februarie 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
Asociaţia One World Romania invită organizaţiile şi persoanele care sunt active în apărarea drepturilor omului, precum şi cineaştii, aspiranţi sau consacraţi, din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria să se înscrie la atelierul Civil Society Pitch. Atelierul va fi moderat de tutori de renume internaţional şi se va desfăşura în perioada 20-22 martie 2020 la ARCUB, în timpul celei de-a 13-a ediţii a festivalului (20-29 martie 2020).

Civil Society Pitch este un demers unic în regiune, care îşi propune să pună în contact pe de-o parte cineaşti dornici să expună prin intermediul artei o faţetă a situaţiei sociale, economice sau politice a regiunii est-europene, şi pe de altă parte activişti imersaţi în această realitate. Scopul atelierului nostru este reunirea acestor experienţe şi sensibilităţi diferite în vederea unei colaborări pe termen lung.

Pentru prima dată în România, ediţia integrală a programului internaţional Civil Society Pitch, cu toate cele cinci etape, se va derula pe parcursul unui an întreg: atelier de pitching, matchmaking şi accelerare (martie 2020), documentare şi dezvoltare (aprilie-octombrie 2020), atelier de follow-up (noiembrie 2020), dezvoltare şi producţie (decembrie 2020-februarie 2021), sesiune publică de pitching şi premiul de dezvoltare (martie 2021).

Informaţii pentru societatea civilă

Formular de înscriere pentru societatea civilă

Formular de înscriere pentru cineaşti

Informaţii pentru cineaşti

Tutorii atelierului din martie 2020 sunt:

Andy Glynne - este scriitor, regizor şi producător britanic, cu trei premii BAFTA la activ. Cu toate că avea la bază studii de psihologie, a intrat în industria filmului, creând organizaţia naţională a documentariştilor din Regatul Unit, DFG - The Documentary Filmmakers Group - şi acum conduce casa de producţie multi-premiată Mosaic Films. Andy a fost de asemenea preşedintele European Documentary Network, tutore în cadrul a numeroase ateliere de film documentar din Marea Britanie şi în străinătate şi consultant pentru diverse organizaţii şi canale de televiziune din toată lumea. A produs şi regizat peste 100 de filme, inclusiv recent premiatul Out of Thin Air, o colaborare BBC-Netflix. Se află în procesul de a-şi scrie a doua carte dedicată filmului documentar, intitulată The Documentary Producer's Handbook.

Guillaume Massart - născut în 1983, în Ardenii francezi, Guillaume Massart regizează şi produce documentare, eseuri, filme experimentale şi artă video. Primul său scurtmetraj, Xenocristal (2008), anticipează următoarele sale filme aflate la graniţa dintre documentar şi artă video. Pornind de la un eveniment real, invazia grădinilor Bibliotecii Naţionale de către stoluri de grauri, Xenocristal invocă influenţa lui Hitchcock şi a cinemaului de gen pentru a prezenta în cheie alegorică soarta imigranţilor. Următoarele filme nu îi vor dezice sensibilitatea pentru problemele arzătoare ale societăţii contemporane, ele abordând pe rând neajunsurile sistemului capitalist, comodificarea artei, validitatea utopiilor sociale şi sistemul carceral. Totalitatea operei lui chestionează mizanscena realităţii şi consecinţele sale estetice şi politice asupra modernităţii figurative.

Mona Nicoară - a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului Children Underground, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance şi apoi a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, Şcoala noastră, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câştigat marele premiu al juriului la AFI SilverDocs şi a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european şi la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Ultimul ei film, Distanţa dintre mine şi mine, a primit premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest 2018 şi a rulat în cinematografele din România peste 18 săptămâni. De asemenea, a predat scris şi film la Columbia, Cooper Union, New York University şi Rutgers.

Civil Society Pitch este iniţiat şi coordonat de Asociaţia One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center (Bulgaria), Festivalul Internaţional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta (Ungaria) şi Asociaţia Obştească MOLDOX (Republica Moldova).
Programul Civil Society Pitch este parte a unui proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus