octombrie 2019
Articole diverse
Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani sunt invitaţi să participe la selecţia anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audiţiile vor avea loc pe 3 noiembrie 2019 la Bucureşti. Termenul limită pentru înscriere este 13 octombrie 2019. Începând din anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

EUYO este un proiect muzical european ce reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalităţi ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. EUYO oferă şansa unei experienţe profesionale unice pentru tinerii instrumentişti care îşi doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experienţa marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeştri îi pregătesc pentru o carieră internaţională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesionişti de marcă, iar cea mai mare parte a lor îşi găsesc cu uşurinţă locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în vară, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

În cadrul turneelor din 2019 au avut loc rezidenţe la Ferrara, Grafenegg şi Bolzano; concerte în Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie şi Oman şi proiecte de muzică de cameră în Europa, China şi America de Nord. Programul a inclus simfonii de Bruckner (nr. 4), Mahler (nr. 5), Beethoven (nr. 9) şi Şostakovici (nr. 10) şi numeroase lucrări solo, sub bagheta dirijorilor Vasily Petrenko şi Stephane Deneve.

"EUYO oferă o experienţă nepreţuită pentru viitoarea generaţie de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost şi va fi mereu o orchestră unică." - Vladimir Ashkenazy

Detalii complete privind condiţiile de participare şi înscriere pe www.euyo.eu/apply.

În România, audiţiile sunt organizate în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Partener media: Radio România Muzical

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus