Duminică, 23 februarie 2020, a avut loc ultima sesiune de ateliere din cadrul proiectului Şcoala de bine. Proiectul a oferit elevilor din Bucureşti şi din ţară zece sesiuni de ateliere creative, fiecare sesiune fiind formată din trei ateliere: teatru, dans şi comunicare creativă. Scopul proiectului Şcoala de bine este promovarea educaţiei culturale în şcoli şi licee atât în zone rurale, cât şi în Bucureşti.
Peste 400 de copii şi tineri au participat la cele trei ateliere creative, coordonate de actorul Vlad Bălan, balerina Corina Aldea şi psihologul Bogdana Fati. Din cei 429 de elevi, peste 200 fac parte din grupuri vulnerabile.
Cele zece sesiuni de ateliere au avut loc în Bucureşti la Şcolile Gimnaziale numărul 190 şi 165 şi la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", în Prahova la Şcoala Gimnazială din comuna Gornet şi la Şcoala Gimnazială din comuna Măneciu, în Buzău la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi în Dolj la Şcoala Gimnazială "Lascăr Catargiu" Craiova, Şcoala Profesională din Valea Stanciului şi la Centrul Aripi de Lumină, Craiova.
La Şcoala de bine, cu ajutorul atelierelor creative, copiii au învăţat să se raporteze la exemple concrete în care arta şi cultura le pot fi de un folos real, de ce este important să simtă că sunt înţeleşi, de ce cărţile sunt cele mai bune resurse pentru problemele lor; cum şi de ce dansul îi face mai fericiţi, cum teatrul îi poate ajuta să rămână calmi, să socializeze mai mult, să fie mai toleranţi şi bogaţi în idei şi experienţe.
"Am învăţat că dintr-un simplu obiect pot face tot ce vreau eu şi că imaginaţia mă poartă departe." - Gabriela, 15 ani, Şcoala Gimnazială, comuna Gornet, Prahova.
Proiectul este derulat de Asociaţia Culturală ACT şi finanţat prin programul "În stare de bine", susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
***
Despre Asociaţia Culturală Act
Înfiinţat în 1995, Teatrul Act este primul teatru independent din România. În septembrie 1998, Asociaţia Culturală Act inaugurează spaţiul propriu, multifuncţional, destinat spectacolelor de teatru, muzică, film, dans şi expoziţii pe Calea Victoriei la numărul 126, unde funcţionează şi astăzi la peste 21 de ani de activitate. Teatrul ACT are experienţă în derularea de proiecte culturale pentru tineri prin cele două programe pe care le-a organizat: "Festivalul Tinerii şi Muzica" şi "Teatrul face pACT cu gashka ta din liceu". Scopul iniţial a fost familiarizarea elevilor din liceele bucureştene cu activitatea specifică unui teatru, cu spectacolul de teatru şi lumea artistică, respectiv non-artistică implicată în buna desfăşurare a fenomenului teatral.
Despre Programul În stare de bine
În stare de bine este un program de finanţare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizaţiilor neguvernamentale din România, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Obiectivul programului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, prin sprijinirea iniţiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informaţii, accesaţi www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 ţări şi o reţea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma "Implicarea face diferenţa", sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.
Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, la iniţiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică şi sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societăţii civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil şi întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.fdsc.ro.
Promovat de: Radio România Cultural, Revista Amfiteatru, LiterNet.ro, Semne Bune, The Institute, BookHub.
Mai multe detalii despre proiectul Şcoala de bine sunt disponibile pe www.teatrulact.ro sau pe pagina noastră de facebook: Şcoala de bine.
Pentru mai multe detalii: Tiana Alexe, e-mail: [email protected]