Vineri, 25 octombrie 2019, spectatorii pot vedea filme de Xavier Dolan, Michael Haneke, Jim Jarmusch, Marco Bellocchio, Bruno Dumont, Arnaud Desplechin sau Céline Sciamma - dar şi o selecţie de scurt-metraje realizate de foşti studenţi ai şcolii de film La Fémis din Franţa. Filmele vor fi prezentate de Julie Tingaud, Director de Dezvoltare şi Formare Profesională, în cadrul La Fémis.
Începând cu ora 16:30, la Cinema Elvire Popesco, are loc atelierul Cum citim un scenariu?, în care Cristian Mungiu dar şi publicul vor intra în dialog cu Jacques Akchoti, profesor de scenaristică şi regie la La Femis şi cu Nicolas Livecchi, lector profesionist de scenarii de cinema şi formate de televiziune pentru Why Not Productions (Franţa). Dialogul se axează pe o întrebare importantă pentru industria de film, întotdeana şi peste tot: cine sunt cei care citesc scenariile şi decid finanţarea lor, fie în instituţii de stat sau în companii private? Ce pregătire trebuie să aibă ei şi ce calităţi trebuie să aibă scenariile? Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Tot vineri, 25 octombrie 2019, spectatorii se pot întâlni cu Radu Muntean şi Alex Baciu cu ocazia proiecţiei filmului Hîrtia va fi albastră, în secţiunea: România. 30 de ani mai târziu.
Sâmbătă, 26 octombrie 2019, publicul este invitat să vadă cele două filme care au câştigat ex-aequo Premiul Juriului la Cannes în 2019, ambele în prezenţa realizatorilor. La Cinema PRO, de la ora 18:00, Juliano Dornelles va prezenta filmul Bacurau şi va rămâne la final pentru o discuţie cu publicul, iar de la ora 20:00, la Cinema Elvire Popesco, Ladj Ly va fi prezent la premiera pe marile ecrane a filmului său Les Miserables.
Tot sâmbătă, 26 octombrie 2019, este şi Ziua de Aur a Les Films de Cannes à Bucarest, prezentată, ca în fiecare an, de Renault, zi în care pot fi vazute la Cinema Elvire Popesco, trei filme câştigătoarele Palme d'Or, Ours d'Or si Camera d'Or din 2019.
De la ora 12.00 avem câştigătorul Ursului de Aur la Berlin, Synonymes, de Nadav Lapid. Synonymes spune povestea lui Yoav, un tânăr israelian care aterizează la Paris cu speranţa că Franţa şi limba franceză îl vor salva de nebunia din ţara sa. "Lapid ne livrează o declamaţie profund personală sub forma unei drame sălbatice şi nesăbuite", citim pe New Yorker, în timp ce Hollywood Reporter descrie filmul ca fiind "intens, febril, dezlănţuit, dement, aiuritor, implacabil, impresionant". Lista de atribute continuă şi pe Indiewire, care vede Synonymes ca "uluitor, înnebunitor, sclipitor, hilar, încăpăţânat şi, finalmente, de neratat."
Camera d'Or-ul se acordă celui mai bun prim film din toate secţiunile de la Cannes. În 2019, premiul a fost acordat filmului Nuestras Madres, de César Diaz care a primit şi Premiul SACD în cadrul Semaine de la Critique. La Cannes, Screen International l-a prezentat drept: "o poveste captivantă şi demnă, profund umană, despre efectele unui război civil puţin cunoscut din Guatemala, din anii '80, aşa cum au fost resimţite de femeile din ţară". Proiecţia are loc de la ora 15:00 la Cinema Elvire Popesco.
Seria de filme de aur se încheie, de la ora 17:00, cu câştigătorul Palme d'Or din 2019. Parasite, în regia lui Bong Joon Ho, "capodopera spre care autorul s-a îndreptat întreaga sa carieră". Filmul a fost lansat de curând în cinematografele din Franţa şi a adunat aproape două milioane de spectatori, devenind deja filmul câştigător al unui Palme d'Or cu cele mai mari încasări din istorie. O a treia proiecţie cu Parasite va avea loc pentru publicul bucureştean duminică 27 octombrie 2019, la Sala Auditorium a MNAR.
La Q&A-ul de după proiecţia filmului din 20 octombrie, Bong Joon Ho a povestit despre felul în care a trebuit să construiască întreaga scenografie a filmului, atât casa modernă şi grădina familiei bogate, cât şi pe cea a săracilor şi împrejurimile acesteia, amplasate într-o piscină gigantică pe care a inundat-o mai târziu. "Aşa cum apa nu poate curge de jos în sus, tot aşa şi săracii din filmul meu se scufundă mai mult şi mai mult şi aspiraţiile lor de ascensiune socială sunt sortite eşecului." Disoluţia familiei, la început unită şi fericită, deşi pauperă, este reflectată şi de degradarea comunicării de la sms-uri, la "sălbaticul" cod morse.
Duminică, 27 octombrie 2019, pot fi văzute în premieră şi în exclusivitate filmele Chicuarotes, de Gael Garcia Bernal şi Frankie, cu Isabelle Hupert şi Marisa Tomei, însă mai înainte publicul va fi invitat la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 15:30, să vadă scurtmetrajele de un minut realizate de tinerii participanţi ai programului Une minute de vie, une minute de cinema, care a avut loc în şase licee din Bucureşti, sub supervizarea a şase cineaşti.
Filmele câştigătoare vor fi premiate în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, ce va avea loc duminică seara, 27 octombrie 2019, de la ora 20:30, la Cinema PRO - când se vor acorda şi premiile pentru cele mai bune filme româneşti din secţiunile Work in progres şi Avanpremierele Toamnei, precum şi premiile pentru câştigătorii din secţiunile Filmminute şi Write a screenplay for.
În ţară, Les Films de Cannes à Braşov continuă, până pe 27 octombrie 2019 la Cinema One, cu o selecţie din marile premii de la Cannes, dar şi invitaţi speciali. Iar Les Films de Cannes à Arad ia startul vineri, 25 octombrie 2019, la Cinema Arta, unde timp de trei zile se vor vedea filme din selecţia principală a festivalului de pe croazetă.
Programul complet al ediţiei a 10-a a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi găsit pe site.
Biletele, în valoare de 20 de lei, se pot achiziţiona de la sălile Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium. La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente. Amintim că pentru fiecare proiecţie un număr de până la 20 de locuri vor fi puse în vânzare exclusiv în locaţii cu 15 minute înainte de începerea proiecţiei.
Biletele se achiziţionează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Union. Mai multe detalii despre bilete găsiţi pe site.
Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 10-a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook.
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD - Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, POINT, Institutul Ramon Llull, Europa Cinémas, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, SERVE, Bristot, UPS, Muzeul Naţional de Artă al României, Cinelab, Multimedia Est, CINETic, Reber Film (by Cristina Juks), Lokal, Freedom House Romania, Eventbook, Cărtureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale.
Parteneri media principali: Magic FM, Rock FM, Adevărul, Dilema Veche, Historia, TVR
Parteneri media: Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Observatorul Cultural, Cinemagia, News.ro, Ziarul Metropolis, AaRC, Movienews, Igloo, Banchiza Urbană, FilmNewEurope, Senso TV, Tonica, Cineghid, Cinemap, Agerpres, Liternet, FilmMenu, Europa Liberă.
Partener de monitorizare: Mediatrust