mai 2020
Articole diverse
Pentru spectatorii noştri din peste un milion de locuinţe de români din întreaga lume, perioada de distanţare socială a însemnat şi bucuria reîntâlnirii cu câteva dintre spectacolele de succes, cu o parte dintre regizorii şi actorii care au îmbogăţit cele două scene ale Teatrului Bulandra. Momente unice care au atins sufletele românilor de pretutindeni şi uneori le-au prilejuit un zâmbet sau, de ce nu, o lacrimă... De fapt, acesta este sensul teatrului: să-i ajute pe oameni să înţeleagă şi să depăşească vremurile pe care le trăiesc.

Din dorinţa de a-şi continua misiunea deja începută, aceea de a fi mereu aproape de spectatorii săi, Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra continuă seria difuzărilor online pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro şi deschide în săptămâna 4-10 mai 2020, prin propunerile alese spre difuzare, un studiu asupra arhetipurilor umane.

Miercuri, 6 mai 2020 şi vineri, 8 mai 2020, ora 19.00, doi regizori de succes - Mihai Măniuţiu şi Alexandru Tocilescu - şi două personaje care au făcut istorie - Caligula şi Oblomov - îşi dau întâlnire la Bulandra online.


Teatrul Bulandra dedică săptămâna 4-10 mai 2020 personajelor masculine care au rămas întipărite în mintea oamenilor pentru "nebunia" lor şi pentru convingerea sau plăcerea cu care şi-au urmărit cauza, două personaje care au reprezentat o sursă de inspiraţie atât pentru regizorii cât şi pentru actorii de pretutindeni.

Mihai Măniuţiu este printre regizorii care au montat de mai multe ori în carieră texte cu personaje importante din istoria şi dramaturgia universală (Richard III de W, Shakespeare, Antigona de Sofocle, Caligula de A. Camus, Faust de Christopher Marlowe). De asemenea, se numără printre acei creatori cărora le place să lucreze cât mai mult cu aceiaşi actori. În acest caz, cu Marcel Iureş, Oana Pellea şi Marian Râlea. Astfel, în 1996 montează la Teatrul Bulandra spectacolul Caligula de Albert Camus, din distribuţie făcând parte actorii: Marcel Iureş, Irina Petrescu, Oana Pellea, Cornel Scripcaru, Marian Râlea, Silviu Geamănu, Ion Besoiu, Constantin Ghenescu, Mirela Gorea, Constantin Drăgănescu, Ionel Mihăilescu.
Producţia a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol în anul 1996.
Caligula de Albert Camus, un spectacol de succes la vremea respectivă, va fi difuzat online miercuri, 6 mai 2020, ora 19.00 pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro.

Al doilea personaj prezent în săptămâna 4-10 mai 2020 la Teatrul Bulandra este Oblomov, cel care face ca nimeni altul elogiul lenei. Oblomov este întruchiparea lenei absolute, a plăcutei toropeli în starea de a nu face nimic, devenită mod de existenţă. Oblomov, după I.A. Goncearov, dramatizarea Mihaela Tonitza Iordache este pus în scenă de cunoscutul şi regretatul Alexandru Tocilescu, cheia spectacolului fiind tocmai lenta scufundare într-o regală lâncezeală.
Alexandru Tocilescu îşi priveşte eroul cu înţelegere, dar şi cu ironie. Departe de realitate, scufundat în sine, Oblomov zace în pat. În lumea lui amorţită, ceilalţi se întrevăd ca prin ceaţă, chiar şi iubirea, atunci când i se arată.

Oblomov s-a jucat pe scena Teatrului Bulandra timp de mai multe stagiuni şi a fost premiat în 2003 cu Premiul Naţional pentru cel mai bun actor (Mihai Constantin), nominalizat în 2004 la Gala Premiilor UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Virginia Mirea) şi premiat în 2004 cu premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie (Dragoş Buhagiar). Din distribuţie fac parte actorii: Mihai Constantin, Constantin Dinulescu, Mihai Verbiţchi, Ana Maria Moldovan / Nicoleta Hâncu / Corina Moise, Virginia Mirea, Şerban Cellea, Ion Besoiu, Rudy Rosenfeld, Gheorghe Ifrim, Şerban Pavlu.
Spectacolul Oblomov, după I.A. Goncearov, va fi difuzat online vineri, 8 mai 2020, ora 19.00 pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro, www.smartradio.ro.

Teatrul Bulandra este cunoscut pentru profunzimea şi calitatea artistică a spectacolelor şi îşi propune să aducă în prim-plan cunoaşterea istoriei şi a literaturii universale. Caligula şi Oblomov sunt primele propuneri dintr-o serie de studiu asupra arhetipurilor umane. Cele două reprezentaţii se recomandă prin calitatea punerii în scenă şi prin măiestria interpretărilor actoriceşti.
Vă aşteptăm la Teatrul Bulandra online!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus