mai 2020
Ploua. Dar ploua tare, ploua încontinuu de aproape două săptămâni şi părea că vremea va fi la fel în perioada următoare. Eram deja la a doua cafea neagră fără zahăr şi încercam să mă concentrez pe analiza unei note privind execuţia bugetară pe aprilie 2020 a Ministrului de Finanţe, pe care o găseam îngrijorătoare.

Mi-a sunat telefonul pe la 12.00 şi ceva. Am răspuns. "Bună! Mihaela Scânteie?", "Da, eu sunt", "Bună, v-aţi înscris în programul celor de la Theatre de la Ville şi aceasta este consultaţia dumneavoastră poetică".

"Consultaţia poetică" este o idee pe care au avut-o cei de la numitul teatru din Paris, de a apropia pentru câteva clipe un artist (actor, scriitor, regizor) de un spectator. Au creat o platformă, pe care m-am înscris joi după ce am citit o postare pe Facebook despre asta, mi-am ales o zi şi un interval în care eram disponibilă pentru a răspunde la telefon, a discuta şi mai ales a asculta. O poezie.

Habar n-aveam cine mă va suna. După ce am răspuns m-am retras într-un colţişor liniştit şi primul gând mi-a fost "wow, e chiar super ideea asta, să te sune cineva necunoscut (şi totuşi cunoscut de toată lumea) şi să discuţi preţ de câteva minute". Iar conversaţia a curs lin, ca ploaia, pe mine m-a sunat Matei Vişniec şi recunosc că mi-a prins tare bine. Am discutat despre locul unde ne-a prins izolarea, cum e ea la Braşov şi cum e la Paris, despre cum ne-a afectat, ce a schimbat, cât de ciuntit e caracterul Parisului odată cu închiderea cafenelelor şi despre ce îi dă viaţă cu adevărat.

Am discutat şi despre Nichita, poetul meu favorit, de care Matei Vişniec mi-a zis că "era un zeu" pe care l-a cunoscut în 1977 când era student şi mergea la Cenaclul de luni păstorit de Nicolae Manolescu. Însă am discutat şi despre Anca Mizumschi sau Alexandru Muşina, despre teatru, în special despre piesa Occident Express scrisă de interlocutorul meu, pe care am văzut-o în cadrul festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Braşov din 2019, despre epoca ceauşistă şi escapism.

Finalul consultaţiei a însemnat tratament cu o poezie. Poezia care mi-a fost mie recitată a fost "De-o vreme ea mă hrăneşte numai cu mere", autor Matei Vişniec, desigur. Am încheiat conversaţia cu un zâmbet pentru că există terapie prin poezie şi la mine a funcţionat. Există de fapt terapie prin orice e frumos, prin iniţiative din acestea culturale care unesc preţ de câteva clipe într-o convorbire oameni care altfel nu ar vorbi vreodată. Nouă, mie şi lui Matei Vişniec, ni s-a părut un demers fantastic care poate va fi adoptat şi în România de un teatru.

***
Mai multe despre proiect

Théâtre de la Ville din Paris şi Insula 42 continuă şi în iulie 2020 programul "Consultaţii poetice" / "Les consultations poétiques", desfăşurat concomitent în mai multe spaţii europene, prin telefon. Artiştii intră în dialog cu spectatorii, iar conversaţia se încheie cu recitarea unei poezii.

Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota şi scriitorul Fabrice Melquiot şi-au imaginat o serie de "consultări poetice", pe care le-au oferit pe străzile din Reims şi Paris. Principiul este foarte simplu: un artist vorbeşte cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit şi se extinde la recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversaţie. Actorul încheie dialogul propunând o "prescripţie" poetică.

În centrul crizei actuale, consultările poetice au fost reinventate pentru a se adapta situaţiei în care trăim cu toţii. Până în prezent, peste 70 de actori francezi şi străini s-au reunit într-o "trupă imaginară" pentru a oferi consultaţii prin telefon. Printre participanţii români sunt şi doi binecunoscuţi poeţi.

Consultaţiile se desfăşoară în limbile greacă, spaniolă, engleză, portugheză, maghiară, wolof, beti, lingala, sango, pidgin, congo, italiană, albaneză, germană, arabă, ebraică, mandarină... şi română!

Consultaţiile în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42, o iniţiativă a dezbaterilor culturale europene iniţiată şi curatoriată de Corina Şuteu la Bucureşti.

Ele au loc miercuri şi vineri, la ora 11:30 dimineaţa, cu Matéi Visniec (autor, poet), Nicoleta Lefter (actriţă) şi Radu Vancu (scriitor, poet şi director PEN în România).

O nouă iniţiativă de solidaritate europeană şi intelectuală

Cu ajutorul telefonului, se naşte o nouă legătură poetică. Fără contactul vizual, apropierea se face prin voce şi auz, iar acest lucru dă o nouă greutate cuvintelor, sunetelor, limbilor. Întâlnirea de la distanţă devine o călătorie nemişcată, împărţită între două persoane, de la un capăt al firului la celălalt.

Arta colectivului de a crea legături emoţionale şi poetice

Imaginate de Emmanuel Demarcy-Mota şi scriitorul Fabrice Melquiot împreună cu trupa de actori, consultările poetice s-au născut din dorinţa de a acorda o atenţie deosebită locuitorilor din diferite spaţii, printr-un act unic de oralitate şi comunicare, acela de a spune o poezie cuiva.

O propunere gratuită, deschisă tuturor

Înscrierea se face pe site-ul Théâtre de la Ville, iar participantul îşi poate alege limba de desfăşurare a consultaţiei. În fiecare zi au loc 30 de ore de schimburi şi dialoguri în toate limbile. Începând cu 23 martie 2020, s-au înregistrat peste 2.500 de ore petrecute la telefon şi 6.600 de participanţi.

Pagina de înregistrare: bookeo.com/consultationspoetiques
Informaţii despre proiect: theatredelaville-paris.com/fr/spectacles/theatre-partage/temps-forts/poetic-dialogue-in-the-languages-of-the-world / theatredelaville-paris.com/les-consultations-poetiques-et-scientifiques

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus