care a făcut să vibreze atâtea inimi sau poate pentru că simţim şi tuşele testamentare în ceea ce ar putea fi ultimul film din cariera unor actori iconici precum Trintignant şi Aimée", scrie Mondociné.

Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări şi în engleză sau franceză vor fi anunţate ulterior. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.10

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului. Maşina oficială a festivalului: Renault. Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Silva, Groupama Asigurări. Proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, SERVE, UPS, Eventbook. Ediţia a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus