ianuarie 2020
Premiile Oscar, 2020
Oscar Weekend aduce în 2020 şase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină", care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediţii a Premiilor Academiei Americane de Film. În weekendul 17-19 ianuarie 2020, la Cinema Elvire Popesco, propunerile Ungariei şi Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franţei şi Rusiei şi proiecţii ale filmelor din Coreea de Sud şi Spania.

Membri ai Academiei reprezentând diverse ramuri ale industriei cinematografice au fost invitaţi să participe în runda preliminară a procesului de votare. Cele şapte alegeri ale acestora, la care se adaugă trei filme alese de Comitetul Executiv al Academiei pentru Film străin de lungmetraj (Academy's International Feature Film Award Executive Committee) constituie lista scurtă de filme. Dintre aceste 10 filme, cinci vor fi nominalizate pe 13 ianuarie 2020 pentru runda finală (vezi lista finală de nominalizări aici). Cu toate că timp de mai bine de un deceniu Oscarurile au fost organizate la finalul lunii februarie, anul acesta ceremonia de decernarea a premiilor va avea loc pe 9 februarie 2020, la Los Angeles.

Şase dintre cele zece filme aflate pe lista scurtă deschisă votului membrilor Academiei Americane de Film se află în programul din 2020 al Oscar Weekend: Those Who Remained (Barnabás Tóth, Ungaria), Parasite (Bong Joon-ho, Coreea de Sud), Les Misérables (Ladj Ly, Franţa), Atlantics (Mati Diop, Senegal), Dolor y Gloria (Pedro Almodóvar, Spania), Beanpole (Kantemir Balagov, Rusia). Biletele sunt disponibile pe Evenbook.ro.

"Unele amintiri sunt prevestiri" spune eroina filmului Atlantics, lungmetrajul de debut al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop, cu care a câştigat la Cannes Marele Premiu (Grand Prix). Mati Diop vine din zona actoriei (Claire Denis, 2008, 35 shots of Rum; Antonio Campos, 2013, Serial Killer), iar Atlantics este dezvoltat dintr-un scurt documentar pe care regizoarea l-a realizat acum 10 ani, fiind primul film regizat de o femeie de culoare care a intrat în competiţia de la Cannes. Jay Weissberg scrie pentru Variety că filmul e "romantic şi melancolic, în parte comentariu social şi poveste cu fantome, care evocă pierderea şi solidaritatea feminină".


Filmul spune povestea Adei, 17 ani, îndrăgostită de Souleiman, un tânăr muncitor în construcţii, care însă a fost promisă unui alt bărbat. Într-o noapte, Souleiman părăseşte ţara pe mare, în speranţa unui viitor mai bun. Câteva zile mai târziu, un foc distruge nunta Adei şi o atmosferă misterioasă începe să se răspândească. Ada nu ştie că Souleiman s-a întors. Filmul se va vedea vineri, 17 ianuarie 2020, de la 20:30.

"Fragilitatea emoţională a ungurilor care au supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi-au pierdut persoanele dragi şi au avut de înfruntat un viitor nesigur este capturată cu fidelitate în filmul Those Who Remained. Acest lungmetraj intim al lui Barnabás Tóth, al doilea după Camembert Rose de acum 10 ani, urmăreşte cu sensibilitate vulnerabilităţile şi nevoile unui doctor de vârstă mijlocie şi ale unei adolescente, în Budapesta, în timp ce se ajută unul pe altul să găsească adăpost şi echilibru în mijlocul dezastrului fizic şi emoţional". Proiecţie în premieră, duminică, 19 ianuarie 2020, de la 17:30.


La finalul lui 2019, distribuitorul francez Le Pacte, anunţa peste 1,6 milioane de spectatori la debutul lui Ladj Ly, Les Misérables, în contextul protestelor din Franţa şi din multe alte ţări ale lumii împotriva autorităţilor, întărind actualitatea subiectului şi necesitatea povestirii acestuia. Les Misérables a fost recompensat cu premiul pentru regie la Cannes (alături de brazilianul Bacurau) şi ales ulterior să reprezinte Franţa la Oscarul pentru film străin. "Cartierul este platoul meu de filmare" a afirmat regizorul Ladj Ly cu ocazia premierei filmului în România, în toamna lui 2019 la Les Films de Cannes à Bucarest. Influenţat de filme americane ca Menace to Society, New Jack City şi Boyz n the Hood şi de regizorii Spike Lee şi Martin Scorsese, francezul a început să filmeze de unul singur, încă de la 17 ani, filme scurte în Montfermeil, oraşul unde Victor Hugo a plasat acţiunea romanului Les Misérables şi unde este filmat şi debutul său de lungmetraj cu acelaşi nume.

Avanpremiera în cadrul Oscar Weekend are loc sâmbătă, 18 ianuarie 2020, la 20:30, filmul urmând să intre în cinematografe pe 24 ianuarie 2020, distribuit de Independenţa Film.

Program Oscar Weekend 2020

Vineri, 17 ianuarie 2020
Ora 18:00 - Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, Spania
Ora 20:30 - Atlantics, de Mati Diop, Senegal

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020
Ora 17:30 - Parasite, de Bong Joon-ho, Coreea de Sud
Ora 20:30 - Les Misérables, de Ladj Ly, Franţa

Duminică, 19 ianuarie 2020
Ora 17:30 - Those Who Remained, de Barnabás Tóth, Ungaria
Ora 20:00 - Beanpole, de Kantemir Balagov, Rusia

Preţul unui bilet este de 15 lei pentru biletele achiziţionate până pe 16 ianuarie 2020 şi 20 lei pentru biletele achiziţionate în timpul evenimentului (17-19 ianuarie 2020). Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro şi la casieria cinematografului Elvire Popesco. Mai multe informaţii pe site-ul Oscar Weekend şi Facebook Oscar Weekend.

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films şi Asociaţia Cinemascop în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Parteneri: Institutul Balassi, Independenţa Film. Partener media principal: Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, Iqads, Smark.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus