mai 2020
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2020
Mai mult de 3000 de adolescenţi au participat în ultimii 14 ani la fenomenul Ideo Ideis, cel mai mare eveniment din România dedicat procesului de educaţie alternativă pentru tinerii liceeni. Timp de 14 ediţii, oraşul Alexandria le-a fost o a doua casă pentru o săptămână din august, atât lor cât şi celor 6000 de spectatori prezenţi an de an.

Din 2006 şi până acum Ideo Ideis a adus în Alexandria, oraşul care nu a avut niciodată un teatru, peste 220 spectacole de teatru tânăr şi profesionist şi mai mult de 150 de ateliere de măiestrie şi dezvoltare personală, festivalul demonstrând cu succes importanţa proiectelor culturale în comunităţile locale. Ideo Ideis nu a propus niciodată reţete tinerilor care i-au trecut pragul, ci puncte de plecare pentru propriile întrebări şi idei de unde pot porni în căutarea răspunsurilor. Toate acestea sunt parte dintr-un program gândit pentru a le completa liceenilor educaţia formală, folosindu-se de instrumente artistice alternative.


Dat fiind status quo-ul global, festivalul îi încurajează în 2020 pe adolescenţi să se implice în crearea "unui nou normal" potrivit nevoilor lor. Viitorul le poate aparţine doar dacă trăiesc un prezent care îi reprezintă şi le vorbeşte pe limba lor.

Ediţia a 15-a festivalului se va desfăşura în perioada 5 - 9 august 2020 şi va avea în centru Schimbarea şi procesele prin care dai sens indignării şi o transformi în acţiuni. În cartier sau în curtea şcolii. În banca din spate sau în faţa blocului.

Festivalul crede în educaţia făcută cu grijă la nevoile participanţilor, iar siguranţa şi sănătatea lor a ghidat tot timpul deciziile de organizare. În 2020 Ideo Ideis va lua o formă nouă, adaptată măsurilor de siguranţă în vigoare, şi se va desfăşura într-un format concentrat, în Alexandria şi în celelalte oraşe ale trupelor selectate, putând astfel să asigure în continuare calitatea experienţei, dar într-un mediu care să poată respecta măsurile de distanţare socială şi restricţiile de călătorie impuse. În cazul în care evoluţia situaţiei va face imposibilă această formulă, organizatorii Ideo Ideis sunt pregătiţi să desfăşoare activităţile exclusiv în mediul online, garantând astfel întâlnirea adolescenţilor cu trainerii, mentorii şi masterclass-urile planificate, în perioada 5 - 9 august 2020.


"Când am început, în 2006, IDEO IDEIS era un festival făcut de adolescenţi pentru adolescenţi. Ne-am gândit cum ar fi să aducem peste 150 de tineri cu energii şi curiozităţi ca ale noastre, de peste tot din ţară, într-un oraş tăcut, fără prea multă efervescenţă. Aşa s-a născut spiritul festivalului - şi aşa a prins şi Alexandria un soi de energie nouă. IDEO IDEIS e rezultatul acestui mix improbabil dintre cei care vin şi spaţiul care îi primeşte. Ne-ar fi plăcut ca ediţia aceasta să aniversăm împreună cu voi 15 ani, la Alexandria. Din păcate acest lucru nu va fi posibil. Dar credem că actualul context este o oportunitate să redescoperim noi moduri de a fi împreună. Fie că IDEO IDEIS va veni în vizită în alte 8 comunităţi din ţară, fie că ne vom întâlni într-un context online, spiritul festivalului va căuta să se multiplice şi să îşi găsească forme de exprimare pe care nici noi nu ni le-am imaginat până acum.
Ne dorim ca această aniversare, în care suntem forţaţi de împrejurări să căutam noi formule pentru existenţa festivalului, să funcţioneze ca un propulsor pentru o reinventare pe care o vom aduce la lumină în 2021
.", au declarat Andreea Borţun şi Alexandru Ion, fondatori IDEO IDEIS.

Astfel, Ideo Ideis spune Start înscrierilor la cea de-a 15-a ediţie! Opt trupe din cele înscrise, împreună cu o trupă din Alexandria, vor putea participa la toate activităţile din festival, adaptate pentru comunitatea lor. Elementul de noutate din 2020 este faptul că organizatorii vor trimite o caravană Ideo Ideis în oraşul fiecărei trupe selectate, cu o capsulă a festivalului în care se vor afla un mentor şi 2 traineri.

Trupele se pot înscrie până pe 8 iunie 2020, ora 23:59, pe http://ideoideis.ro/inscriere. Toate detaliile necesare înscrierii sunt disponibile în Ghidul Trupelor Aplicante care poate fi descărcat de aiciideoideis.ro/fisiere/ghid-trupe-2020.

Trupele selectate vor fi anunţate pe 16 iunie 2020.

Mai multe detalii despre tema din 2020, invitaţii şi forma de desfăşurare vor fi anunţate în curând, adaptându-se permanent la măsurile de siguranţă în vigoare.


Ne puteţi urmări pe:
www.ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

Ideo Ideis este un festival cultural pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din ţară şi are rolul de a-i ajuta pe participanţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.

Ideo Ideis este un proiect organizat de Asociaţia T.E.T.A.
Cu sprijinul: Primăria Alexandria, V7 Capital
Proiect Cultural Co-Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus