octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Aflată la cea de-a patra ediţie, secţiunea de Works in Progress (WiP) a festivalului aduce în 2019 în atenţia profesioniştilor din industria filmului nu mai puţin de 23 proiecte produse sau co-produse în România, toate aflate în faza de post-producţie. Evenimentul va avea loc în zilele de 19 şi 20 octombrie 2019, la CINETic. Producţiile vor avea şansa de fi vizionate de unii dintre selecţionerii celor mai prestigioase festivaluri de film din Europa: Cannes, Berlin, Locarno, Karlovy Vary, Sarajevo şi multe altele.

Totodată, la secţiune şi-au anunţat participarea şi reprezentanţi ai unor fonduri de post-producţie, agenţi de vânzări şi companii care oferă servicii de post-producţie. Cinelabs Romania va oferi unuia dintre filmele secţiunii un premiu în servicii de post-producţie în valoare de 10.000 de euro, iar Multimedia Est va oferi la rândul ei un premiu de 5000 de euro, în servicii de post-producţie.
Secţiunea pentru tineri Une minute de vie, une minute de cinéma se află la a doua ediţie.

De ce vedem filme este titlul unei culegeri de texte despre cinema semnate de Alex Leo Şerban, iar pentru cei crescuţi pe vremea programului TV de două ore pe zi, răspunsul era mai simplu. Pentru tinerii de astăzi, asaltaţi de toate formele de conţinut video, răspunsul nu mai este la fel de clar.

Une minute de vie, une minute de cinema este un workshop care îşi propune să îi apropie pe tineri de cinema, propunându-le să realizeze ei înşişi filme nu mai lungi de un minut despre ce îi preocupă pe ei, cu mijloacele pe care le au la îndemână.
Proiectul se derulează în 2019 în şase licee din Bucureşti. În fiecare dintre ele, un cineast va discuta cu tinerii despre structura unei naraţiuni, despre caracterul manipulativ al limbajului vizual, despre fake news şi, nu în ultimul rând, despre plăcerea de a urmări, dar şi de a face cinema - şi îi va invita să participe la acest workshop interactiv. Anul acesta, mentorii vor fi: Radu Muntean la Colegiul Naţional "Şcoala Centrală", Paul Negoescu la Colegiul Naţional "Sfântul Sava", Bogdan Mustaţă la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Toniţa", Nae Constantin Tănase la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", Catrinel Dănăiaţă la Colegiul Naţional "Spiru Haret" şi Marc Solomon la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu".

După workshop, participanţii vor vizita CINETic - Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" - unde vor avea loc discuţii şi întâlniri de lucru cu mentorii lor.
Cele mai reuşite filme realizate de liceeni vor rula înaintea filmelor din secţiunea Avanpremierele Toamnei. Iar duminică, 27 octombrie 2019, la ora 15:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, liceenii îşi vor prezenta public filmele, vor discuta despre ele cu spectatorii şi colegii lor şi tot ei îşi vor alege prin vot filmele preferate. Un juriu alcătuit din cineaşti va viziona filmele elevilor şi îl va alege pe cel mai bun film din fiecare liceu. Realizatorii celor şase filme câştigătoare vor primi un abonament la cinematecă şi un premiu în valoare de 1000 de lei. Un proiect inspirat de UniCredit Bank.

Cei doi coordonatori ai proiectului sunt Marc Solomon, care anul acesta îndeplineşte şi funcţia de mentor şi Teona Galgoţiu, al cărei scurtmetraj, Mama e doar una, va fi proiectat pe 18 octombrie 2019, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul calupului de scurtmetraje româneşti în proiecţie specială. Din calup mai fac parte şi: Ultimul drum spre mare, de Adi Voicu (2019), Graniţe, de Andra Chiriac (2017), Monstrul, de Laura Pop (2018) şi O moarte în familia mea, de Andra Tarara (2018) şi What Time is Made of, de Diana Vidrascu.

Alături de scurt-metrajele româneşti, spectatorii vor avea posibilitatea de a urmări şi producţii de scurt-metraj ale celei mai premiate şcoli de film din lume: La Fémis, din Franţa. Vineri, 25 octombrie 2019, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 18:00, vor fi proiectate o selecţie de scurt-metraje realizate de foşti studenţi Fémis, printre care şi filmele de licenţă realizate de promoţia 2018 a şcolii din Franţa. Filmele vor fi introduse de Julie Tingaud, Director de Dezvoltare şi Formare Profesională, responsabil de Relaţii Internaţionale în cadrul La Fémis, care va susţine la final o discuţie deschisă cu publicul. Participarea La Fémis în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest are loc în contextul iniţiativei Asociaţiei Cinemascop de a pune bazele, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", unei secţiuni de masterat profesional pentru analiza de scenarii.

Din selecţie se numără Gabber lover, de Anna Cazenave-Cambet, câştigător al premiului Queer Palm pentru scurtmetraj în cadrul Cinéfondation, Cannes 2016, Les Oiseaux-Tonnerre, de Léa Mysius, inclus în competiţia pentru marele premiu Cinéfondation, Cannes 2014, sau Rosso, de Antonio Messana, prezent în competiţia Cinéfondation, Cannes 2019. Lista completă a filmelor se găseşte pe filmedefestival.ro. An de an, studenţii La Femis se numără printre participanţii de la Cannes. În 2019 pe panoplia de premii a celebrei universităţi se adaugă şi Premiul pentru scenariu, obţinut de regizoarea Céline Sciamma, pentru filmul Portrait de la jeune fille en feu, şi o includere în competiţia oficială pentru regizorul Arnaud Desplechin, cu filmul Roubaix, une lumière. Dintre foştii studenţi celebri ai şcolii se numără şi Laurent Cantet, al cărui Entre les murs, câştigător al unui Palme d'Or în 2008, va rula în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Cele mai scurte filme din festival sunt, ca în fiecare an, cele din competiţia Filmminute. În 2019, un număr de 25 de filme din 17 ţări se vor lupta pentru trofeul Filmminute, acordat de un juriu alcătuit din cineaşti români şi străini. Filmele, cu durata de un minut, vor putea fi văzute înaintea proiecţiilor de lungmetraj.

Pentru secţiunea de Works in Progress (WiP) a festivalului, au confirmat participarea: Olivier Pélisson - Semaine de la Critique, Festivalul de la Cannes, Lorenzo Esposito - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Lenka Tyrpakova - Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary, Asja Krsmanovic - Festivalul Internaţional de Film Sarajevo, Stefan Ivancic - Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, Nikolaj Nikitin - Festivalul Internaţional de Film de la Praga, Febiofest, Stefan Kitanov - Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, pentru al doilea an consecutiv, Evgeny Gusyantinskiy - Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, dar şi Mandy Rahn - ARRI Media, Sean Wheelan - Filmgate Films, şi Anthony Muir - Film i Väst.s

Programul complet al ediţiei a 10-a a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi găsit pe site.
Une minute de vie, une minute de cinema este inspirat de UniCredit Bank. Intrarea la proiecţia din 27 octombrie 2019 este liberă.
Preţul biletelor la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium este de 15 lei pentru biletele achiziţionate până pe 18 octombrie 2019 şi de 20 de lei pentru biletele achiziţionate în timpul festivalului (18-27 octombrie 2019).
La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente.

Biletele se achiziţionează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union. Mai multe detalii despre bilete găsiţi pe site.
Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD, Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, Bristot, UPS, Muzeul Naţional de Artă al României, CINETic, Lokal, Freedom House Romania, Eventbook, Cărtureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică IL Caragiale.
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Observatorul Cultural, Cinemagia, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Senso TV, Tonica, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu.
Partener de monitorizare: Mediatrust