octombrie 2019
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2019
Începând de luni, 14 octombrie 2019, centrul istoric al Sibiului va fremăta efectiv timp de 7 zile la vibraţiile celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film, un festival de amploare şi prestigiu cultural mondial. Programul oficial al ediţiei din 2019 e impresionant: 126 de filme selecţionate, dintre care 46 vor concura în cele 4 secţiuni competiţionale, 58 vor fi prezentate în premieră, 55 de proiecţii vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorii români şi străini prezenţi la festival, iar 29 vor fi proiectate în formatele VR şi full-dome.

Sute de evenimente cinematografice vor purta publicul cinefil între cele 9 săli de proiecţii din centrul istoric al Sibiului: Sala Thalia, Sala de sticlă, Teatrul Gong, Astra Film Cinema 1, Astra Film Cinema 2, Cinema "Ion Besoiu" - Sala mare, Cinema "Ion Besoiu" - Sala Mică, Full-dome şi VR dome, iar o serie de evenimente se vor desfăşura la Hub AFF Thalia. Prin lentila regizorilor, spectatorii vor descoperi poveşti diverse şi profunde despre lumea în care trăim.

Încă din prima zi, Astra Film Festival promite o ediţie a superlativelor. Gala de deschidere va fi marcată de două evenimente de excepţie: proiecţia în premieră în România a filmului "Funeralii de stat", în regia lui Sergei Loznitsa, una dintre cele mai importante voci ale cinematografiei universale, şi discuţia despre comunism şi postcomunism susţinută de Emil Hurezeanu, unul dintre cei mai valoroşi analişti politici români, numit în 2015 ambasadorul României la Berlin. Punctul de plecare al discuţiei îl reprezintă filmul de deschidere, pe care Loznitsa îl descrie ca "un studiu vizual al cultului personalităţii lui Stalin" de natură să producă nelinişte în actualul context global. Evenimentul se va desfăşura la Sala Thalia, de la ora 19:00, în prezenţa a sute de invitaţi speciali.

Aventura cinematografică continuă în următoarele zile cu sute de proiecţii, premiere absolute, invitaţi din toată lumea şi evenimente spectaculoase. O serie de filme urmate de discuţii cu autorii şi invitaţii speciali explorează în adâncime teme importante ale societăţii contemporane. Fenomenul corupţiei este tratat de proiecţia filmului "Casa cu lacăt" şi de discuţiile de la final la care vor participa regizorul Dana Gavrea, Dumitru Borţun (profesor la SNSPA, intervievat în film), analistul politic Cristian Pârvulescu şi echipa de producţie Marius Panduru, Eugen Kelemen şi Cristian Radu. Ce este dreptatea şi cine sunt oamenii din spatele cazurilor judecate, sunt întrebările la care vor răspunde proiecţia filmului "Oamenii dreptăţii" şi protagoniştii Iulia Georgescu şi Theodor Ioniţă, care vor participa la sesiunea de Q&A. Sistemul de învăţământ e pus sub lupă de filmul "Profu\'" şi discuţia cu regizorul Alex Brendea. Proiecţiile unde vor fi prezenţi autorii, protagoniştii sau alţi invitaţi speciali sunt marcate în program cu semnul Q&A.

În acest an, festivalul propune 12 programe speciale variate, complexe şi captivante, care angajează cu totul spectatorii, îi împing spre introspecţie şi îi fac să iasă din zona de confort: "Camera de filmat, membru al familiei", "Căsătorie, sex şi mai mult de atât", "China necunoscută", "DokStation", "Europa 30: Între ziduri", "Mari Maeştri", "Poveşti din industria erotică", "Puterea: substantiv feminin", "Sistemul juridic sub lupă", "Videograme - România 1989", "Portret Asen Balikci" şi "Proiecţii speciale".

Programul acestei ediţii este întregit de performance-uri muzicale live (Adrian Naidin, Disco Sigaretta, Balkan Taksim, Om la lună şi Ungo Visuals), programul DocumentaryTank@AFF, care include şi Astra Film Lab, un program de dezvoltare de proiecte de film documentar, care aduce la Sibiu în jur de 50 de specialişti cu experienţă internaţională, întâlniri-eveniment, cum ar fi "Colecţionarul de filme" cu regizorul Andrei Ujică sau "Astra Film: Viaţa în documentare", o discuţie în care legendarul Peter Dale (şeful departamentului de documentar al National Film and Television School din Londra) îşi va prezenta prestigioasa carieră şi concepţia despre poveste în documentar.

"De-a lungul celor 26 de ani, Astra Film Festival şi-a construit o asemenea reputaţie internaţională, încât mulţi autori de film doresc să-şi expună filmele aici, fermecaţi de programarea originală, căldura cu care publicul primeşte filmele, fluxul permanent de idei şi atmosfera multiculturală din interiorul fostei cetăţi medievale. Din experienţa ediţiilor trecute, pot spune că sunt mulţi regizori consacraţi care au trecut mai întâi pe la Astra Film Festival. Tocmai de aceea, e important să vedeţi cât mai multe filme din programul generos pe care l-am pregătit. Selecţia oficială este plină de filme care au puterea de a pătrunde în mintea spectatorilor şi de a rămâne acolo pentru totdeauna", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Programul complet al festivalului este disponibil aici:
https://www.astrafilm.ro/program/

Biletele pentru AFF 2019 sunt disponibile online, pe:
https://eventbook.ro/festival/astra-film-festival
 
Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus