octombrie 2019
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2019
Premiile Astra Film Festival 2019 pleacă în Franţa, Belgia, Israel, Estonia şi România! Câştigătorii celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu au fost anunţaţi sâmbătă, 19 octombrie 2019, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care a avut loc la Filarmonica de Stat Sibiu. Juriile celor 4 competiţii au avut de ales dintr-o selecţie finală de 46 de filme.

Premiul pentru "Cel mai bun film din Competiţia Internaţională" a fost acordat filmului Immortal / Nemuritor de Ksenia Okhapkina pentru că dezvăluie dintr-o perspectivă foarte particulară moduri în care aparatul de stat poate modela minţile noilor generaţii utilizând discursul imperialist propagat de o agendă politică toxică. Din motivaţia juriului competiţiei Internaţional, format din Olivia Cooper-Hadjian, Martin Horyna şi Claudiu Turcuş: "Filmul e o declaraţie împotriva dinamicii periculoase a naţionalismului care se răspândeşte peste tot în lume."


I See Red People / Văd roşu de Bojina Panayatova a fost alegerea juriului pentru Premiul "Cel mai bun film din Competiţia Europa Centrală şi de Est", pentru complexitatea misiunii pe care şi-a asumat-o regizoarea, şi anume aceea a înţelegerii naturii legăturilor familiei ei cu fostul regim comunist din Bulgaria. Din motivaţia juriului competiţiei Europa Centrală şi de Est, format din Peter Dale, Zhang Yang şi Mirela Nagâţ: "Un film captivant care pune întrebări grave şi profunde cu privire la viaţa de după căderea regimurilor totalitare."

Pentru că cele 11 filme din competiţia România sunt foarte diferite ca abordare, o parte din ele tratează subiecte importante prin intermediul unor poveşti puternice, iar altele îşi spun povestea mai mult prin imagini decât prin cuvinte, juriul competiţiei, format din Michael Stewart şi Miquel Martí Freixas, a hotărât să acorde două premii. Premiul pentru "Cea mai bună regie în Competiţia România" a fost oferit regizoarelor Anne Schiltz şi Charlotte Gregoire pentru filmul Pastures New / Cei ce rămân datorită relaţiei profund etice pe care autoarele au cultivat-o cu personajele, rezultatul fiind un film în care observaţia atentă se îmbină cu emoţia.


Premiul pentru "Cel mai bun film din Competiţia România" i-a revenit documentarului Teach / Profu' de Alex Brendea pentru dorinţa de a dezvălui personalitatea unui om în toată complexitatea sa şi pentru decizia regizorală de a lăsa spectatorului libertatea de a judeca singur. Filmul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la Astra Film Festival 2016 şi a avut premiera mondială la Astra Film Festival 2019. "Vin de foarte multă vreme la Astra Film Festival şi tot timpul am avut foarte multe lucruri de învăţat aici", a declarat regizorul Alex Brendea.My Father's Son / Fiul tatălui meu de Hillel Chaim Rate, un portret sensibil şi foarte cinematografic al legăturii dintre tată şi fiu, a primit Premiul pentru "Cel mai bun film din Competiţia DocSchool". Din motivaţia juriului, format din Aleksandar Govedarica şi Liviu Tipuriţă: "Am apreciat modul în care regizorul împleteşte gesturi banale cu momente de spiritualitate în ceea ce devine povestea căutărilor protagonistului pentru atingerea unui scop în propria lui viaţă."


Premiul pentru "Cea mai bună regie în Competiţia Docshool" l-a primit Hadas Hechter pentru filmul The Opposite of Love Is Not Hate / Dincolo de dragoste nu e neapărat ură. Din motivţia juriului: "Am apreciat curajul, sensibilitatea şi echilibrul cu care autoarea înfruntă un secret întunecat din trecutul familiei."


În cadrul DocTank, programul dedicat profesioniştilor din industrie, care încurajează producţia de film documentar din România şi din Europa, au fost desemnate 3 proiecte câştigătoare din cele 10 selectate. Premiul de dezvoltare Astra Film Lab oferit de HBO Europa a fost înmânat unui proiect cu mult potenţial: Our Men de Mirona Radu. Premiul de post-producţie Astra Film Lab oferit de CineLab a fost decernat unui proiect cu o naraţiune clară şi coerentă: Heavy Roots / Legături de Jacopo Marzi. Premiul pentru cel mai promiţător proiect Astra Film Lab oferit de Pitch the Doc a mers către un proiect care trece de cărările bătătorite şi schematicile obişnuite: Telciu de Vlad Petri.


"Ne bucurăm că trăim împreună la Sibiu orele Astra(le) ale filmului de non-ficţiune. În zilele care au trecut am avut privilegiul să trăim experienţe noi, să cunoaştem alte lumi, să ne îmbogăţim şi poate să ne schimbăm", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
 
Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus