mai 2020
Articole diverse
Se poate spune că o instituţie precum Teatrul "Bulandra" există şi este ceea ce este şi datorită trecutului său. După ce a prins contur şi avânt datorită celei căreia îi poartă numele, Teatrul Municipal "Lucia Sturdza Bulandra" a atins un alt nivel artistic datorită scenografului, regizorului, actorului şi formatorului de trupă care a fost Liviu Ciulei. Timp de mai bine de zece ani cât s-a aflat la conducerea Teatrului "Bulandra" şi ani buni după, în calitatea sa de regizor, Liviu Ciulei a dat o nouă direcţie, a "reteatralizat teatrul" şi a format generaţii întregi de actori.

În acest context şi pentru a-i omagia cum se cuvine pe cei cărora le datorează prestigiul şi nivelul artistic de care se bucură, Teatrul "Bulandra" dedică săptămâna 11-17 mai 2020 cunoscutului şi prestigiosului om de teatru Liviu Ciulei. Astfel, în perioada menţionată, pe pagina oficială de facebook a Teatrului vor fi prezentate, prin intermediul fotografiilor şi al scrierilor de specialitate, spectacolele puse în scenă de Liviu Ciulei la instituţia de care îi este legat numele. De precizat este faptul că, deşi de-a lungul anilor a semnat scenografia, a fost actor şi a regizat peste 50 de spectacole, în săptămâna 11-17 mai 2020 Liviu Ciulei va fi prezentat doar în calitatea sa de regizor.

De asemenea, păstrând obiceiul devenit deja tradiţie de a difuza spectacole online, pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro şi www.smartradio.ro, Teatrul "Bulandra" va prezenta timp de trei zile la rând - miercuri, 13 mai, joi, 14 mai şi vineri 15 mai 2020, la ora 19:00 - filmul documentar Se repetă... Hamlet (cu participarea regizorului Liviu Ciulei, redactor: Ion Parhon, editor imagine: Sebastian Chelu, scenariul şi imaginea: Corina Tudose, producător: Doina Teodoru) realizat de TVR2 şi Teatrul Naţional de Televiziune, spectacolul Hamlet de William Shakespeare (cu Marcel Iureş în rolul titular) şi respectiv Clipe de viaţă de William Saroyan (cu Gina Patrichi şi Petre Gheorghiu). Cele trei producţii sunt obţinute şi difuzate online prin bunăvoinţa Televiziunii Române.


"O mare lecţie de teatru semnată de Liviu Ciulei, rămâne şi o probă a profunzimii intelectuale şi a unei seriozităţi cu care astăzi slujitorii scenei se întâlnesc mai rar. Lecţia de modestie oferită de regizor (care a participat până la montajul final al filmului), lecţia de seducţie culturală practicată de Ciulei, care n-a uitat să amintească şi alte performanţe ale unui fost coleg (de talia lui Fory Eterle) sunt oferite spectatorului care n-a ajuns sa vadă montarea de la Bulandra într-un incitant montaj al intervenţiei protagoniştilor, echipei tehnice, autoarei traducerii, Nina Cassian etc., care au materializat o viziune de referinţă asupra "dramei situaţiilor impuse". - scria Călin Stănculescu în România liberă.

Difuzat, joi, 14 mai 2020, la ora 19:00, spectacolul Hamlet de William Shakespeare a însemnat revenirea regizorului Liviu Ciulei la Teatrul "Bulandra" în anul 2000, după o absenţă de nouă ani. Din distibuţie fac parte actorii: Marcel Iureş (Hamlet), Victor Rebengiuc/Dan Astilean (Claudius), Ion Cocieru (Fantoma tatălui lui Hamlet, Actorul principal), Valeria Seciu (Gertrude), Ion Pavlescu (Polonius), Ştefan Bănică jr. (Laertes), Adriana Titieni (Ofelia), Andrei Aradits (Horatio), Răzvan Vasilescu (Rosencrantz), Cornel Scripcaru (Guildenstern), Igor Chistol (Fortinbras), Valentin Popescu (Voltimand), Mihai Cibu (Cornelius), Şerban Pavlu (Marcellus), Gheorghe Ifrim (Bernardo), Costel Caşcaval (Francesco), Petre Lupu (Osric), Răzvan Savescu (Reinaldo), Irina Petrescu (Actriţa principală), Mihai Constantin (Groparul), Adrian Ciobanu (Al doilea actor, Al doilea gropar), Silviu Geamănu (Un preot, al treilea actor), Alina Berzunţeanu, Oana Tudor (Doamnele de onoare), Mircea Gogan (Un domn, Un marinar).

Maratonul teatral semnat de Liviu Ciulei se încheie vineri, 15 mai 2020, ora 19.00, cu producţia Clipe de viaţă de William Saroyan, montat de Liviu Ciulei în anul 1967, în care apare şi în calitatea de actor, alături, printre alţii, de Petre Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorin Dron şi Dumitru Furdui.

O personalitate internaţională de talia lui Liviu Ciulei şi spectacole în care se regăsesc actori ai Teatrului "Bulandra" şi nu numai fac din aceste trei întâlniri online, în perioada 13-15 mai 2020, momente care amintesc de bucuria trăită într-o sală de spectacol. Vă aşteptăm, aşadar, să ne vizitaţi online, pe pagina oficială de facebook şi pe site-urile www.bulandra.ro şi www.smartradio.ro, în săptămâna dedicată teatrului de calitate şi montărilor de neuitat ale regizorului Liviu Ciulei la Teatrul "Bulandra"!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus