februarie 2020
Premiile Oscar, 2020
Începând din 31 ianuarie 2020, la TIFF Bell Lightbox în Toronto se proiectează scurtmetrajele nominalizate la Oscar 2020. Dacă documentarele au stat sub semnul traumei, numitorul comun al celor cinci scurtmetraje de animaţie e că-s cam... triste. Aşadar, în ordinea descrescătoare a cotelor caselor de pariuri...

2. Animaţie

Hair Love (disponibil integral)
Regia: Matthew A. Cherry şi Karen Rupert Toliver. Animaţia: Everett Downing Jr. şi Bruce W. Smith
Sony Pictures Animation
Şanse: 82/25

Favoritul tuturor. Toată lumea îl iubeşte, în special cei 4.981 care l-au susţinut pe Kickstarter, unde a strâns aproape un sfert de milion de dolari - un record pentru platforma de crowdfunding. Conceptul îi aparţine unui fost fotbalist profesionist (din NFL) pe numele lui Matthew Cherry, care e acum regizor. Nemailucrând în animaţie până acum, Cherry a angajat doi animatori experimentaţi ca să-l ajute să spună această poveste - short and sweet - despre un tată afro-american care învaţă să-i îmblânzească părul - lung şi nărăvaş - adorabilei lui copile, lucru de care e de obicei responsabilă mama, de meserie... aţi ghicit, hairstyle vlogger. Academia mănâncă genul ăsta de poveşti family-friendly pe pâine şi foarte probabil că-i va mânca şi lui Cherry din palmă.

Kitbull (disponibil integral)
Regia: Rosana Sullivan
Pixar | YouTube
Şanse: 19/5

O ratare (rară) marca Pixar. Sullivan, care lucrează la Pixar din 2011, debutează ca regizor cu un scurtmetraj animat "de mână" care vine din SparkShorts, o serie Pixar de filme mai personale, cu teme mai curând mature şi bugete ceva mai mici. Protagoniştii sunt un pisoi maidanez şi-un pitbull abuzat undeva în Mission District din San Francisco. În ciuda unei idei cu evidentă priză la "marele public", Kitbull nu are profunzimea vizuală şi conceptuală a filmelor de pe locurile 3-5 din această listă (realizate în tehnica stop-motion), iar animalelor le lipseşte "personalitatea" cu care Pixar ne-a obişnuit în atâtea alte mini-capodopere ale sale.

妹妹/ Sister (trailer)
Regia: Siqi Song
China | SUA
Şanse: 4/1

Anti-decreţeii. Filmul de absolvire de la CalArts al lui Siqi Song e interesant şi unic din punct de vedere vizual şi nu numai: animaţia e cu păpuşi de fetru iar gama vizuală e alb-negru, cu accente de roşu. Povestea e şi ea mişcătoare: un bărbat îşi rememorează copilăria alături de sora lui mai mică (şi mai enervantă) undeva în China, cândva în anii 90, mai exact la apogeul infamei One Child Policy (1980-2015). Mai mult nu pot să zic că stric supriza filmului, dar pot în schimb să vă recomand excelentul documentar (de pe lista scurtă a Oscarurilor) One Child Nation de Nanfu Wang şi Jialing Zhang.

Mémorable (fragment)
Regia: Bruno Collet
Franţa
Şanse: 9/2

Cu-adevărat memorabil. Când mediul stop-motion utilizat în mod creativ se întâlneşte cu o poveste cu greutate, rezultatul e cu-adevărat memorabil. Un pictor se confruntă cu experienţe stranii: lumea din jurul lor suferă mutaţii gradate, se destructurează şi, încetul cu încetul, se dezintegrează, fără ca soţia lui să bănuiască ceva. Vizual, Mémorable e o simfonie de culori şi texturi (tehnica utilizată e claymation), cu trimiteri inteligente la Van Gogh, Picasso şi alti maeştri - iar povestea prăbuşirii în străfundurile unei maladii neurodegenerative (demenţă?) e cutremurătoare. Mi-ar plăcea să câştige, deşi mă-ndoiesc.

Dcera / Daughter (trailer)
Regia: Daria Kashcheeva
Cehia
Şanse: 9/2

Forma bate fondul. Alt film studenţesc, care a câştigat deja primul loc la Student Academy Awards, categoria animaţie, şcoli de film internaţionale. Pentru mine, Dcera este opusul lui Kitbull: stilul animaţiei - în acelaşi timp suprarealist şi hiper-realist (pare un documentar filmat "de pe umăr") - e atât de pregnant încât m-a distras de la poveste. Dacă filmul Pixar era despre comunicare inter-specii, aici avem două personaje incapabile să comunice: un tată pe patul de moarte şi fiica lui, care reflectează la diverse momente din viaţa lor împreună şi nu tocmai. Fără cuvinte - nu eu, ci filmul.

(cu click pe linkurile din titlul fiecărei animaţii puteţi vedea integral o parte din ele)

(va urma)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus