decembrie 2019
Între 9 şi 19 decembrie 2019, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş organizează, în cadrul proiectului european "Make a Move", un laborator cu tematica "InsideOut - Poziţionarea practicilor teatrului neinstituţionalizat într-un context critic jurnalistic şi de afaceri". În urma apelului la participare lansat în luna noiembrie, au fost selectaţi 10 artişti din România, cu scopul de a colabora cu 10 artişti internaţionali în cadrul Modulului Artistic, care se va desfăşura în prima parte a Laboratorului, în perioada 9 - 16 decembrie 2019.

Apelul s-a adresat tuturor creatorilor independenţi de teatru, artişti care lucrează pe cont propriu sau grupuri (companii) din România şi Ungaria, din domeniul practic al teatrului contemporan bazat pe mişcare (teatru fizic, pantomimă, improvizaţie şi alte forme de teatru orientate spre relaţia cu corpul şi cu mişcarea).

Modulul Artistic din cadrul Laboratorului organizat la Târgu-Mureş va avea ca temă valoarea adăugată a interculturalităţii şi va include:
diferite practici şi abordări artistice, procese creative şi metodologii referitoare la creaţia colectivă;
schimburi de informaţii, abilităţi şi experienţă între participanţi internaţionali, locali şi regionali pe tema excelenţei artistice şi a dezvoltării audienţei;
întâlniri cu focus-grupuri, cum ar fi studenţi şi angajaţi ai universităţii;
pregătirea şi dezvoltarea unor idei de proiecte pe termen scurt, împreună cu artişti locali, regionali şi internaţionali;
prezentări destinate publicului local, presei, purtătorilor de opinie şi profesioniştilor implicaţi în politicile culturale la nivel naţional.

Modulul Artistic va fi urmat de un Modul Business, în care artiştii vor lua contact cu mediul jurnalistic şi de afaceri.
Obiectivul proiectului "Make a Move" este să contribuie la revitalizarea teatrului european prin mobilizarea potenţialului de creaţie şi inovaţie al practicilor teatrale neinstituţionalizate, cum ar fi teatrul fizic, pantomima şi teatrul de improvizaţie.

Strategia care vizează acest scop constă în dezvoltarea şi testarea unui mediu inovator de tip incubator, în care practicieni ai teatrului neinstituţionalizat vor avea ocazia să îşi dezvolte abilităţile artistice şi profesionale, precum şi să-şi construiască propunerile de spectacole prin co-creaţie şi colaborare cu artişti internaţionali şi locali.

Primele două laboratoare din cadrul proiectului "Make a Move" au avut loc la Galway (Irlanda) şi Rijeka (Croaţia) şi s-au concentrat pe practicile digitale şi pe teatrul site-specific. Acest al treilea - şi ultim - laborator are ca scop familiarizarea artiştilor independenţi cu mediul jurnalistic şi de afaceri.

În data de 15 decembrie 2019, ora 18.00, la Teatrul Studio 2. 1. (Strada Frunzei nr. 9), va avea loc o prezentare publică a colaborării dintre artiştii rezidenţi şi artiştii locali în cadrul Modulului Artistic al laboratorului.

Proiectul "Make a Move" este cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus