Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Rebelii Cehoslovaciei - înainte şi după - la Centrul Ceh


noiembrie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârşit - pe 18 noiembrie 2019 va fi proiectat penultimul documentar al ediţiei de toamnă, Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked şi în ziua următoare, pe 19 noiembrie 2019, la Fiction Tuesdays, va rula The Inheritance or Fuckoffguysgoodday.

A patra săptămână de filme cehe este dedicată unor figuri revoluţionare ale căror viaţă, artă şi viziune politică au inspirat şi încă inspiră discursul radical despre libertate, demnitate umană şi lupta pentru o lume mai justă. Este vorba despre Ivan Martin Jirous, poet şi jurnalist care a fost închis în repetate rânduri din motive politice şi despre regizoarea Věra Chytilová, a cărei abilitate de a face filme a fost semnificativ afectată de cenzura Normalizării şi, mai apoi, de restricţiile indirecte suferite de cinematografie în epoca neoliberală.

Documentarul proiectat pe 18 noiembrie 2019 la Documentary Mondays, Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked, ilustrează, pe de o parte, fragmente din povestea trupei cehe de muzică experimentală The Plastic People of the Universe, relatată de Jirous (Magor) în cartea cu acelaşi nume, dar şi opiniile acestuia despre societate, politică şi mediul înconjurător.


Filmul îi prezintă pe cei mai proeminenţi şi apropiaţi prieteni ai lui Magor, atât din perioada de disidenţă, cât şi din perioada de libertate, precum Václav Havel, Dagmar Vokatá, Francis Piggy Stárek, Dana Němcová şi familia, dar şi Petruška Šustrová, Vratislav Brabenec şi membrii ai Uniunii pentru Pace (Peace Pledge Union - PPU), Jaroslav Erik Fric, prieteni din Košice, Bratislava şi mulţi alţii, fiecare încercând să facă faţă unui regim dictatorial în care acuzaţiile false îi condamnă pe oameni la închisori mizerabile, unde unii ajung să fie ucişi de cei care îi închid.Marţi, 19 noiembrie 2019, The Inheritance or Fuckoffgusgoodday marchează trecerea în registrul eliberat, dar haotic al post-comunismului ceh, fiind o reprezentare caricaturală a societăţii est-europene aşa cum o percepea Chytilová la începutul anilor '90. Protagonistul, Bohumil Stejskal, este un nene de la ţară proaspăt îmbogăţit în urma legilor de retrocedare post-comuniste. Filmul este un studiu asupra tipologiei de om necioplit şi zgomotos, nevoit să se adapteze unei noi condiţii de libertate individuală şi putere economică neaşteptată, într-o perioadă istorică incertă şi, totodată, asupra noilor moduri de raportare la sex şi societate care iau naştere odată cu noul sistem economic. Dacă aţi îndrăgit filmele Věrei Chytilová din perioada Noului Val Cehoslovac, trebuie să o cunoaşteţi şi ca regizoare în perioada ei de după 1989.


Intrarea la proiecţii este liberă. Acestea încep la ora 20:00, iar accesul se face începând cu 19:30, timp în care puteţi savura o bere cehă gratis.
Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susţinut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.
Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc - All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.
 Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Contemporani. Filme spaniole actuale, la Institutul Cervantes din Bucureşti, Comunicat de presă
 Concurs de scenarii Write a Screenplay for... Anamaria Marinca & Vlad Ivanov, Comunicat de presă
 Start înscrieri la The Script Contest, 2019, Comunicat de presă
 Un nou final de sezon - proiecţiile de film de la Centrul Ceh se încheie, Comunicat de presă
 Bilet de iertare, debutul în regie de film al actriţei Alina Şerban, pe marile ecrane din Bucureşti, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer