aprilie 2020
Articole diverse
Motto: "We are such stuff as dreams are made on. / Suntem materia din care sunt plămădite visele."
(William Shakespeare, Furtuna)
 

Teatrul Bulandra s-a remarcat de-a lungul timpului prin actori de elită şi regizori de excepţie care au creat spectacole de prestigiu. În această perioadă de restrişte, prin programul pe care îl propune, Teatrul Bulandra îşi doreşte să întoarcă spectatorilor săi o parte din iubirea pe care generaţii după generaţii i-au arătat-o. Aşa am putut ajunge online în 975.432 de locuinţe de români din Bucureşti, din România şi din întreaga lume!

În săptămâna care va urma, publicul de pretutindeni îşi va putea aminti de montări celebre şi va putea revedea online - pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro - producţii de neuitat din repertoriul Teatrului.

Ziua de 23 aprilie 2020 este una marcantă pentru lumea teatrului de pretutindeni pentru că reprezintă data naşterii lui William Shakespeare. Pentru a sărbători acest moment atât de special, Teatrul Bulandra intenţionează să dedice săptămâna 20-26 aprilie 2020 operelor marelui dramaturg montate de-a lungul timpului pe cele două scene ale sale.

Astfel, în intervalul menţionat, pe pagina oficială de facebook a Teatrului Bulandra vor fi prezentate, cu fotografii şi informaţii, 23 de spectacole pe texte de Shakespeare puse în scenă la Teatrul Municipal L.S. Bulandra, în perioada 1947-2020. Multe dintre fotografiile care urmează să fie postate sunt inedite şi expuse pentru prima dată publicului larg. Vor fi imagini din puneri în scenă celebre precum: Cum vă place montat în anul 1961 de Liviu Ciulei; Julius Caesar pus în scenă de Andrei Şerban în anul 1968; Hamlet regizat de Alexandru Tocilescu în 1985, Îmblânzirea scorpiei din anul 2000, în regia lui Mihai Măniuţiu şi multe alte spectacole. Cu această ocazie, vor putea fi revăzuţi în roluri importante din cariera lor actorii care au scris istoria Teatrului Bulandra cum ar fi: Fory Etterle, Beate Fredanov, Octavian Cotescu, Ileana Predescu, Clody Bertola, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Florian Pittiş, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ştefan Bănică, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, Virgil Ogăşanu, Emmerich Schäffer, Oana Pellea, Marcel Iureş şi atâţia alţii...

Pe lângă documentarea şi ilustrarea celor 23 de producţii, Teatrul Bulandra va continua transmiterea pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro a unor montări importante din repertoriul său.

Miercuri, 22 aprilie 2020, ora 19:00 se va transmite în regim de live streaming filmul realizat în timpul repetiţiilor la spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regizat de Liviu Ciulei în 1979. Filmul este realizat de criticul şi istoricul de film Costel Safirman şi surprinde imagini cu actorii: George Constantin, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Ştefan Bănică, Florian Pittiş, Fory Etterle, Ion Caramitru lucrând cu regizorul şi mentorul multora dintre ei, Liviu Ciulei. Această transmisie este realizată prin bunăvoinţa şi cu acordul domnului Costel Safirman.

Furtuna, 1978 - Liviu Ciulei, Florian Pittiş, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru

Joi, 23 aprilie 2020, ora 19:00, în ziua în care este aniversat William Shakespeare, Teatrul Bulandra transmite în regim de live streaming înregistrarea spectacolului Poveste de iarnă, în regia lui Alexandru Darie (1994). Poveste de iarnă este a doua montare a Alexandru Darie la Teatrul Bulandra (prima fiind Mephisto de Horia Gârbea) şi va reprezenta un moment important din viaţa sa regizorală, cu această producţie Teatrul Bulandra, regizorul şi actorii fiind nominalizaţi în anul 1995 la cinci premii UNITER pentru: cea mai bună regie, cel mai bun spectacol, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cea mai bună scenografie, iar Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru i-a acordat premiile pentru cel mai bun spectacol al anului şi cel mai bun actor în rol principal.

Poveste de iarnă, 1994 - Ştefan Bănică jr., Oana Pellea

Ca de fiecare dată, Teatrul Bulandra a pregătit pentru spectatorii săi un program online plin de substanţă şi, cu ocazia aniversării lui William Shakespeare, va readuce în prim plan două producţii care au însemnat un moment de turnură definitoriu atât din punct de vedere vizual cât şi al abordării regizorale şi interpretării actoriceşti.

Vă aşteptăm la Teatrul Bulandra online!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus