octombrie 2019
Toate artele şi ce au ele mai reprezentativ pentru România culturală - din punctul de vedere al organizatorilor EUROPALIA - îşi dau întâlnire în următoarele patru luni în inima Europei, cu peste 250 de proiecte de artă vizuale, muzică, teatru, cinema, literatură, arte performative.

România este ţara invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA din Belgia, şi prezintă, începând din octombrie 2019, timp de patru luni, expoziţii, spectacole, concerte la Bruxelles, dar şi în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania. "EUROPALIA România este cel mai important proiect unic de promovare culturală realizat de ICR. Începând cu evenimentul-far expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei", la BOZAR, festivalul include aproximativ 250 de evenimente culturale din domeniile cinematografiei, al artelor plastice, al artelor spectacolului, al muzicii. Aceste evenimente au fost pregătite de experţii ICR în ultimul an şi jumătate şi agreate cu EUROPALIA pentru piaţa culturală din Belgia. Managerul acestui adevărat proiect de ţară este ICR.", a declarat Mirel Taloş, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român.


Privind subiectiv, chiar dacă din punctul de vedere al muzicianului, trebuie să recunosc că, în mod evident, elementul de forţă al Europalia 2019-2020, şi cu adevărat reprezentativ pentru România, este Expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei", considerată cel mai mare eveniment făcut vreodată de Institutul Cultural Român în străinătate. Am participat la inaugurarea din 1 octombrie 2019 de la Centrul BOZAR, şi trebuie să recunosc că am împărtăşit cu toţi cei prezenţi senzaţia copleşitoare pe care o dă această cea mai amplă retrospectivă a operei lui Constantin Brâncuşi în Belgia.

 

Curatoriată de istoricul de artă Doina Lemny, pe lângă fotografii şi documente, expoziţia reuneşte opere de artă ale marelui artist român împrumutate de Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, dar şi lucrări din colecţia Academiei Române şi din colecţii private. De asemenea, sculpturi de Auguste Rodin şi Medardo Rosso completează prima secţiune cronologică a expoziţiei, aceasta urmând să rămână deschisă la BOZAR până pe 12 ianuarie 2020.


Urmează patru luni de România culturală în inima Europei, cu peste 250 de proiecte de artă vizuale, muzică, teatru, cinema, literatură, arte performative. Din punct de vedere muzical, începutul a fost doar o sugestie, mult prea scurt după părerea noastră, fiind reprezentat de proiectul "Romanian Rhapsody". Ca o avanpremieră a suitei de manifestări muzicale incluse în festival, programul muzical al serii inaugurale, susţinut de ansamblul RaRo-SoNoRo a cuprins celebrele Dansuri populare româneşti pentru vioară şi pian ale lui Béla Bartók, alături de muzica lui Erik Satie şi de o prelucrare pentru vioară, violă, violoncel şi pian a Rapsodiei Române nr. 1 de Enescu.
"Astfel, am reuşit să aducem laolaltă esenţa spiritului românesc, de la rădăcinile pline de vitalitate ale folclorului, până la rafinamentul sofisticat al lucrărilor marelui compozitor român. George Enescu şi-a găsit inspiraţia în folclorul românesc, iar prin geniul său a reuşit să-l distileze şi să-l transforme în capodopere ale muzicii clasice universale", a declarat Răzvan Popovici.


Următoarele luni cuprind mai multe momente muzicale, organizatorii recomandând câteva repere, din diverse genuri. Muzica electronică şi electro-acustică românească va fi reprezentată de 11 artişti şi trupe din generaţii diferite, printre care Khidja, Borusiade, Raze de soare şi Karpov Not Kasparov. Accentul va fi pus şi pe creaţii noi şi pe schimburi interdisciplinare între artişti români şi belgieni. Pe lângă proiectul Taraf de Impex al muzicienilor rromi, alte proiecte ies în evidenţă: cineastul Antony Nti a călătorit în România pentru a filma un clip cu duo-ul Karpov not Kasparov. Compozitorul belgian Milan W. propune prima compoziţie electroacustică pentru tulnic, instrument tradiţional românesc, care a fost prezentată în premieră la evenimentul de deschidere a programului muzical EUROPALIA ROMÂNIA, la Sala STUK din Leuven pe 3 octombrie 2019, urmat de un altul la capela Les Brigittines din Bruxelles, pe 4 octombrie 2019.

SoNoRo, Valentin Răduţiu, Alexandra Dariescu împreună cu Angela Gheorghiu, Petrică Daniel Ciobanu şi ConTempo Quartet sunt doar o parte din personalităţile care vor fi prezente în cadrul Festivalului EUROPALIA la categoria muzică clasică. Jazzul va fi reprezentat de Lucian Ban (cu proiectul "Oedip Redux"), Maria Răducanu şi Ada Milea, alături de cvartetul lui Alexandru Bălănescu.

Festivalul bianual EUROPALIA împlineşte 50 de ani de la înfiinţare în 2019. Festivalul a debutat în 1969 şi are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală. Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulţi veniţi din afara Belgiei. Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului. Festivalul Internaţional de Arte EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în diverse oraşe belgiene, dar şi din Marea Britanie, Franţa, Olanda, Luxemburg sau Germania.

Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus