ianuarie 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Ediţia a 13-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Drepturile Omului One World Romania se va desfăşura între 20 şi 29 martie 2020 la Bucureşti, şi va prezenta, prin intermediul filmelor, al dezbaterilor şi al evenimentelor organizate cu această ocazie, realităţi actuale din toate colţurile lumii. Dacă ediţia din 2019 aniversa cei 30 de ani împliniţi de la evenimentele din 1989, cea din 2020 va pune sub lupă libertatea mentalităţilor, domeniu unde nu au loc revoluţii, ci doar evoluţii lente, măsurate în decenii, uneori chiar în secole. La acest nivel, nicio bătălie nu este câştigată definitiv, aşa cum ne-o demonstrează resurgenţele regulate ale rasismului, antisemitismului sau xenofobiei.

Afişul ediţiei, realizat de Maria Draghici, după un concept al autoarei şi al directorului artistic al festivalului, Andrei Rus, ilustrează caracterul evaziv al ţapului ispăşitor, reprezentat de orice minoritate, în funcţie de contextul social şi istoric ce îl produce. În centrul său se află Omul fără o identitate clară în mentalul majorităţii, în acelaşi timp urban şi rural - pe scurt, străinul, minoritarul, marginea, periferia şi tot ceea ce nu e inclus în acea majoritate. El poate fi asociat, în funcţie de context, la fel de bine cu o persoană de etnie romă, cu o persoană homosexuală, cu o persoană săracă sau cu un refugiat sau imigrant.

Fotografia pe baza căreia a fost construit vizualul a fost realizată cu intenţia de a documenta performance-ul din 2008, "Cine este Andrei?", al spreeagenten (Berlin, Germania), coordonat de Susanne Chrudina. Un alt document, mai recent, este suprapus acesteia, cu scopul de a revela o realitate imediată şi cât se poate de relevantă pentru stadiul actual al rasismului în România. Rezultatele celor patru sondaje de opinie cuprinse în seria de afişe One World Romania 13 provin din cel mai recent raport al Centrului Naţional de Combatere a Discriminării, din anul 2018, şi indică, pe de-o parte, o ameliorare comparativ cu stadiul rasismului din cercetările precedente, dar, în acelaşi timp, şi că acesta continuă să marcheze societatea contemporană.

 
 

În cadrul festivalului vom aduce în atenţia publicului nu doar discriminările de orice fel, ci şi atitudinea noastră, a tuturor, faţă de Celălalt, facilitatea cu care acceptăm stereotipuri, fie ele şi pozitive, în încercarea de a ne defini mai uşor propria identitate. Dacă aveţi tăria să vă înfruntaţi prejudecăţile, indiferent cât de bine ascunse ar fi, vă invităm să achiziţionaţi deja abonamentele generale ale festivalului, la un preţ de 200 de RON, de pe site-ul Eventbook. Numărul acestora este limitat la 100, iar abonamentul vă oferă acces atât la toate proiecţiile de filme din cadrul ediţiei şi la evenimentul de deschidere a festivalului - care va fi cu totul special - cât şi intrări la toate proiecţiile Cineclubului One World Romania în timpul anului, un DVD la alegere din colecţia noastră, sacoşa festivalului şi multe alte bucurii şi surprize cinefile.

În aşteptarea datei de 20 februarie, când vom pune în vânzare toate biletele şi vom lansa site-ul oficial al ediţiei, rămâneţi conectaţi la canalele One World Romania - pe Facebook şi pe blog - pentru a afla constant noutăţi despre ce vă pregătim la cea de-a 13-a ediţie a festivalului!

Primele abonamente aici

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Uniunea Cineaştilor din România
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Maghiar Balassi, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Périphérie, Festivalul SUPER, Apollo 111, Mezanin, UNATC, Agenţia Împreună, Balkan Documentary Center, Festivalul Moldox, Festivalul Verzio, Kinedok
Bilete prin: Eventbook
Partener logistic: DHL
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus