octombrie 2019
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2019
Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu, care va avea loc între 14 şi 20 octombrie, prezintă o serie de documentare de excepţie care propun o reflecţie pătrunzătoare asupra trecutului pentru a înţelege mai bine realitatea prezentă. Filmele semnate de unele dintre cele mai importante voci ale cinematografiei universale, precum Werner Herzog şi Sergei Loznitsa, sunt centrate pe titani ai istoriei, Iosif Stalin şi Mihail Gorbaciov, dar şi pe momente cheie din istoria recentă a României, Revoluţia din '89, atunci şi acum.

Funeralii de stat, cel mai recent film care poartă semnătura regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, va fi prezentat, în premieră în România, în cadrul Galei de deschidere Astra Film Festival 2019, luni, 14 octombrie 2019, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Filmul, care a avut premiera mondială recent la Festivalul de Film de la Veneţia, explorează impactul pe care l-a avut moartea liderului Stalin în 1953 asupra întregii Uniuni Sovietice şi surprinde momentul înmormântării ca un apogeu al cultului personalităţii dictatorului. Loznitsa disecă în stilul său inconfundabil această "Mare Despărţire" prin montajul unor imagini de arhivă rare sau de mult uitate. Proiecţia va fi completată de o discuţie cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, despre natura şi moştenirile regimurilor comuniste, care bântuie încă lumea contemporană, având ca punct de pornire filmul lui Loznitsa.

Documentarul Funeralii de stat concurează în competiţia Europa Centrală şi de Est, iar o a doua proiecţie va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 12:00, la Astra Film Cinema 2. Sergei Loznitsa, un prieten apropiat al festivalului Astra Film de la Sibiu, a fost distins la ediţia din 2014 cu "Marele Premiu AFF" pentru documentarul Maidan.

O altă întâlnire memorabilă pe care o propune Astra Film Festival pentru ediţia 2019 este documentarul lui Werner Herzog, Întâlnire cu Gorbaciov. În actualul context internaţional dominat de previziuni sumbre, Herzog readuce în discuţie câteva dintre reuşitele remarcabile ale vizionarului Gorbaciov, fost Secretar General al URSS, cum ar fi implicarea sa în încheierea războiului rece, negocierile cu SUA pentru reducerea înarmării nucleare sau încetarea controlului sovietic asupra Europei de Est. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Sala Thalia şi sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 13:00, la Cinema Ion Besoiu - Sala Mare. Documentarul este prezentat în cadrul secţiunii Mari Maeştri.

Pentru că în acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia din 1989 şi căderea comunismului, Astra Film Festival aduce pe marele ecran un fragment din acest macroeveniment, aşa cum l-a documentat regizorul, Dobrivoie Kerpenisan, în satul său natal de lângă Timişoara. Fimul Rebeli cu o cauză porneşte de la acele imagini şi ajunge la protagoniştii lor aşa cum sunt ei astăzi. Experienţa retrezeşte teama şi curajul acelor zile, dar şi speranţa şi visele de atunci pentru un viitor mai bun. Documentarul este inclus în competiţia România şi poate fi vizionat , în premieră mondială, vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 18:00, la Sala Thalia şi sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 15:00, la Cinema Ion Besoiu - Sala Mare.

Programul complet al Astra Film Festival 2019 este disponibil aici: https://www.astrafilm.ro/program/
 
Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus