februarie 2020
Festivalul de Film Documentar One World România, 2020
O secţiune definitorie pentru festivalul One World Romania este cea consacrată persoanelor LGBTQi+. Sub denumirea de "Corpuri politice", aceasta revine cu patru filme şi un eveniment special la ediţia cu numărul 13, care se va desfăşura între 20 şi 29 martie 2020 la Bucureşti.

Secţiunea va cuprinde în 2020 lung-metrajul de debut al cineastei de origine belgiană Chantal Akerman, Je, tu, il, elle / Eu, tu, el, ea realizat în 1974 şi a cărui sensibilitate, acurateţe şi modernitate ne-a convins să-l includem alături de trei alte filme actuale. Je, tu, il, elle este un soi de odă tristă închinată iubirilor trecute şi multiple, compusă din multiple microevenimente: protagonista - interpretată chiar de cineastă - doarme, mănâncă, se dezbracă, se priveşte, face sex cu un şofer de camion şi cu o fostă iubită, aproape în timp real.

Je, tu, il, elle (regia Chantal Akerman)

Două filme din secţiune, Lemebel (regia Joanna Reposi) şi The Lifes of Kojin / Vieţile lui Kojin (regia Diako Yazdani) abordează identitatea de gen nu atât din unghiul vieţii private cât în dimensiunea sa publică şi politică. În America de Sud, numele lui Pedro Lemebel este sinonim cu activismul pentru drepturile comunităţii LGBTQ+. Un scriitor şi eseist cu numeroase premii, a cărui operă autobiografică a funcţionat constant ca un declanşator de dezbateri şi proteste, el a refuzat îngrădirea drepturilor sale de către regimul lui Pinochet şi a devenit dovada clară că arta poate fi, într-adevăr, o armă puternică în lupta cu totalitarismul.

Lemebel (regia Joanna Reposi)

Deşi numele lui Kojin nu are acelaşi răsunet, el duce o luptă similară cu cea a lui Lemebel: îşi asumă sexualitatea în ciuda provenienţei dintr-o comunitate gata să îl execute pentru asta. Trecând prin întâlniri individuale de grup, de pildă cu familia regizorului, cu un preot sau cu un grup de bărbaţi tradiţionalişti, Kojin reia cu răbdare şi umor lămuriri la întrebări şi idei de multe ori absurde, ce sunt când amuzante, când tulburătoare. Protagonistul devine ghidul unui scurt tur al lumii în care trăieşte, de care încearcă din răsputeri să nu se dezică, deşi parametrii ei sunt atât de neiertători şi inflexibili.

The Lifes of Kojin (regia Diako Yazdani)

În sfârşit, ultimul film din secţiune, La Rosa Azul de Novalis / Floarea albastră a lui Novalis (regia Gustavo Vinagre şi Rodrigo Carneiro) refuză să facă distincţia dintre personal şi public, dintre intim şi politic, combinând toate aceste registre cu fantezie şi doza potrivită de spirit provocator. Protagonistul Marcelo Diorio a ajuns la concluzia că toate generaţiile anterioare de femei şi de bărbaţi din familia sa, obişnuite să se conformeze normelor sociale şi să nu îşi exploreze propriile porniri - mai ales, propria sexualitate -, au creat un context karmic ce îl împinge pe el, acum, spre desăvârşirea unor astfel de căutări.

La Rosa Azul de Novalis (regia Gustavo Vinagre şi Rodrigo Carneiro)

Tocmai cu această refulare a fanteziilor sexuale, în numele bunei cuviinţe şi a unor norme sociale frustrante pentru exprimarea propriei personalităţi, ne dorim să ne jucăm în cadrul festivalului. Joi, 26 martie 2020, la miezul nopţii, după proiecţia filmului La Rosa Azul de Novalis / Floarea albastră a lui Novalis, va avea loc la Apollo 111 un spectacol-performance, Phantasm, coordonat de regizoarea de teatru Iris Spiridon, în cadrul căruia participanţii îşi vor putea exprima şi realiza cele mai ascunse fantasme, fără frica de a fi judecaţi.

Actorii, artiştii şi toţi ceilalţi oameni care doresc să-şi exprime sexualitatea prin artă şi să participe în mod creativ la acest spectacol-performance inedit şi incitant pot trimite până pe 1 martie 2020, pe adresa [email protected], un filmuleţ de un minut despre fanteziile lor secrete, fetişuri, kinky, triste, ciudate, dark, sexi, profunde, într-un cuvânt umane, care încearcă să răspundă la întrebarea: "Care este cea mai dark fantezie a ta?".


Vă invităm să achiziţionaţi deja abonamentele generale ale festivalului, la un preţ de 200 de RON, tot de pe site-ul Eventbook. Numărul acestora este limitat la 100, iar abonamentul vă oferă acces atât la toate proiecţiile de filme din cadrul ediţiei şi la evenimentul de deschidere a festivalului - care va fi cu totul special - cât şi intrări la toate proiecţiile Cineclubului One World Romania în timpul anului, un DVD la alegere din colecţia noastră, sacoşa festivalului şi multe alte bucurii şi surprize cinefile.

În aşteptarea datei de 20 februarie 2020, când vom pune în vânzare toate biletele şi vom lansa site-ul oficial al ediţiei, rămâneţi conectaţi la canalele One World Romania - pe Facebook şi pe blog - pentru a afla constant noutăţi despre ce vă pregătim la cea de-a 13-a ediţie a festivalului!

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Uniunea Cineaştilor din România
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Maghiar Balassi, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Périphérie, Festivalul SUPER, Apollo 111, Mezanin, UNATC, Agenţia Împreună, Balkan Documentary Center, Festivalul Moldox, Festivalul Verzio, Kinedok
Bilete prin: Eventbook
Parteneri media: Magic FM, Rock FM, Radio Europa Liberă, Adevărul, Cinepub, Humanitas, Observator Cultural, Historia, Perspektiva, Film Menu, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, The Institute, Films in Frame, Graphic Front, Verbs Describe Us
Partener logistic: DHL
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus