mai 2020
Articole diverse
Ţinând cont de situaţia actuală a artiştilor, care din cauza crizei Coronavirus nu au mai putut performa, iar  multe apariţii concertistice le-au fost anulate pe plan internaţional, la iniţiativa violonistului vienez Daniel AUNER a fost creată platforma konzertsaal.at pentru a le oferi artiştilor posibilitatea atât de a susţine concerte în această perioadă, cât  şi pentru a rămâne în contact cu publicul larg prin intermediul transmisiilor on-line. Astfel, sub deviza "Arta nu trebuie să fie în zadar.", începând cu luna martie a.c. au fost prezentate concerte susţinute de unii dintre cei mai importanţi artişti ai momentului, publicul vizitator având posibilitatea de se bucura de un concert live şi în acelaşi timp - prin achiziţionarea de bilete - de a susţine artiştii în toată această perioadă de izolare. 
 
Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură sprijină iniţiativa violonistului austriac Daniel AUNER de susţinere a artiştilor pe perioada pandemiei şi vă invită luni, 25 mai 2020, de la ora 14:30 (15:30 ora României), să participaţi la concertul on-line de la Viena "STARS IN THE SKY" cu soprana Rodica VICA şi  ţiterista austriacă Barbara LAISTER- EBNER. Biletele pentru acest concert pot fi cumpărate accesând următorul link: https://www.konzertsaal.at/event-details/stars-in-the-sky şi parcurgând următorii paşi: după accesarea link-ului selectaţi numărul de bilete dorit şi accesaţi butonul Jetzt kaufen/Cumpără acum, apoi completaţi informaţiile despre cumpărător Vorname/Nume şi Nachname/Prenume, adresa de email şi daţi Weiter/Continuă; la pasul următor Zahlung/Plată introduceţi datele/coordonate cardului cu care faceţi plata (număr card, numele posesorului, data expirării, codul CVV, adresa, oraşul, codul poştal, număr de telefon) sau optaţi pentru una dintre modalităţile de plată enumerate şi treceţi la pasul următor Kostenpflichtig bestellen/Plătiţi comanda; după acest ultim pas veţi primi o confirmare şi un bilet pe adresa de e-mail, bilet care conţine codul de accesare a platformei pentru a putea vizualiza concertul.
 
***
DUO-ul propune un proiect muzical inedit realizat în totalitate din cântece de leagăn şi intitulat Stelele-n cer. Titlul provine de la ultimul poem al lui Mihai Eminescu, transpus muzical de către Nicolae Bretan. Piesa constituie de altfel şi lucrarea centrală a acestui recital atmosferic. Evenimentul promovează̆ în acelaşi timp şi CD-ul cu acelaşi nume, înregistrat la Viena în 2018. Conţinând 16 cântece de leagăn din întreaga lume, repertoriul este o adevărată̆ demonstraţie de multiculturalitate, prin perspectiva limbilor în care se interpretează̆: română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, japoneză şi ladino (sefardă). Cei mai mari compozitori au dedicate opusuri de o reală valoare acestui gen, oferind o paletă extrem de variată stilistic: Nicolae Bretan, Paul Constantinescu, Federico Garcia Lorca, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms ş.a..
Barbara LAISTER-EBNER a fost invitată de celebrul dirijor Riccardo Muti să se alăture renumitei Filarmonici din Viena ca solistă în cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena din 2018. Succesul acestei prezenţe scenice a clasat-o în topul mondial al instrumentiştilor de renume şi a făcut ca ţitera să se transforme dintr-un instrument istoric, într-un instrument de interes, Barbara Laister-Ebner devenind un adevărat ambasador al său. Ţitera clasică este un instrument muzical cu corzi ciupite, apărut în secolul al XIX-lea, în Germania, fiind urmaşa cithar-ei antice. Barbara Laister- Ebner cântă la o ţiteră vieneză cu 42 de corzi.
Site: www.laister-ebner.com
 
Rodica VICĂ, soprană: este invitata celor mai importante opere și filarmonici atât din ţară, cât şi din străinătate, fiind în acelaşi timp câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale: Premiul I la Concursul International de muzică barocă "La Stravaganza" din Cluj- Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Radiodifuziunii Române "Drumul spre celebritate", Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului "Ion Dacian" pentru Tineri Interpreţi ş.a.. Printre ultimele succese profesionale ale sopranei se numără̆ concerte alături de orchestra Musica Ricercata, debutul la Müpa Budapest și premiera mondială a nou-descoperitului oratoriu Strigoii de George Enescu, alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin. De asemenea, tot ea a realizat şi premiera discografică a acestei fascinante lucrări enesciene, apărută la casa de discuri Capriccio, iar sezonul acesta oratoriul a fost prezentat pe scena Konzerthaus Berlin.
Site: www.rodicavica.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus