aprilie 2020
În aceste vremuri pline de încercări, în care lumea se închide, Odeonul rămâne deschis.

Continuăm seria Marilor Spectacole @ODEON difuzate săptămânal online şi vă oferim joi, 23 aprilie 2020, ora 18:00, spectacolul La Ţigănci după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater (data premierei: 22 iunie 1993).

Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook, pe site-ul SmartFM, secţiunea Live Fever şi va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24:00. Vă rugăm să fiţi îngăduitori vizavi de calitatea filmării, pentru că înregistrarea a fost realizată pentru arhiva teatrului şi nu pentru difuzare. Vă mulţumim pentru înţelegere!

"În La Ţigănci, lucrul important era descoperirea că publicul poate să se integreze în spectacol."
(Alexander Hausvater)

Adriana Trandafir şi Florin Zamfirescu în La Ţigănci (1993)

"Fastuos, de o teatralitate luxuriantă", spectacolul La Ţigănci s-a bucurat deopotrivă de aprecierea publicului şi a criticii de specialitate. A fost a doua colaborare a actorilor Teatrului Odeon cu Alexander Hausvater, după ce în 1991, regizorul, revenit în România din Canada, a montat pe scena Odeonului un spectacol cu un succes răsunător: ...Au pus cătuşe florilor după F. Arrabal. Ambele texte, La Ţigănci (1993) şi ...Au pus cătuşe florilor (1991), au fost adaptate de poetul Cristian Popescu.

"De la început, Cristian Popescu era un spirit total revoluţionar. Era cineva care nu mai văzuse teatru şi când venea la repetiţii plângea ca un copil. Era cineva care-şi căuta cuvintele zile întregi; fugeam după el prin oraş că n-a terminat textul, fugea de mine, se îmbăta... Pentru a prezenta o frază, trăia cu ea zile întregi... Era un artist adevărat; întrebat fiind la conferinţa de presă "Tu ce-ai făcut în spectacol?", a spus: "Am fost la cheremul lui Hausvater şi în folosul spectacolului". Un fenomen care nu prea se mai întâmplă, în care cineva cu capacităţile lui poetice se pune la dispoziţie total."
(Alexander Hausvater)

Florin Zamfirescu în La Ţigănci (1993)

Filmarea care va fi transmisă joi, 23 aprilie 2020, începând cu ora 18:00, a fost realizată în 2003, când s-au sărbătorit zece ani de la premieră, ocazie cu care a fost lansată cartea La Ţigănci... cu Popescu (Editura "Semne", Bucureşti), semnată de Mugur Arvunescu, un volum care vorbeşte despre experienţa extraordinară de lucru a întregii echipe la acest spectacol. Mugur Arvunescu a reunit mărturiile tuturor colegilor săi, iar rezultatul a fost foarte emoţionant:

"Această carte mi-a fost comandată. Cererea a fost rostită imperativ de un grup de fiinţe mai puţin capabile de înţelegere:
Un poet, ale cărui vorbe le rostesc în fiecare seară cu aceeaşi emoţie pentru că ele alcătuiesc în spaţiu un drum între viaţă şi moarte - Cristian Popescu;
Un fiu risipitor, plecat de niciunde spre nicăieri în căutarea (nevolnică speranţă) a propriei identităţi - Alexander Hausvater;
Un alchimist al sunetelor ce scapă minţii, pentru ca să ne răscumpere inima şi sufletul - Adrian Enescu;
Un grup de zurbagii ai vieţii şi ai nopţii, stăpâni nemiloşi ai fantasmelor şi iluziilor, înfăşuraţi cu disperare în mantia propriei singurătăţi - Actorii Lor le aparţine această carte pe care m-au silit să o scriu."
(Mugur Arvunescu) 


"Pentru Alexander Hausvater nuvela lui Mircea Eliade este pretext de desfăşurări ideatice şi imagistice despre ţigan ca singura punte naturală între Occident şi Orient. Apropierea de viaţă gitană este o posibilitate pentru lumea modernă şi desacralizată de a accede la ritual, la rădăcini, la conştiinţa mitologică. Povestirea profesorului Gavrilescu devine, în cutia cu miracole care este teatrul, un drum iniţiatic deopotrivă pentru actori şi spectatori. O întâlnire prin care suntem invitaţi să exorcizăm răul din noi, odată cu eroul."
(Ludmila Patlanjoglu) 

"În La Ţigănci acţiunea şi personajele devin fragmente care îşi caută întregul - personajul principal este jucat de cinci actori, nu se imită un om ci se recompune un sens şi o existenţă din fragmente de personalitate. Fragmentul existenţei însă trebuie luat ca un dat, chiar dacă o anumită nostalgie a vechilor modele persistă: ce bine era când lumea era în alb şi negru; nu mai suntem aşa - suntem o lume de cioburi, în care cel mai tragic lucru e sa priveşti neputincios tragedia."
(Doru Mareş) 

La Ţigănci (1993)

La Ţigănci

după Mircea Eliade
Regia: Alexander Hausvater
Text pentru spectacol: Cristian Popescu
Decor: Constantin Ciubotariu
Costume: Irina Solomon şi Dragoş Buhagiar
Muzica: Adrian Enescu

Distribuţie: Adriana Trandafir, Florin Zamfirescu, Carmen Tănase, Marius Stănescu, Gelu Niţu, Ionel Mihăilescu, Camelia Maxim, Laurenţiu Lazăr, Constantin Cojocaru, Mugur Arvunescu, Dan Bădărău, Iuliana Ciugulea, Mirela Dumitru, Şerban Ionescu, Angela Ioan, Ioan Batinaş, Diana Gheorghian

Teatrul Odeon este alături de voi în aceste zile delicate, în care vă îndemnăm să aveţi grijă unii de ceilalţi. #stamacasa

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus