februarie 2020
Premiile Gopo, 2020
Actor de teatru, film şi televiziune, Virgil Andriescu va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră la cea de-a 14-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie 2020, la Teatrul Naţional din Bucureşti. În cele peste cinci decenii de activitate, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate şi a colaborat cu regizori consacraţi precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu şi Nae Caranfil.


Născut în 1936 la Botoşani, Virgil Andriescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1963, clasa Alexandru Finţi). Imediat după absolvire a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1965 la Teatrul de Dramă din Constanţa. De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor Ovidius din Constanţa şi Odeon din Bucureşti. A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă şi comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă de Horia Lovinescu şi Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducţia româno-maghiară, regizată de Károly Makk, Bolondos vakáció / Frumoasele vacanţe, acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri din care şase principale în filme artistice de lungmetraj, şi alte peste 30 de roluri din care şapte principale în filme de televiziune. Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum Labirintul (Şerban Creangă, 1980), Orele unsprezece (Lucian Bratu, 1985), Luminile din larg (Stelian Stativa, 1986), Umbrele soarelui (Mircea Veroiu, 1986), Priveşte înainte cu mânie (Nicolae Mărgineanu, 1993) şi Punctul zero (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar şi colaborări cu regizori precum Andrei Blaier (Fapt divers, Bătălia din umbră, Vacanţa cea mare, Divorţ... din dragoste), Lucian Pintilie (Balanţa), Dan Piţa (Pas în doi) şi Nae Caranfil (E pericoloso sporgersi).


Unul dintre cele mai importante trofee Gopo, Premiul Pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Marin Moraru (2009), Draga Olteanu-Matei (2010), Ion Besoiu (2011), Iurie Darie (2012), Mitică Popescu (2013), Radu Beligan (2014), Coca Bloos (2015), Constantin Drăgănescu (2016), Ion Dichiseanu (2017), George Mihăiţă şi Vladimir Găitan (2018), Ileana Stana Ionescu (2019).

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications.

Sponsori principali: Apa Nova, Banca Transilvania, Cellini, Mercedes-Benz
Sponsori: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC
Parteneri: IQOS, Melkior, Intercontinental
Servicii profesionale oferite de: PwC
Partener de monitorizare: MediaTRUST
Parteneri media: Europa FM, A List Magazine, AaRC.ro, Adevărul, Revista BIZ, Cinemagia, Cinemap, Culturaladuba.ro, Films in Frame, Libertatea, IQads, Movienews.ro, OK! Magazine, SMARK, Liternet, Urban.ro, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Zile şi Nopţi

Ne puteţi urmări pe:
Website: https://premiilegopo.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/PremiileGopo/
Instagram: https://www.instagram.com/premiilegopo/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC5IUzz82im_--Jvh-hDBT0w


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus