octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Pe perioada festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca şi în anii precedenţi, ateliere pentru diferite comunităţi ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunităţi membrilor acestora.

Cum citim un scenariu? este un workshop care porneşte de la următoarea realitate: anual, în toată lumea şi deopotrivă în România, o mână de oameni citesc sutele şi miile de scenarii care îşi caută finanţare - iar pe baza analizei lor se alocă milioanele de euro destinate producţiei de film. Cine sunt aceşti oameni? Ce calităţi şi ce calificare au sau ar trebui să aibă ei? Cu ce rezultate au citit şi citesc lectorii români? Cine îi alege şi pe ce criterii? Trebuie scenariile naţionale analizate doar de conaţionali?

Doi specialişti în lecturarea profesionistă de scenarii vor încerca să ne ofere răspunsuri folosindu-se de vasta lor experienţă: Jacques Akchoti, profesor de scenaristică şi regie la prestigioasa şcoală franceză de cinema La Femis, implicat în numeroase programe internaţionale de dezvoltare de scenarii, printre care EAVE, Sud Ecriture, DV8 films, Vision Cinema, Ekran, Interchange şi Nicolas Livechi, lector profesionist de scenarii de cinema şi formate de televiziune pentru Why Not Productions (Franţa). Atelierul Cum citim un scenariu? va avea loc vineri, 25 octombrie 2019, la Cinema Elvire Popesco.

Totodată, Les Films de Cannes à Bucarest organizează în zilele de 24, 25 şi 26 octombrie 2019 cea de-a patra ediţie a Managing Talents, programul care îşi propune să intermedieze întâlnirea dintre actori români şi agenţi de casting şi de reprezentare din alte ţări. Ediţia de anul acesta propune un masterclass susţinut de agentul de casting Manuel Puro, un profesionist care a lucrat alături de Guillermo del Toro, Cate Blanchett sau Rachel Weisz şi o sesiune deschisă de casting pentru roluri în filmul Tata mută munţii, de Daniel Sandu, o producţie Mobra Films.

După trei ediţii ale Managing Talents în care actorii români s-au plâns că nu află când au loc castingurile pentru filme, Asociaţia Cinemascop a decis să organizeze un casting deschis pentru un proiect real. Toţi actorii interesaţi să participe la casting pot trimite, între 8 şi 15 octombrie 2019, un self tape cu o probă de casting pentru rolul din film iar actorii selectaţi pentru faza finală vor fi anunţaţi la festivitatea de închidere a Les Films de Cannes à Bucarest, pe data de 27 octombrie 2019.

Textul pentru casting (deopotrivă pentru roluri feminine şi masculine, pentru actori cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani şi peste 35 de ani), regulamentul programului precum şi detalii despre filmul pentru care dau proba pot fi găsite pe filmedefestival.ro, la secţiunea Managing Talents.

Probele de casting vor fi în limba română şi vor fi realizate cu sprijinul directoarei de casting Floriela Grapini. Masterclass-ul lui Manuel Puro precum şi discuţiile pe care acesta le va purta cu actorii vor fi în limba engleză.

Workshopul are loc la Cinema PRO şi va lua startul joi, 24 octombrie 2019, de la ora 10:30, când va avea loc o primă întâlnire de lucru cu toţi cei înscrişi în program.

Masterclass-ul How to make an effective self-tape, cu Manuel Puro, va avea loc vineri, 25 octombrie 2019, de la ora 10:30, iar la final, participanţii vor avea ocazia să intre în dialog cu agentul de casting. Tot vineri, după finalul conferinţei, foaierul Cinema PRO se va transforma într-un studio iar între orele 13:30 şi 18:30, actorii care nu au avut posibilitatea să trimită anterior o probă de casting, vor putea înregistra self-tape-uri chiar la faţa locului, punând în practică ce au învăţat în timpul conferinţei.

În a treia zi de Managing Talents, sâmbătă, 26 octombrie 2019, va avea loc, începând cu ora 10:30, o nouă sesiune de casting pe baza self-tape-urilor trimise, luând în calcul şi pe cele realizate în cadrul laboratorului din ziua precedentă.

Pentru casting sunt eligibili atât actori profesionişti cât şi studenţi ai şcolilor de film şi actori neprofesionişti. Intrarea la Managing Talents este liberă - fiind deschisă atât participanţilor cât şi publicului.

Manuel Puro are peste 20 de ani de experienţă în casting, lucrând pentru lungmetraje, serii TV, jocuri, reclame şi scurtmetraje. Şi-a început cariera în 1995, ca asistent de casting şi a lucrat cu mari regizori, inclusiv Guillermo del Toro, Nicolas Roeg sau Richard Attenborough. În 2000 a ajuns să lucreze cu agenţia de casting ICM, ocupându-se de celebrităţi ca Rachel Weisz, Cate Blanchett, Michael Caine, Hugh Grant, Ben Kingsley sau Julie Christie.


Pe parcursul timpului, el a oferit mentoring unor organizaţii şi instituţii precum National Film and Television School, iFeatures şi Directors Guild din Marea Britanie, şi a susţinut workshop-uri despre casting în lumea întreagă. În 2017, a creat The Acting Habit, o platformă online inovatoare, unde actorii din lumea întreagă îşi pot împărtăşi munca, primind şi oferind feedback, pot face experimente creative şi acumula abilităţi tehnice noi.

Programul complet al ediţiei a 10-a a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi găsit pe site.
Preţul biletelor la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium este de 15 lei pentru biletele achiziţionate până pe 18 octombrie 2019 şi de 20 de lei pentru biletele achiziţionate în timpul festivalului (18-27 octombrie 2019).
La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente.
Biletele se achiziţionează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union. Mai multe detalii despre bilete găsiţi pe site.

Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, UPS, Muzeul Naţional de Artă al României, CINETic, Lokal, Freedom House Romania, Eventbook, Cărtureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică IL Caragiale.
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Observatorul Cultural, Cinemagia, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Senso TV, Tonica, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu.
Partener de monitorizare: Mediatrust


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus