octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Cea de-a 3-a ediţie Les Films de Cannes à Braşov oferă publicului prilejul de a viziona o selecţie a celor mai aşteptate filme din programul Festivalului de Film de la Cannes. Producţiile care au câştigat Palme d'Or, Premiul pentru scenariu, Premiul juriului, Premiul pentru interpretare masculină şi Premiul pentru interpretare feminină vor rula la Centrul Cultural Reduta (23-24 octombrie 2019) şi Cinema One (25-27 octombrie 2019).

În prima zi de festival, la Centrul Cultural Reduta, poate fi vizionat Little Joe, un film despre o plantă modificată genetic, cu proprietăţi remarcabile: îngrijită corespunzător, aceasta îşi face fericit proprietarul. Jessica Hausner, un nume deja consacrat al cinema-ului austriac, a participat în competiţia oficială a festivalului cu acest comentariu vizual despre importanţa fericirii, care reconfirmă acuitatea regizorală şi alegerile artistice imprevizibile ale cineastei. Lungmetrajul care i-a adus actriţei Emily Beecham Premiul pentru interpretare feminină a avut parte de o primire pozitivă din partea criticilor şi a publicului; Variety considerându-l "un film artistic deconcertant şi hipnotic despre o plantă foarte sinistră".


Joi, 24 octombrie 2019, tot la Centrul Reduta, va fi proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma, peliculă ce a obţinut Premiul pentru Cel mai bun scenariu în 2019. Recompensată cu numeroase premii, cineasta Céline Sciamma a fost o prezenţă constantă la Cannes încă de la debutul său, Naissance des pieuvres. Portrait de la jeune fille en feu a avut parte de recenzii foarte bune, fiind inclus instant de IndieWire pe lista celor mai bune filme ale deceniului. În Franţa secolului al XVIII-lea, o tânără pictoriţă, Marianne, este angajată să-i facă potretul de nuntă al lui Héloïse, în secret. Ea trebuie să-şi observe modelul ziua pentru a o putea picta noaptea. Relaţia dintre cele două femei va deveni tot mai strânsă pe măsură ce împărtăşesc ultimele momente de libertate ale lui Héloïse. Primul film de epocă al regizoarei este "atât de bun încât îţi vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înţelege exact cum a făcut", citim pe Hollywood Reporter.


Cea de-a treia zi de festival aduce, la Cinema ONE, Les Misérables, un film despre violenţa din periferiile capitalei franceze şi tensiunile dintre rezidenţi şi poliţie. Deşi nu este o adaptare după celebrul roman al lui Hugo, filmul împarte cu acesta cadrul suburbiei muncitoreşti Montfermeil. Ladj Ly, regizorul şi scenaristul lungmetrajului, a reuşit "o minune tehnică şi un debut uluitor" după cum spune Variety. La Cannes, Les Misérables a fost primit cu ovaţii unanime şi a reuşit performanţa să-i învingă pe Tarantino, Almodóvar, Loach şi Dolan, adjudecându-şi Premiul Juriului (ex-aequo).

Sâmbătă, 26 octombrie 2019, publicul braşovean are ocazia să vadă ultimul film al lui Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria. Prezent în competiţia oficială la Cannes, filmul marchează a şaptea colaborare cu Antonio Banderas şi i-a adus acestuia Premiul pentru interpretare masculină. Salvador Mallo (interpretat magistral de Banderas) este un cineast aflat în plină criză creativă, afectivă şi de sănătate. Redescoperindu-şi trecutul, Salvador simte nevoia urgentă de a-l povesti, şi graţie acestei presiuni interioare îşi găseşte salvarea. O poveste dură şi emoţionantă, pentru care Banderas a trebuit, conform propriilor mărturisiri, să-şi suprime personalitatea ca să recreeze un alter ego al regizorului. Rezultatul acestei colaborări excepţionale a fost întâmpinat cu aprecierea unanimă a presei şi a publicului, fiind o "bijuterie senzuală şi profund personală, un film despre plăcere care devine, în sine, o plăcere" (The Guardian).


Tot pe 26 octombrie 2019, va fi proiectat şi cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, care continuă să uimească, de data aceasta cu Matthias et Maxime, selectat în competiţia oficială. Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. Dar acest sărut aparent inofensiv îi afectează profund şi generează un mix de confuzie şi emoţie pentru cei doi. Recompensat la Festivalul de la Cannes, la Festivalul de la Veneţia sau la cel din Rotterdam, Xavier Dolan revine pe Croazetă cu o dramă intensă şi delicată despre prietenie, iubire şi identitate personală.


Câştigătorul Palme d'Or al celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de la Cannes, Parasite / Gisaengchung va putea fi văzut în ultima zi a festivalului, pe 27 octombrie 2019. Ultima peliculă a lui Bong Joon-ho este o "tragicomedie excepţională despre inegalităţile sociale din Coreea modernă" (Variety). Şomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park şi viaţa lor plină de farmec, până într-o zi când existenţele lor se împletesc în urma unui incident neaşteptat. Acesta este începutul unui şir de întâmplări imprevizibile care converg "într-un film genial, captivant şi care refuză categoriile", conform IndieWire.


Preţul biletelor la Centrul Cultural Reduta este de 10 lei - conform programului de proiecţii de la casieria Centrului Cultural Reduta. Tarifele pentru proiecţiile de la Cinema One pot fi consultate pe site-ul şi aplicaţia Cinema ONE sau la casieria cinematografului.
Filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Filmele Les Misérables, Dolor y Gloria, Matthias et Maxime, Parasite sunt subtitrate şi în limba engleză.

Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest şi Les Films de Cannes à Braşov.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Proiect cultural cofinanţat de: Consiliul Judeţean Braşov, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Cu sprijinul: Catena
Inspirat de: UniCredit Bank
Maşina oficială a festivalului: Renault
Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Cinema One, Tipografia, Ambasada Franţei şi Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi nopţi, Cinemagia, Agerpres, Radio România SensoTV, Tonica, Biz Braşov, Radio România Braşov, Mix TV, Radio Braşov, Braşovul Tău, Karpatenrundschau, Allgemeine Deutsche Zeitung, Brassói Lapok
Colaborator local: Asociaţia Culturală Artburg
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Organizat de: Asociaţia Cinemascop


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus