Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Articole diverse

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Fermecătorul dar... Ileana Popovici, la aniversare


mai 2020
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Miercuri, 13 mai 2020..., un personaj cu totul deosebit în peisajul muzical şi cinematografic al României (cea "socialistă"!) împlineşte... un an mai mult decât anul trecut. O DOAMNĂ; deşi nu depune niciun efort ca să arate astfel. Dimpotrivă. Jovială, deloc sofisticată, cu atât mai puţin "importantă". Deschisă şi directă. Sinceră, hazoasă şi amuzantă şi... gata cu adjectivele, deşi nu s-au terminat; dar nu vreau ca mulţimea lor să pară un potop de elogii, aşa cum pretind şi obţin unii, chipurile / vremelnic importanţi.

Nu. Doamna Ileana Popovici a trecut prin viaţă - aşa cum povesteşte, deloc afectat, legănându-se lejer în scrânciobul de lemn din curtea casei - cu seninătate, cu încredere şi cu zâmbetul pe buze. Fată de preot şi de învăţătoare, adică intelighenţia satului tradiţional, refugiaţi din Basarabia şi stabiliţi la Buturugeni, lângă Bucureşti - acolo unde trăieşte şi azi, împreună cu soţul, sora şi nepoţii, crescând flori şi pomi, hrănind găini, pisici şi alte orătănii de-ale curţii, se bucură acum, cu seninătate şi o aleasă împăcare, de frumuseţea naturii.

Amintirile curg fluent, emanând un iz plăcut de nostalgie bine temperată. Printr-un aranjament al sorţii, a făcut şcoala de muzică, unde a fost admisă după ce a cântat, la examen... Tatăl nostru. Harnică şi modestă, cu o ambiţie constructivă şi cu o fire deschisă, ce o făcea simpatică şi atrăgătoare, şi-a obţinut competenţa urmând conservatorul de muzică. A cunoscut lumea artistică a Capitalei; a colaborat, s-a împrietenit şi chiar s-a iubit cu nume de prim rang ale muzicii uşoare şi ale filmului: Lucian Pintilie, Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu,... şi alţii. O spune firesc, fără pic de afectare. Asta i-a fost viaţa; poate nu deosebit de strălucitoare, dar una deloc oarecare. Dimpotrivă. Secvenţele cu care postul Cinemaraton, gazda teleaniversării, a ilustrat această confesiune aniversară, ne-o arată în Reconstituirea; primul dintre cele douăsprezece filme în care a jucat şi unde - deşi neprofesionistă într-ale actoriei - se armonizează perfect cu un George Constantin sau Emil Botta, cu Ernest Maftei, cu la fel de debutanţii Mihăiţă şi Găitan. Talentul muzical i-a deschis şi calea ilustraţiei muzicale în alte producţii de cinema şi televiziune, oferindu-i ocazia să lucreze, ca redactor muzical, cu profesionişti de elită precum Dumitru Capoianu sau Paul Urmuzescu.

O viaţă de om, frumoasă şi împlinită... atât cât a vrut Cel de Sus. Traiectoria unei femei preţuite, admirate, jinduite, dar care a evitat să-şi croiască hainele cele noi de divă; deşi i-ar fi fost la îndemână să o facă! O femeie care acum, la peste 70 de ani de viaţă, continuă să semene cu eroina care "râdea ca proasta" în Reconstituirea, atârnată parcă de radioul portabil ce-i revarsă în ureche, iar nouă în amintiri, electrizantul Little Man al lui Sonny & Chair: "Little man, when you stand by my side / Then I know I don't have to hide from anyone /And I pray that we'll stay just that way /'Till the day comes along when we catch the sun".


Chiar dacă nu a jucat şi în filmul lui Ermanno Olmi, îi putem spune, cu dragoste, respect şi multă preţuire: Lunga vita alla Signora! Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Bogdan Burileanu


Alte articole

 Independenţa Film vine la tine acasă cu Parasite şi alte filme premiate cu Palme d'Or , Comunicat de presă
 HAPPYCINEMA oferă noi documentare şi un portofoliu variat de producţii online, Comunicat de presă
 S-au deschis înscrierile pentru ediţia 2020 a rezidenţei de scenaristică Pustnik, Comunicat de presă
 Accesibilizarea inefabilului... împieliţat, Marian Rădulescu
 S-a stins Dumitru Carabăţ, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer