Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) Timişoara, 2019

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Piersic jr. faţă cu studenţii: citiţi, scrieţi, zburaţi! - FEST-FDR, Timişoara, 2019


noiembrie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În a cincea dimineaţă a Festivalului European al Spectacolului Timişoara, Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) 2019, la 11 de ore de miezul de noapte în care şi-a încheiat evoluţia în excelentul Legături primejdioase al Teatrului Mic bucureştean, Florin Piersic jr. a venit în foaierul Sălii 2 a Naţionalului timişorean pentru o discuţie cu publicul. Moderată de criticul teatral Gabriela Lupu, discuţia s-a transformat, parţial, într-o încercare a lui Piersic jr. de a le transmite studenţilor facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest parte dintre acele experienţe personale care l-au transformat într-unul dintre cei mari importanţi artişti independenţi din România. Din lumea teatrului şi nu numai.


Ultra-rezumate, vorbele actorului la maturitate către actorii la licenţă ar suna aşa: citiţi, traduceţi, scrieţi, zburaţi. În versiune vag extinsă, iată câteva citate (aproximative):

"Citiţi! Citiţi Grotowski, citiţi Cehov, citiţi orice vă atrage. Citiţi cât mai mult, asta deja vă va diferenţia de mulţi dintre colegii voştri de generaţie. Citiţi, de pildă, până când găsiţi un text care să vă capteze cu totul, aşa cum mi s-a întâmplat mie cu Sex, drugs and rock'n'roll."

"Scrieţi! Eu am început cu traduceri. De fapt, cu adaptări. După ce terminam de tradus ceva, aveam senzaţia că rezultatul final era materialul meu, nu al celui care l-a scris în original. Apoi, am început să-mi scriu propriile mele texte. Aşa că vă invit să scrieţi. Şi să salvaţi. Oricât de prost v-ar părea ce a ieşit, nu ştergeţi, salvaţi într-un folder. Peste câteva luni, la a doua sau a treia citire, s-ar putea să păstraţi 10 rânduri pe care să le cuplaţi cu alte 10 rânduri şi tot aşa".

"Lăsaţi-vă să zburaţi! Măcar la 25, la 30 de ani, când nu aveţi copii, când nu aveţi obligaţii, lăsaţi-vă să zburaţi." Toate articolele despre Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) Timişoara, 2019


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 Timişoara în oglindă - Jurnal de România. Timişoara la FNT 2019 şi FEST-FDR 2019, Mihai Brezeanu
 Feminin. Masculin. Omenesc - Feminin la FEST-FDR, 2019, Mihai Brezeanu
 Codul lui Peca - Timişoara. Capăt de linie la FEST-FDR, 2019, Mihai Brezeanu
 Copiii zeilor - Medea's boys la FEST-FDR, 2019, Mihai Brezeanu
 Sunt o babă comunistă sau mic tratat despre comunism la Fest-FDR, Timişoara, 2019, Cristina Smadea
 Toate articolele despre Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) Timişoara, 2019


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer