martie 2020
Teatrul Bulandra continuă seria difuzărilor online - pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro - cu trei spectacole care au rămas în memoria spectatorilor prin interpretări de excepţie şi puneri în scenă revoluţionare.


Astfel, Unchiul Vanea de A.P. Cehov, pus în scenă de regizorul ucrainian Yuri Kordonsky în anul 2001, este transmis miercuri, 1 aprilie 2020, ora 19.00. Filmarea este obţinută prin amabilitatea Societăţii Române de Televiziune, Casa de Producţie TVR. De menţionat este faptul că în producţia TVR sunt invitaţi doi actori care nu apăreau în distribuţia iniţială, respectiv Coca Bloos (în locul regretatei Irina Petrescu) şi András Demeter (în locul lui Şerban Pavlu).

"În acest moment mă preocupă foarte mult problema timpului. Ce este timpul? Ce face cu noi? Cum se scurge el, deşi nu e liniar. E ca un tren care a pornit, dar care în acelaşi timp este suspendat în timp. Trenul ăsta nebun, absolut dement, care stă pe loc. Teoretic, întotdeauna am fost conştient că tema piesei este timpul. Dar percepeam totul la nivel teoretic. Acum nimic nu mai este teoretic, sunt mai bătrân cu treisprezece ani şi văd cum şi peste ceilalţi au trecut aceşti ani. Această stare cuprinde şi dispariţia Irinei Petrescu. Ea trăieşte oricum în acest spectacol, este acolo, mulţi ani din viaţa ei sunt acolo. O ţin minte pe Irina, o simt. Ating decorul, dar exact acolo l-a atins şi ea. Când realizezi asta, deja nu mai poţi să îl atingi la fel, să îi ignori povestea. Este experienţa noastră, iar durerea pierderilor este cuprinsă acolo. Tema timpului, tema vârstei, îmi sună astăzi mult mai actual, faţă de atunci când eram tânăr şi mă gândeam că vom îmbătrâni cu toţii, la un moment dat. Acum lucrul acesta a devenit realitate." - declara regizorul Yuri Kordonsky în timpul filmărilor pentru TVR.

După încheierea transmisiunii online, spectacolul poate fi văzut şi pe TVR 3, sâmbăta 2020, 4 aprilie 2020, ora 20.00, cu reluare duminică, 5 aprilie 2020, ora 14.00.

Vineri, 3 aprilie 2020, ora 19.00 - pe pagina oficială de facebook şi pe site-www.bulandra.ro, www.smartradio.ro - este transmis spectacolul Îngropaţi-mă pe după plintă de Pavel Sanaev, montat de Yuri Kordonsky la Teatrul Bulandra în anul 2011, cu Mariana Mihuţ şi Marian Râlea în rolurile principale.

"Îngropaţi-mă pe după plintă de Pavel Sanaev abordează o temă importantă, profundă. Sunt mai multe întrebări care ţin de suflet. Oare ce este sufletul? Care sunt cele mai frumoase şi cele mai îngrozitoare laturi ale sale? Acolo încap în acelaşi timp: dragostea, ura, frumuseţea şi hidoşenia. Marii scriitori despre asta au scris. Pentru mine, restul nu are însemnătate." declara Yuri Kordonsky.

Săptămâna teatrală Bulandra online se încheie în acorduri muzicale cu spectacolul de operă Orfeu şi Euridice, o nouă versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck, regia Alexandru Darie difuzat duminică, 5 aprilie 2020, ora 19.00. Producţia este realizată în colaborare cu Studioul experimental de operă şi balet Ludovic Spiess (Opera Naţională Bucureşti) în anul 2008.

Alexandru Darie ne oferă un drum halucinant prin istorie, prin poveştile de iubire ale epocilor trecute şi prezente, o simfonie de trăiri şi emoţii ce subliniază mesajul acestui spectacol: Dragostea este singura constantă într-un Univers infinit; ea transcende timpul şi spaţiul.

Despre puterea teatrului de a revela adevăruri, despre suflet şi cotloanele sale cele mai ascunse, despre puterea iubirii şi nu numai în trei spectacole de excepţie, trei spectacole în care îi puteţi revedea pe minunaţii actori ai Teatrului Bulandra.

Vă aşteptăm la Teatrul Bulandra online!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus