Ediţia din 2019 a FNT este dedicată celor 30 de ani pe care îi celebrăm de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii.
"Teatrul, clipa magică a Istoriei - este motto-ul din acest an al Festivalului Naţional de Teatru. Pentru că teatrul, precum o busolă în mijlocul degringoladei sociale, a avut mereu calitatea de a pune distanţă şi luciditate între el şi abrutizare. A consemnat, prin spectacolele lui, perioade de ratări, dar şi de fertile căutări. A avut puterea de a opri - magic - clipa, pentru acei oameni care încă nu şi-au pierdut moralitatea. A pedepsit kitschul, a aplaudat speranţa, a încurajat meritocraţia - chiar şi în acest timp istoric scurt, care s-a scurs de la Revoluţie încoace. Teatrul poartă în el puterea de a o lua mereu de la capăt. De a fi martor, de a consemna epoci, dar şi forţa, prin mijlocirea creatorilor săi, de a lua atitudine atunci când totul pare să se năruiască", spune Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru.
O adevărată efervescenţă culturală va cuprinde Capitala în cele zece zile de festival. Celor 41 de producţii naţionale realizate în stagiunea 2018-2019 li se vor adăuga patru spectacole străine de teatru şi dans de înaltă clasă care vor fi jucate pe scenele celor mai importante teatre partenere din Bucureşti. De asemenea, evenimentele unice, de o mare diversitate - conferinţe, dezbateri, expoziţii, proiecţii de film, evenimente speciale, workshop-uri - concentrate în HUB-ul FNT (la ARCUB Gabroveni), vor îmbogăţi zilele de festival.
Deschiderea oficială a FNT 2019 va avea loc vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 21.30, în foaierul central al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.
Cu această ocazie va fi vernisată şi expoziţia "Doina Levintza - experiment teatral", care va însoţi Festivalul - fiind deschisă publicului pe întreagă sa durată - în foaierele "Marmură" şi "Tapiserii" ale TNB. Creaţii alese, regândite de inegalabila Doina Levintza, propun o formulă nouă a costumului de teatru într-un manifest artistic de sine stătător: un demers menit să-i recalibreze semnificaţia. Costumul dobândeşte, astfel, nobleţe, devenind un simbol al perenităţii celei mai efemere dintre arte: Teatrul.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Municipiului Bucureşti
Producători: UNITER - Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti
Parteneri: Institutul Cultural Român, ITI - Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru
Broadcaster oficial: Trinistas TV
Partener media principal: Adevărul
Sponsori: Help Net, Dedeman, Aqua Carpatica, Domeniile Blaga, Madd Electronics
Partener principal: MOL România
Parteneri de tradiţie: Societatea Română de Radiodifuziune, RFI România
Cu sprijinul: ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti
Parteneri instituţionali: Teatrul Odeon, Teatrul L.S.Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Mic, Centrul Educaţional Replika, unteatru, Teatrul ACT, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Excelsior, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat, ARTMARK, Teatrul de Comedie, Librarium, UNATC, Galeria Rotenberg-Uzunov, Restaurant Angelo Grasso
Parteneri media internaţionali: Radio Europa Liberă, Deutsche Welle
Parteneri media: Prima TV, Radio Trinitas, Radio Clasic, Mişcarea de Rezistenţă, Marie Claire, Harper's Bazaar, Femeia, Cosmopolitan, Ziarul Metropolis, Phoenix Media, Modernism, Unica, Avantaje, TV Mania, Elle
Partener de monitorizare: MediaTrust
Descarcă catalogul FNT 2019 aici..