2. Animaţie
Hair Love (disponibil integral)
Regia: Matthew A. Cherry şi Karen Rupert Toliver. Animaţia: Everett Downing Jr. şi Bruce W. Smith
Sony Pictures Animation
Şanse: 82/25
Favoritul tuturor. Toată lumea îl iubeşte, în special cei 4.981 care l-au susţinut pe Kickstarter, unde a strâns aproape un sfert de milion de dolari - un record pentru platforma de crowdfunding. Conceptul îi aparţine unui fost fotbalist profesionist (din NFL) pe numele lui Matthew Cherry, care e acum regizor. Nemailucrând în animaţie până acum, Cherry a angajat doi animatori experimentaţi ca să-l ajute să spună această poveste - short and sweet - despre un tată afro-american care învaţă să-i îmblânzească părul - lung şi nărăvaş - adorabilei lui copile, lucru de care e de obicei responsabilă mama, de meserie... aţi ghicit, hairstyle vlogger. Academia mănâncă genul ăsta de poveşti family-friendly pe pâine şi foarte probabil că-i va mânca şi lui Cherry din palmă.
Kitbull (disponibil integral)
Regia: Rosana Sullivan
Pixar | YouTube
Şanse: 19/5
O ratare (rară) marca Pixar. Sullivan, care lucrează la Pixar din 2011, debutează ca regizor cu un scurtmetraj animat "de mână" care vine din SparkShorts, o serie Pixar de filme mai personale, cu teme mai curând mature şi bugete ceva mai mici. Protagoniştii sunt un pisoi maidanez şi-un pitbull abuzat undeva în Mission District din San Francisco. În ciuda unei idei cu evidentă priză la "marele public", Kitbull nu are profunzimea vizuală şi conceptuală a filmelor de pe locurile 3-5 din această listă (realizate în tehnica stop-motion), iar animalelor le lipseşte "personalitatea" cu care Pixar ne-a obişnuit în atâtea alte mini-capodopere ale sale.
妹妹/ Sister (trailer)
Regia: Siqi Song
China | SUA
Şanse: 4/1
Anti-decreţeii. Filmul de absolvire de la CalArts al lui Siqi Song e interesant şi unic din punct de vedere vizual şi nu numai: animaţia e cu păpuşi de fetru iar gama vizuală e alb-negru, cu accente de roşu. Povestea e şi ea mişcătoare: un bărbat îşi rememorează copilăria alături de sora lui mai mică (şi mai enervantă) undeva în China, cândva în anii 90, mai exact la apogeul infamei One Child Policy (1980-2015). Mai mult nu pot să zic că stric supriza filmului, dar pot în schimb să vă recomand excelentul documentar (de pe lista scurtă a Oscarurilor) One Child Nation de Nanfu Wang şi Jialing Zhang.
Mémorable (fragment)
Regia: Bruno Collet
Franţa
Şanse: 9/2
Cu-adevărat memorabil. Când mediul stop-motion utilizat în mod creativ se întâlneşte cu o poveste cu greutate, rezultatul e cu-adevărat memorabil. Un pictor se confruntă cu experienţe stranii: lumea din jurul lor suferă mutaţii gradate, se destructurează şi, încetul cu încetul, se dezintegrează, fără ca soţia lui să bănuiască ceva. Vizual, Mémorable e o simfonie de culori şi texturi (tehnica utilizată e claymation), cu trimiteri inteligente la Van Gogh, Picasso şi alti maeştri - iar povestea prăbuşirii în străfundurile unei maladii neurodegenerative (demenţă?) e cutremurătoare. Mi-ar plăcea să câştige, deşi mă-ndoiesc.
Dcera / Daughter (trailer)
Regia: Daria Kashcheeva
Cehia
Şanse: 9/2
Forma bate fondul. Alt film studenţesc, care a câştigat deja primul loc la Student Academy Awards, categoria animaţie, şcoli de film internaţionale. Pentru mine, Dcera este opusul lui Kitbull: stilul animaţiei - în acelaşi timp suprarealist şi hiper-realist (pare un documentar filmat "de pe umăr") - e atât de pregnant încât m-a distras de la poveste. Dacă filmul Pixar era despre comunicare inter-specii, aici avem două personaje incapabile să comunice: un tată pe patul de moarte şi fiica lui, care reflectează la diverse momente din viaţa lor împreună şi nu tocmai. Fără cuvinte - nu eu, ci filmul.
(cu click pe linkurile din titlul fiecărei animaţii puteţi vedea integral o parte din ele)
(va urma)