martie 2020
Concursul International George Enescu, 2020 - 2021
Noi membri ai juriilor, personalităţi marcante ale muzicii clasice la nivel internaţional; un mecanism de selecţie îmbunătăţit; două compoziţii interpretate în premieră mondială la Gala de deschidere; 19 concerte şi recitaluri, ale căror bilete sunt în vânzare; dirijori de marcă; un site nou şi un concept de comunicare care explorează frumuseţea pe care muzica o aduce în viaţa noastră: acestea sunt doar câteva din noutăţile cu care vine Concursul Internaţional George Enescu în 2020.

Un concurs mai competitiv

"Schimbările prin care trece Concursul Enescu în acest an au rolul de a-i consolida poziţia la nivel internaţional. Ne dezvoltăm, ca răspuns la numărul tot mai mare de concurenţi şi ca să continuăm să atragem cât mai mulţi muzicieni talentaţi. Menţinem standardele ridicate şi contribuim la promovarea internaţională atât a laureaţilor, cât şi a muzicii lui Enescu", a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi Concursului George Enescu.

Concursul Enescu se desfăşoară în perioada 29 august - 20 septembrie 2020, aceasta fiind a XVII-a ediţie. Organizatorii au îmbunătăţit mecanismele de selecţie; au atras noi personalităţi ale muzicii clasice în comisiile de jurizare, au implicat mai mulţi foşti laureaţi ai concursului în procesul de evaluare a noilor generaţii de artişti; au relansat website-ul www.festivalenescu.ro, platforma oficială de comunicare online a Concursului şi Festivalului Internaţional George Enescu, pentru a oferi atât accesibilitate şi informaţii practice concurenţilor care vor să se înscrie, cât şi cele mai importante noutăţi de interes fanilor săi. Noul website www.festivalenescu.ro vine cu o serie de îmbunătăţiri tehnice şi de conţinut, pentru a oferi informaţii utile, în timp real, tuturor categoriilor de utilizatori: concurenţi, membri ai juriilor, jurnalişti şi public larg.

Concursul păstrează cele patru secţiuni (vioară, violoncel, pian şi compoziţie). Până pe 15 aprilie 2020, prin intermediul www.festivalenescu.ro (secţiunea Înscrie-te), tinerii muzicieni pot trimite aplicaţiile online, la secţiunea corespunzătoare, împreună cu scurte demonstraţii video ale performanţelor artistice.

Concursul Enescu 2018 - Finala Pian (foto: Alex Damian)

Frumuseţe în viaţă

Tema de comunicare a Concursului Enescu 2020 este "Frumuseţe în viaţă", pentru că muzica, aşa cum spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă. "Când două inimi comunică direct, frumuseţea îşi face loc în viaţă, fără să ţină cont de griul, luptele şi tensiunile cotidiene. Când vorbele tac, muzica prinde glas şi ne face să trăim Frumuseţe pură. Vrem ca ediţia 2020 a Concursului Enescu să fie şi o competiţie pentru a face loc frumuseţii în viaţa noastră şi în spaţiul public", a declarant presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului Enescu. Mai mult decât să fie tehnic foarte buni, marele dar pe care concurenţii îl vor face publicului va fi să le aducă frumuseţe în viaţă şi să îi scoată din cotidian.

Ofertă bogată pentru artişti şi public

Un număr total de 19 recitaluri şi concerte sunt programate la ediţia 2020, atât ca etape de concurs cât şi ca recitaluri extraordinare, susţinute de muzicieni-reper ai momentului, membri ai juriilor.
Ediţia 2020 se va deschide cu un Concert de Gală pe scena Ateneului Român, susţinut de trei dintre laureaţii ediţiei 2016: Gyehee Kim (vioară), Yibai Chen (violoncel) şi Viktoria Vassilenko (pian).
Aceştia vor interpreta în premieră mondială "Brahmsodia" - triplu-concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 169, compus de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziţie George Enescu 1991, special pentru această ediţie.
Tot în premieră va fi interpretată şi lucrarea câştigătorului de la secţiunea de compoziţie din 2018, Alexandru Murariu "Concert pour clarinette et orchestre".
Pe durata concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs. Accesul este gratuit la primele două etape, biletele şi abonamentele fiind cu vânzare doar pentru etapele semifinale şi finale, precum şi pentru Recitalurile speciale şi Gala de deschidere.
Trei mari dirijori ai lumii - Wilson Hermanto (Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala - Italia), Nabil Shehata (Dirijor Principal al Filarmonicii Südwestfalen - Germania), Josep Caballé Domenech (Director Muzical al Colorado Springs Philharmonic - SUA) participă în premieră în 2020 la concurs. John Axelrod (Director Muzical şi Artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla), cel de-al patrulea dirijor, a fost prezent şi la ediţia din 2016.
O serie de premii noi au fost introduse pentru a anima spiritul de competiţie - atât în sume de bani (valoarea totală a acestora depăşind 100.000 Euro) dar, cel mai important, în promovarea internaţională şi lansarea artistică a celor mai talentaţi dintre concurenţi.
Câştigarea locului I la Concursul Enescu 2020 este biletul de acces pe scena Festivalului Internaţional George Enescu, la ediţia 2021 - cei mai talentaţi dintre concurenţi vor avea oportunitatea de a concerta la ediţia următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Berlin Radio Symphony Orchestra ş.a.).

Concursul Internaţional George Enescu în fapte şi cifre

Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

Prima ediţie a concursului, organizat independent de Festivalul George Enescu, a avut loc în anul 2014, cu 240 de tineri artişti înscrişi, din 36 de ţări. Numărul de concurenţi a crescut gradual, concursul atrăgând anual cei mai buni tineri tehnicieni ai muzicii clasice din toată lumea.

În 2018, concursul a numărat 420 de concurenţi înscrişi, din 46 de tari, iar Galele de închidere şi deschidere au fost sold out.

Remarcabili solişti precum pianiştii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu şi Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu precum şi cei mai cunoscuţi muzicieni români din noua generaţie - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu, Stefan Tarara, Valentin Răduţiu, Mihai Ritivoiu, - sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus