octombrie 2019
Les Films de Cannes à Bucarest, 2019
Pentru al patrulea an, Les Films de Cannes revine la Suceava cu o selecţie dedicată cinefililor, care reuneşte cele mai interesante şi recente titluri lansate de mari nume ale cinematografiei mondiale. Peliculele care au câştigat Palme d'Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru regie şi Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes pot fi vizionate la Cinema Modern, între 1 şi 3 noiembrie 2019.

Vineri, 1 noiembrie 2019, publicul va face cunoştinţă cu Little Joe, o plantă modificată genetică care are superputeri: îngrijită corespunzător, îşi face proprietarul fericit. Un film în mod deliberat clinic şi stilizat, Little Joe chestionează efectele fericirii artificiale, idealizată de societatea contemporană. "Pentru cei care preferă un cinema aventuros, povestea ar trebui să exercite un farmec la fel de hipnotic precum planta modificată genetic", scrie Screen Daily despre film. Lungmetrajul, semnat de cunoscuta regizoare de origine austriacă Jessica Hausner, a fost selecţionat în competiţia oficială de la Cannes şi i-a adus Premiul pentru interpretare feminină actriţei Emily Beecham.


Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, este proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma, peliculă ce a obţinut Premiul pentru Cel mai bun scenariu în 2019. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Marianne, o tânără pictoriţă, este însărcinată să picteze portretul unei tinere, pictura urmând a fi folosită pentru a crea propuneri de căsătorie. Ştiind că Héloïse a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu doreşte să fie căsătorită, Marianne se vede nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret. În încercarea pictoriţei de a câştiga încrederea lui Héloïse, relaţia dintre cele două femei devine tot mai strânsă, iar portretul devine o mărturie a sentimentelor dintre ele. Întâmpinat cu aprecierea unanimă a presei şi a publicului, filmul a fost inclus în topul celor mai bune filme ale deceniului de IndieWire, fiind considerat o capodoperă.


Seara continuă cu un alt film de aur, Parasite, de Bong Joon-Ho, marele câştigător al celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Un basm modern despre inegalităţile sociale din Coreea de Sud, care a primit Palme d'Or cu unanimitate de voturi din partea juriului condus de Alejandro González Iñárritu, lungmetrajul străluceşte prin "meşteşugul şi umorul său ireproşabil" (Variety). Şomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park şi viaţa lor plină de farmec, până într-o zi când existenţele lor se împletesc în urma unui incident neaşteptat. Acesta este începutul unui şir de întâmplări imprevizibile care converg "într-un film genial, captivant ce refuză categoriile", conform IndieWire.

În ultima zi de festival, publicul va putea vedea Le Jeune Ahmed, filmul semnat de fraţii Dardenne şi câştigător al Premiului pentru regie. "Un film de o forţă rară", conform cotidianului francez Le Nouvel Observateur, spune povestea unui tânăr tulburat care este prins între tentaţiile vârstei şi idealurile religioase de puritate. Télérama e de părere că "fraţii Dardenne semnează un portret percutant, impregnat de o mare umanitate", oferind o abordare liniştită şi empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat. Fraţii Dardenne sunt consideraţi maeştrii cinema-ului umanist, cu încărcătură socială. Au câştigat de două ori Palme d'Or, trofeul suprem al festivalului, în 1999, cu Rosetta, şi în 2005, cu L'Enfant.

Tot pe 3 noiembrie, va fi proiectat cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, "copilul teribil" al cinema-ului, care continuă să uimească. Matthias et Maxime este o poveste despre maturitate, prietenie şi identitate personală. În timpul filmărilor pentru un scurtmetraj, doi prieteni din copilărie trebuie să se sărute. Acest moment aparent inofensiv îi afectează profund, provocând confuzia în cercul intim al personajelor şi bulversându-le vieţile. Un obişnuit al Festivalului de la Cannes, Xavier Dolan revine în competiţie cu o dramă intensă şi delicată care îi reconfirmă abilităţile lui regizorale şi poziţia lui de "artist sublim şi extrem de talentat" (Little White Lies).

Intrarea este liberă la toate proiecţiile, în limita locurilor disponibile.
Programul integral al evenimentului este disponibil pe filmedefestival.ro.

Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest şi Les Films de Cannes à Suceava.

Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Proiect realizat de: Asociaţia Creativ AS în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Cu sprijinul: Catena. Inspirat de: UniCredit Bank
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Radio AS, Asociaţia Cinemascop Parteneri: Elsaco, Cinema Modern, Sirtisa, Ferovali, Alexandria, Cai de Vis, Conacul Zăiceşti, Mandachi Hotel&Spa, Daily Plaza Hotel, Floraria Iris, Grup Muşatinii, Hercules, Don Stefano, Magnificus, Spartan, Europa Cinemas, Freedom House România Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul
Parteneri media: Radio România Cultural, Cinemagia, Agerpres, Intermedia, Bucovina TV, PlusTV, Nest TV, Radio Guerrilla, Radio AS, News Bucovina, Obiectiv, Monitorul, Crai Nou, Senso TV, Tonica
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus